KWPN.nl

Hét platform voor de Nederlandse sportpaardenfokkerij

Aanlegtesten

De aanlegtesten voor KWPN-merries zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de natuurlijke aanleg van een paard voor de sport. Door deel te nemen aan een aanlegtest krijgt de fokker meer informatie over de kwaliteiten van zijn merrie. Een jury beoordeelt de merrie haar bewegingen en aanleg voor de sport. Met het commentaar van de jury heeft de fokker een compleet beeld van de aanleg van zijn merrie.

Een aanlegtest is vooral van belang voor paarden die niet in de sport uitkomen. Van de paarden die wel in de sport uitkomen zijn sportuitslagen beschikbaar, die goed weergeven hoe succesvol een paard is. Deze data worden daarom zorgvuldig geregistreerd en geanalyseerd. Maar daarnaast is er de groep paarden die niet uitkomt in de sport. Per slot van rekening heeft niet iedere eigenaar de mogelijkheid of ambitie om intensief met zijn of haar paard te trainen. En ook van die groep is het belangrijk om duidelijk de aanleg voor de sport in beeld krijgen, het fokdoel van het KWPN is immers gericht op het fokken van sportpaarden, die op het hoogste niveau presteren.

Het KWPN biedt, afhankelijk van de fokrichting, de keus uit twee aanlegtesten: de IBOP voor alle fokrichtingen en de EPTM voor spring- en dressuurpaarden. Beiden zijn qua beoordelingscriteria hetzelfde. Het verschil zit hem in de voorbereiding en in de beoordelingsfrequentie. Beide aanlegtesten zijn ook opengesteld voor ruinen.

IBOP

EPTM

Stamboekopname via aanlegtest

Goed getest: IBOP/EPTM

Foto: Jacob Melissen