KWPN.nl

Hét platform voor de Nederlandse sportpaardenfokkerij

Een kwalitatief zeer hoogstaande groep merries deed vandaag EPTM-examen op het KWPN-centrum in Ermelo. Niet minder dan vier springmerries en drie dressuurmerries scoorden 80 punten of meer. Jurylid Henk Dirksen, die deze test samen met Nella Bijlsma jureerde: “Ik denk dat we nog nooit zoveel paarden zulke punten hebben kunnen geven. Complimenten aan het team ruiters, de grooms en de trainingsleider!”

Achttien springmerries slaagden voor de test, waarvan met 86 punten Ilverna (Zirocco Blue VDL uit Silverna keur pref v.Iroko, fokker S. Moens uit Aagtekerke) van I.A.F. van Breukelen uit Kronhorn de uitschieter tussen de uitschieters was. De merrie uit de moederlijn van het bekende Grand Prix-paard Pherna van Julia Kaiser kreeg een 9 voor de galop en de reflexen. “Ze heeft heel veel afdruk, springt altijd door het lichaam en heeft veel overzicht. Ze is voorzichtig en heeft veel vermogen. Een atletisch paard!” De merrie werd elite dankzij de 75 punten die ze op exterieur behaalde en de tweede plaats die ze bezette bij de aansluitende Centrale Keuring.

Twee merries scoorden 81,5 punten, waaronder Zavall VDL-dochter Ibelia (uit Cobelia reg A PROK v.Carolus II, f/g Henstra en Henstra uit Drogeham). Zij werd op de aansluitende CK als eerste geplaatst. Haar hoogste cijfers waren de 8,5 voor galop, reflexen en techniek. “Een mooie, langgelijnde merrie met extreem snelle reflexen en ze is extreem voorzichtig. Echt een bloedpaard”, vertelt Nella Bijlsma. “Ze heeft een voorbeeldige voorbeentechniek, veel lichaamsgebruik en springt extra terug met de schoft omhoog.” Uit de moederlijn komen diverse goede sportpaarden, zo sprong grootmoeder Tobelia internationaal.

Nog een Zirocco Blue VDL-dochter uit een stam waaruit veel sport komt – waaronder KWPN-hengst Netto (v.Negro) – slaagde, Ielisa (uit Elisa elite IBOP-spr v.Indoctro), kreeg 81,5 punten. De merrie van fokker J. Koops uit Onnen werd op de CK achter de beide voorgenoemde merries geplaatst. “Een langgelijnde, grote merrie met heel veel vermogen, hier kreeg ze een 9 voor. Deze merrie straalt macht uit en dat laat ze ook onder het zadel zien, naast het vermogen viel ze ook op met de goede afdruk.”

Up to Date-dochter Irene (uit Daphne ster EPTM-spr v.Vittorio) maakte dat f/g J.G. Koops uit Haren kreeg 80 punten. “Een merrie die heel constant was in alles en voor alle onderdelen een 8 kreeg. Een voorzichtige, vlugge merrie die met een goede techniek en veel lichaamsgebruik springt. Een compleet paard, dat ook drie goede basisgangen heeft.”

Naast deze springpaarden slaagden acht dressuurmerries, waarvan zoals gezegd drie met een score van 80+. De hoogste score deze test was voor Jazz-dochter Iplonia (uit Ardante keur pref IBOP-dr v.Rhodium, fokker M.J.M. Somers uit Vorstenbosch) van René van Klooster, die nog een merrie in de test had die wist te slagen. “Het hoogste cijfer kreeg ze voor de galop, een 8,5. Met name hierin liet ze zien veel houding en balans te hebben en ze laat zich ook nog eens heel goed bewerken. Dat ze heel lichtvoetig is, viel ook positief op. Een charmante merrie!”

Met een score van 80,5 punten scoorde ook Izelle (Everdale uit Zelly keur EPTM-dr sport-dr v.Son de Niro, fokker Maatschap Pleyter uit Zalk) van J.J.M. van de Broek uit Hilvarenbeek goed. “Een merrie die een constante verrichting heeft laten zien, goed te bewerken is en drie correcte, zuivere basisgangen heeft. In haar opdruk en model doet ze veel aan haar grootmoeder, de Ulster-dochter Dolly die UTV-kampioene was, denken.” Dolly is ook de moeder van het Grand Prix-dressuurpaard Just Mickey (v.Michelangelo).

80 punten waren er voor Dream Boy-dochter Inesse Riche d’Apardi (uit Richesse d’Apardi keur IBOP-dr v.Lancet, f/g A. Wiebing-Schuring uit Hooghalen), die met 8,5’en voor galop, souplesse en rijd- en bewerkbaarheid een mooie cijferlijst neerzette. “Ze laat zich al goed bewerken, is lichtvoetig en kan in galop al heel goed sluiten.” Moeder Richesse d’Apardi bracht al het Lichte Tour-paard Etoile Riche d’Apardi (v.Sir Oldenburg), alsmede diverse andere goede sportpaarden.

Uitslag EPTM

KK voor KWPN

Agenda

Bijgewerkt EPTM examen, KWPN-centrum Inschrijven | Startlijst | Resultaten | Website
Hengstenshow Stoeterij Tewis & van Kooten Inschrijven | Startlijst | Resultaten | Website
Bijgewerkt Start verrichtingsonderzoek tuigpaardhengsten 50 dagen tuigpaardhengsten, KWPN-centrum, Ermelo Inschrijven | Startlijst | Resultaten | Website
Indoor Brabant, ‘s-Hertogenbosch (NED) Inschrijven | Startlijst | Resultaten | Website
Start verrichtingsonderzoek rijpaardhengsten 70 dagen, KWPN-centrum, Ermelo Inschrijven | Startlijst | Resultaten | Website
Hengstenshow Stal Brouwer Inschrijven | Startlijst | Resultaten | Website
Stamboekkeuring Den Hout dressuur (NB) Inschrijven | Startlijst | Resultaten | Website