KWPN.nl

Hét platform voor de Nederlandse sportpaardenfokkerij

Hengsten

Springhengsten
Springgefokte hengsten worden geselecteerd op exterieur, natuurlijke aanleg als springpaard, gezondheid en karakter. Bij de natuurlijk aanleg gaat het om de kenmerken galop, reflexen, techniek en vermogen. Uiteraard zijn de instelling en de wil om te presteren ook belangrijke kenmerken van een springpaard. Het uiteindelijke doel is het fokken van springpaarden die op Grand Prix-niveau kunnen presteren.

Dressuurhengsten
De selectie van dressuurhengsten richt zich op de aanleg als dressuurpaard, waarbij kenmerken als zuiverheid, takt en ruimte in stap en ruimte, souplesse, kracht, houding en het dragend vermogen in draf en galop belangrijk zijn. Uiteraard wegen ook voor dressuurhengsten het exterieur, de gezondheid en het karakter zwaar mee in de selectie van kwaliteitsvolle, potentiële vaderpaarden. Het uiteindelijk doel is het fokken van een dressuurpaard dat op Grand Prix-niveau kan presteren.

Tuigpaardhengsten
Het fokdoel van een tuigpaard is dat hij kan presteren tot in de hoogste concoursklasse van de KNHS. De selectie van de tuigpaardhengsten richt zich voornamelijk op de aanleg van de drafkenmerken: zweefmoment, een ruim wegzettend voorbeen, een hoge actie en krachtig ondertredend achterbeen gepaard aan een fiere houding, mogelijk gemaakt door een lange, verticaal uit de borst komende hals. Daarnaast tellen ook voor tuigpaarden exterieur, gezondheid en karakter zwaar mee in de beoordeling van de hengstenkeuringscommissie.

Gelderse hengsten
De selectie binnen de fokrichting Gelderse paarden richt zich op een genotypische en fenotypische aanleg, die een veelzijdig gebruik mogelijk maakt; een Gelders paard moet even makkelijk aangespannen als onder het zadel willen werken. Daarnaast is het hebben van een betrouwbaar en ongecompliceerd karakter voor dit type paard van doorslaggevend belang.

(Hengsten) Database

(Centrale) KWPN Hengstenkeuring

Hengstenselectie

Verrichtingsonderzoek

Hengstenhouders

Keur- en preferente hengsten

Reglementen

Fokadvies

Hengstenshows

Artikelenarchief IDS: KWPN-goedgekeurde en erkende hengsten

Foto: www.arnd.nl