KWPN.nl

Hét platform voor de Nederlandse sportpaardenfokkerij

Na zeven weken – voor de merries die ook op het KWPN-centrum zadelmak werden gemaakt – was het vandaag weer de slotdag van een EPTM-test, een aanlegtest voor merries waarbij de training en verzorging in handen van KWPN-professionals ligt. Met name bij de springpaarden was veel kwaliteit te vinden.

Dertien van de vijftien springmerries die examen deden voor het oog van juryleden Nella Bijlsma en Henk Dirksen, slaagden vandaag. Dirksen: “We zijn heel tevreden over hoe de test verlopen is. Wel is er deze test een aantal merries voor het examen naar huis gegaan, omdat ze door hun dracht niet optimaal konden presteren.”

Twee merries slaagden met 83,5 punten, waarvan één al enkele weken geleden na de verkorte test examen deed. Dit was Cantos-dochter Gernilla (uit Pernilla keur sport van Indoctro, f/g S. van der Beek, Westergeest). “Een fijne merrie met een lichtvoetige galoppade, die heel veel overzicht liet zien tijdens het springen. Ook heeft ze goede reflexen, een hoge mate van voorzichtigheid en een goede beentechniek zowel voor als achter. Ze kreeg een constante cijferlijst.” Het gaat hier in de verte om de moederlijn van KWPN-hengst Warrant. Moeder Pernilla gaf onder andere het Grand Prix-springpaard Urban (v.Goodtimes).

Evenveel punten kreeg vandaag Comme il Faut-dochter I’m Special Power SIH (uit Call Me elite EPTM-spr van Diamant de Semilly, f/g J. Hiemstra en L. Hiemstra Bleyie uit Drijber), die de bekende sportpaardenvererver Harmonie (v.Calvados) als moeder heeft. Martien Liefhebber was met zijn fokkerij onder andere met deze merrie heel succesvol: ze is onder andere de moeder van KWPN-hengst Dutch Design. “De merrie is zelf geboren uit embryotransplantatie en vorig jaar zijn er door deze techniek al vijf nakomelingen van de nu vierjarige merrie geboren. Ook dit jaar zullen er vijf veulens via ET geboren worden. Tijdens deze test liet ze een lichtvoetige galop zien en ze springt met heel veel afdruk. Daarbij heeft ze een heel hoge mate van voorzichtigheid en opent ze achter extreem goed en laat ze veel vermogen zien. Ze geeft de ruiter een heel goed gevoel, een getalenteerd paard”, aldus Dirksen.

Bij de CK na afloop van de EPTM stond Zambesi-dochter Hanna TN (uit Ultraviolet van Clinton, f/g Maatschap Team Nijhof uit Geesteren, mede-ger. S.J. Thexton uit Ruurlo) op kop, voor haar EPTM kreeg ze 81 punten. “Een kwaliteitsvolle merrie, met een heel lichtvoetige galoppade. Springen doet ze met goede reflexen en goed met de schoft omhoog. Daarbij laat ze zien veel overzicht te hebben, ze taxeert de sprong goed.” Ultraviolet heeft al meerdere goede fokproducten gegeven, zoals het Grand Prix-springpaard Valhalla (v.Quattro) van Jamie Kermond.

De door Derk Noordhuis uit Wijster gefokte Inchideé (v.Corland), een dochter van NMK-kampioene Chinchidee (elite EPTM-spr D-OC van Chin Chin), kreeg 80,5 punten waaronder een 8,5 voor reflexen en techniek. Deze moederlijn heeft al een hele rits internationale springpaarden gegeven. “Een wat sensibele merrie die soms onder het zadel nog wat gespannen is, maar wel heel veel kwaliteit laat zien. Ze is heel voorzichtig, heeft goede reflexen en maakte met name vandaag veel indruk op de laatste oxer in het lijntje. Als ze ontspant, maakt ze de sprong achter goed af. Op advies van de Fokkerijraad kunnen wij tegenwoordig merries vanuit de EPTM-test doorverwijzen naar de Nationale Merriekeuring. Hier hebben wij deze mooie merrie, die we 80 punten voor exterieur hebben gegeven, graag voor uitgenodigd.”

Eén van de zes (uit zeven) dressuurmerries kreeg een score van meer dan 80 punten. Dat was Bon Bravour-dochter Hope Full Lady LH (uit Ulrike ster PROK van Jazz, f/g M. Marcelissen uit Rijen) die een 9 voor de draf kreeg. “Ze heeft heel veel takt, een goede techniek en een goed achterbeengebruik met veel buiging in de gewrichten. Met name in draf heeft ze veel balans en ze kreeg een 8,5 voor de rijdbaarheid. In stap is ze nog wat gespannen, de galop is mooi actief.” Tijdens de CK kwam de mooie, langgelijnde Negro-dochter Hovella (uit Covella keur sport-dr van Valeron, f.g A. Hendriks uit Uffelte) aan kop.

KK voor KWPN

Agenda

Bijgewerkt EPTM examen, KWPN-centrum Inschrijven | Startlijst | Resultaten | Website
Hengstenshow Stoeterij Tewis & van Kooten Inschrijven | Startlijst | Resultaten | Website
Bijgewerkt Start verrichtingsonderzoek tuigpaardhengsten 50 dagen tuigpaardhengsten, KWPN-centrum, Ermelo Inschrijven | Startlijst | Resultaten | Website
Indoor Brabant, ‘s-Hertogenbosch (NED) Inschrijven | Startlijst | Resultaten | Website
Start verrichtingsonderzoek rijpaardhengsten 70 dagen, KWPN-centrum, Ermelo Inschrijven | Startlijst | Resultaten | Website
Hengstenshow Stal Brouwer Inschrijven | Startlijst | Resultaten | Website
Stamboekkeuring Den Hout dressuur (NB) Inschrijven | Startlijst | Resultaten | Website