KWPN.nl

Hét platform voor de Nederlandse sportpaardenfokkerij

De Deense amazone Anna Zibrandtsen kwam dit weekend voor het eerst van start met de KWPN-hengst Dorado. De door Emmelie Scholtens opgeleide Krack C-zoon liep twee keer de Prix st. Georges en behaalde zaterdag de derde plaats en 69,90%, zondag werd er een schepje bovenop gedaan en was het duo goed voor de tweede plaats en 72%.

Zibrandtsen vertelt dat zij Dorado (Krack C uit Zinni van de Westen elite pref IBOP-dres D-OC van Rousseau, fokker Cees Kikkert uit Den Burg) nog wat moet leren kennen in de proef. “In onze eerste proef hadden we wat spanning in de wissels, dat drukte de score een beetje. Vandaag kon ik dat beter managen en deed hij er nog een schepje bovenop. De appuyementen in draf en de pirouettes waren hoogtepunten in onze proeven.” Zibrandtsen vertelt dat zij veel plezier heeft in het rijden van de hengst. “Hij heeft zoveel kracht, geeft een fijn gevoel in de hand en is áltijd van achteren uit.  In de proef voel ik dat hij nog steeds heel veel over heeft.”

Veel aanleg
Dorado komt begin maart van start in het Belgische Lier. De komende tijd focust de jonge amazone zich op de Lichte Tour-proeven met de voshengst. “Ik wil de tijd nemen om de kwaliteit van de oefeningen te perfectioneren. Hopelijk kunnen we aan het eind van het jaar de overstap maken naar de GP-U25. Dorado heeft veel aanleg voor de piaffe en de passage.  Hij heeft veel ritme en zijn achterbeengebruik is heel krachtig. Op de lange termijn hoop ik dat hij mee kan naar de grote concoursen en we goed genoeg zijn voor het Deense team.”

Vijf EK-medailles
De 22-jarige leerlinge van Jan Brink is geen onbekende in de internationale jeugdrubrieken. In 2011 reed zij voor het eerst een EK en zij reed vier jaar op rij met verschillende paarden internationale kampioenschappen waarin ze in totaal drie teammedailles en twee individuele medailles mee naar huis nam. In 2016 was zij deelnemer aan het eerste EK voor GP-U25 en kwam ze tot de achtste plaats in de kür.

Opvallende hengst
Dorado werd als driejarige ingeschreven met 82,5 punten. Van grote dekaantallen kwam het niet, maar in de sport liet de hengst opvallende dingen zien met Emmelie Scholtens. Als vijfjarige kwam het tot WK-brons in Verden en de derde plaats in de Pavo Cup. In de hengstencompetitie behaalde hij de tweede plaats in de klasse M. De verwachtingen kwamen uit, want in het ZZ-Zwaar werden huizenhoge scores genoteerd. Dat vervolgde in een zilveren medaille op het NK en ook in de Lichte Tour liet de hengst van zich horen, wat resulteerde in een bronzen medaille op de nationale kampioenschappen.

SR voor KWPN; overname zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan.

Foto: Dirk Caremans

Agenda

Bijgewerkt EPTM examen, KWPN-centrum Inschrijven | Startlijst | Resultaten | Website
Hengstenshow Stoeterij Tewis & van Kooten Inschrijven | Startlijst | Resultaten | Website
Bijgewerkt Start verrichtingsonderzoek tuigpaardhengsten 50 dagen tuigpaardhengsten, KWPN-centrum, Ermelo Inschrijven | Startlijst | Resultaten | Website
Indoor Brabant, ‘s-Hertogenbosch (NED) Inschrijven | Startlijst | Resultaten | Website
Start verrichtingsonderzoek rijpaardhengsten 70 dagen, KWPN-centrum, Ermelo Inschrijven | Startlijst | Resultaten | Website
Hengstenshow Stal Brouwer Inschrijven | Startlijst | Resultaten | Website
Stamboekkeuring Den Hout dressuur (NB) Inschrijven | Startlijst | Resultaten | Website