KWPN.nl

Hét platform voor de Nederlandse sportpaardenfokkerij

De KWPN-Limburg Stal Hendrix Competitie is een wedstrijd voor vier- en vijfjarige springpaarden. De competitie is een initiatief van KWPN-Limburg mogelijk gemaakt door de sponsering van Stal Hendrix. Deze competitie is in de loop van de jaren een goede graadmeter gebleken voor fokker en ruiter in de springaanleg van hun paarden. De cyclus telt vier selectiewedstrijden en een finale waarvoor de beste 40 paarden per leeftijdscategorie startgerechtigd zijn. Deze finale vond plaats op de CK in Sevenum afgelopen weekend.

De eerste ronde van de rubriek voor vierjarigen gold tevens als selectiewedstrijd voor de VION-Cup. De jonge paarden werden gejureerd door Egbert Schep en Henk Dirksen, die zeer te spreken waren over de kwaliteit. Henk Dirksen: “De kwaliteit in de breedte was zeer goed te noemen, vooral bij de vierjarige springpaarden. Het zou me niet verbazen als een deel van de paarden die hier op kop liepen, ook straks in Ermelo vooraan eindigen.”

Bij de vierjarigen was de winst voor Argita (foto). Pieter Keunen, fokker en eigenaar van Argita (Indorado uit Urgita van Pierrot), reed de merrie naar de overwinning in de Competitie. Henk Dirksen roemde deze kleindochter van het internationale springpaard VDL Groep Dargita om haar hele goede galop en dito lichaamsgebruik. “Argita werd zeer goed voorgesteld en liet zich fijn rijden. Wat positief opviel is dat ze met veel macht springt, veel balans toont en achter de sprong goed afmaakt.”
Argita werd op de voet gevolgd door de nummer twee, de tweede bezichtigings hengst Affalay (Guidam uit Gosseline van Kaiserstern xx) van fokker/geregistreerde Stal Hendrix en gereden door Rob van Russel. “Een heel fijn bloedpaard”, aldus Dirksen, “die zich fantastisch liet zien en over heel veel balans beschikt. Hij is vlug in de reflexen en toonde een goed lichaamsgebruik.” De derde plaats was voor Casandros I (Casantos uit Gabanta van Goodtimes, de moeder van de KWPN-goedgekeurde hengst Cantos) onder Patrick Lemmen. “Een paard die een goede afdruk in galop en veel macht toonde en een hele goede achterhandtechniek op de sprong liet zien.”, aldus een enthousiaste Henk Dirksen.

De winnaar van de VION-Cup selectie was A Special Touch (Amalia ster IBOP, Cantos uit Millia keur van Voltaire, fokker J.C.M. Meijer uit Huissen). “Een merrie met een goede techniek die de sprong achter goed afmaakt, en zich heel fijn liet rijden.”

Bij de vijfjarigen was de hoogste eer voor Upsylon van de Broekkant (Darco x Leonardo I) onder Ruben Lamers. “Een bloederige Darco met veel vermogen, die misschien een fractie meer lichaamsgebruik mocht tonen maar achter de sprong mooi afmaakt.”
De tweede plaats was voor Zidane (Sam R uit Samantha van Calvados, fokker P.Heiligers uit Velden) onder Anne-Marie Poels. “Een paard met heel veel afdruk en een voorbeelding voorbeengebruik”, aldus Dirksen. “Hij zou iets losser in het lichaam mogen zijn, maar sprong explosief van de grond af met de schoft goed omhoog.”
Pieter Keunen reed Zorro (Sheraton uit Parola van Zeus, fokker J.H. Gommans uit Egchel) van Stal Hendrix naar de derde plek in de finale. “Zorro sprong ook goed met de schoft omhoog en toonde een mooie voorbeentechniek. Ook hij zou zich een fractie mooier los kunnen laten, maar wat opviel was zijn vermogen op de sprong.”

Al met al is Dirksen zoals gezegd zeer te spreken over de kwaliteit van de paarden. ”Ik vind deze competitie een heel goed initiatief, dat het overnemen door andere regio’s waard is. In het algemeen kan gezegd worden dat de paarden zeer natuurlijk en goed werden voorgesteld, en perfect lijken opgeleid: een voorbeeld voor de rest van Nederland.”

(ChD voor KWPN – Foto Argita door Sandra Nieuwendijk)

Agenda

Nationale Eliteveiling Borculo – springveulens Inschrijven | Startlijst | Resultaten | Website
WK Jonge Menpaarden, Conty (FRA) Inschrijven | Startlijst | Resultaten | Website
Nationale Eliteveiling Borculo – dressuurveulens Inschrijven | Startlijst | Resultaten | Website
Starsale Auctions, Drachten – veiling spring- en dressuurveulens Inschrijven | Startlijst | Resultaten | Website
Foto- en filmdag (tevens kijkdag) KWPN Online Veulenveiling Inschrijven | Startlijst | Resultaten | Website
Bijgewerkt IBOP dressuur en springen, Manege De Vosberg, Panningen Inschrijven | Startlijst | Resultaten | Website
Bijgewerkt Stamboekkeuring Panningen (LB) Inschrijven | Startlijst | Resultaten | Website