KWPN.nl

Hét platform voor de Nederlandse sportpaardenfokkerij

Röntgenonderzoek / PROK

PROK staat voor Project Röntgenologisch Onderzoek KWPN. Uiteraard wil een fokker graag een paard fokken dat gezond is. Ook in het fokdoel van het KWPN is gezondheid opgenomen. Het predikaat PROK wordt uitgegeven aan KWPN-paarden die voldoen aan de röntgenologische eisen van het stamboek. Dit betekent voor de fokker dat zijn paard over goede botkwaliteit beschikt en daarmee een goede basis door kan geven aan haar nakomelingen.

Bij het röntgenonderzoek worden er foto’s gemaakt van de voorbenen en de achterbenen. In de voorbenen worden het straalbeen, sesambeen, kootgewricht en kogel beoordeeld. In de achterbenen worden de sprong, knie en kogel bekeken. De resultaten van het onderzoek worden in klassen ingedeeld. Aan de hand van deze klassen wordt beoordeeld of het paard aan de eisen voor het PROK-predicaat voldoet. In het Veterinairreglement staan deze eisen gedetailleerd omschreven.

Er zijn door het stamboek in het hele land dierenartsen erkend, waar de röntgenfoto’s gemaakt kunnen worden. U kunt zelf een van de geselecteerde keuringsdierenartsen hiervoor benaderen. Nadat de foto’s door een onafhankelijke KWPN-beoordelingscommissie zijn gekeurd, kan bij een goede beoordeling het PROK-predikaat worden afgegeven.

Keuringsdierenartsen PROK

Overzicht benodigde röntgenfoto’s PROK

*Knie
Laterale   rolkam (locatie 1) A, (B t/m E   nieuwe opnamen
Mediale   rolkam (locatie 2) A – B – C, (D   t/m E nieuwe opnamen)
Sulcus (locatie 3) A – B – C, (D   t/m E nieuwe opnamen)
Patella (locatie 4) A – B – C, (D   t/m E nieuwe opnamen)
Overige (locatie 5) A – B – C, (D   t/m E nieuwe opnamen)