KWPN.nl

Hét platform voor de Nederlandse sportpaardenfokkerij

Olympische Spelen 2016

logo-rio2016-enIn 2016 zijn de Olympische Spelen en Paralympische Spelen gehouden in Rio de Janeiro, Brazilië. Het was voor het eerst dat de evenementen plaatsvinden in Zuid-Amerika.

Hoewel de Nederlandse ruiters helaas geen eremetaal huiswaarts hebben weten te nemen, kleuren de Olympische Spelen van Rio de Janeiro toch grotendeels oranje. Nederlands gefokte paarden behaalden maar liefst negen medailles, meer dan welk ander stamboek ook. Vier gouden, twee keer individueel en twee keer team, drie zilveren en twee bronzen medailles met een dikke oranje rand vliegen terug met hun ruiters van over heel de wereld.

In de Nederlandse en buitenlandse teams die aan start kwamen vinden we een groot aantal KWPN-paarden.

Medaillespiegel stamboeken

Bekijk alle deelnemende KWPN-paarden 

Rio: Behind the scenes (blogs) 

Medaillespiegel Rio 2016

Dujardin Charlotte, GBR, Valegro Olympic Games Rio 2016 © Hippo Foto - Dirk Caremans 15/08/16

In bijna elk medaillewinnend team – als het om springen en dressuur gaat – droegen KWPN-gefokte paarden bij aan het eremetaal. Hierbij gaat het Britse dressuurzilver voorop, met daarin natuurlijk karrentrekker Valegro met Charlotte Dujardin die hiernaast met succes hun olympische titel van Londen wisten te verdedigen. Hiernaast deed routinier Carl Hester met Don Ruto-zoon Nip Tuck een flinke duit in het zilveren Britse zakje. Ook het bronzen Amerikaanse dressuurteam dreef voornamelijk op een KWPN-paard: de beste teamprestatie werd neergezet door Laura Graves met haar Verdades. Individueel viel de talentvolle combinatie nét buiten de medailles. Ook een groot talent bezit de Duitse combinatie Sönke Rothenberger met zijn pas negenjarige Cosmo. Zij wonnen teamgoud.

Skelton N-RIOO16N20754Ook individueel goud bij het springen ging naar de Britten: Nick Skelton sprong met zijn fenomeen Big Star na een fantastisch kampioenschap verdiend naar de hoogste podiumplaats. Een kroon op een al jarenlang zeer succesvolle carrière.
Teamzilver in deze discipline was er voor Amerika met in dat team de weergaloos springende Voyeur. Het teambrons van onze oosterburen werd mede verdiend door Taloubet Z, het tweede fokproduct van Cees Klaver in de finale, onder Christian Ahlmann.
Ook in de eventing was er succes voor ons stamboek: het Franse teamgoud was mede te danken aan United-zoon Bart L die onder Mathieu Lemoine individueel vijftiende werd. In de individuele titelstrijd bij het springen, waar 35 paarden aan de start komen, zijn er zes KWPN-paarden. 33% van de dressuurpaarden die in de afsluitende Kür aan de start komen, zijn Nederlands gefokt. En ook in de eventingsport is KWPN goed vertegenwoordigd met in totaal zes starters. Ook deze Spelen gaf de Nederlandse fokkerij haar visitekaartje af. Een prachtsucces voor de KWPN-fokkers!

Overzicht medailles 2016

KWPN op voorgaande Olympische Spelen

Vooral de laatste jaren is het KWPN-paard dominant aanwezig op de Olympische Spelen. Zo bestond het podium bij het springen in HongKong (2008) volledig uit Nederlands gefokte paarden: Hickstead (Eric Lamaze CAN), Ninja la Silla (Rolf Göran Bengtsson SWE) en Authentic (Beezie Madden USA) wonnen goud, zilver en brons.

In Londen (2012) boekten niet alleen de Nederlandse ruiters succes met team- en individueel zilver bij het springen en teambrons en individueel zilver bij de dressuur. De KWPN-paarden waren in de hippische medaillespiegel nog veel nadrukkelijker vertegenwoordigd. De Hollandse viervoeters wonnen in totaal maar liefst elf olympische medailles, waarvan vijf gouden. Individuele medailles waren er voor Valegro (Charlotte Dujardin GBR – goud) en Parzival (Adelinde Cornelissen NL – zilver). Bekijk hier de medaillespiegel van Londen 2012.

(Foto’s Hippofoto.be)

Geschiedenis Olympische Spelen
De paardensport staat sinds de Olympische Spelen van 1900 op het programma. Met een pauze in 1904 en 1908. De paardensport is de enige sport waarin zowel mannen als vrouwen tegen elkaar strijden in één klassement. De hippische sport bestaat uit de olympische disciplines dressuur, springen en eventing (voorheen military). Zowel in teamverband als individueel worden medailles uitgereikt. Anky van Grunsven heeft de meeste olympische plakken op haar naam staan: drie gouden, vijf zilveren en een bronzen.

Paralympische Spelen

Alltech FEI World Equestrian Games™ 2014 - Normandy, France.Een kleine maand na aanvang van de Olympische Spelen, waren de Paralympische Zomerspelen. Van 7 t/m 18 september 2016 streden topsporters met een fysieke beperking om het paralympische eremetaal. Deze werden uitgereikt aan de kampioenen in 23 verschillende sporten.

Para-dressuur team:
Frank Hosmar met Alphaville N.O.P. (Sandreo uit Marcia keur v.Iglesias, fokker A. Hendriks uit Reek)
Nicole den Dulk met Wallace N.O.P. (Future uit Ogineke ster PROK v.Rohdiamant, fokker A.W.M. Luyten uit Oirschot)
Demi Vermeulen met Burberry (Lord Loxley uit Punulda stb sport-dr v.Kelvin, fokker Tenwold Horses uit Haastrecht) 
Rixt van der Horst met Caraat, elite sport-dr (Gribaldi uit Ultimaat ster PROK v.Negro, fokker M.H.J. Gotink uit Warnsveld) (Individueel)
Sanne Voets met Demantur (Vivaldi uit Kaylee keur sport-dr v.Elcaro, fokker A.M. Reuzenaar uit Schaijk)

Para-equestrian kader