Rijpaard (springen en dressuur)














Tuigpaard





Gelders paard


Jong KWPN



Toepassen

De KWPN-database bevat een schat aan informatie die wij graag willen delen. In deze online serie komt er iedere keer een andere statistiek aan bod. Vorige week hebben we het eerste deel van de top 10 leveranciers van internationale Grand Prix-paarden gepubliceerd, deze week komt het tweede deel van deze top 10 aan bod.

In totaal zijn er in de KWPN Database 805 verschillende hengsten opgenomen die een Grand Prix-nakomeling hebben voortgebracht. Deze 805 verschillende hengsten zorgen voor 3.565 internationale Grand Prix-paarden. Waarvan 2.591 springpaarden en 974 dressuurpaarden. De aanvoerder van deze top 10 is de preferente spring- en stempelhengst Indoctro met 89 internationale Grand Prix-paarden. Gevolgd door Burggraaf met 85 nakomelingen, Voltaire en Concorde met ieders 75 nakomelingen op Grand Prix-niveau en op plaats vijf dressuurkoning Jazz met 67 nakomelingen.

Explosief springende Heartbreaker
De zesde hengst in deze top 10 is Heartbreaker (Nimmerdor x Silvano). Deze preferente stempelhengst heeft 48 internationale Grand Prix-nakomelingen gebracht. Heartbreaker is gefokt door Piet Koopmans en uiteindelijk terecht gekomen bij Team Nijhof. Henk Nijhof was direct gecharmeerd van het rassige hengstveulen dat toen al liet zien een aparte sprong in huis te hebben. Als jong paard is hij eerst aangeboden bij het BWP, waar hij als driejarige werd goedgekeurd, nadat hij een goede verrichting had afgelegd. Als zesjarige werd hij vijfde op het WK Jonge Springpaarden waarnaar hij vervolgens weer terug naar Nederland kwam. Henk Nijhof wilde de hengst nu graag voorstellen bij het KWPN en Heartbreaker werd probleemloos goedgekeurd. Onder Peter Geerink werd de explosief springende Heartbreaker vierde bij de zevenjarige op het WK Jonge Springpaarden, won hij als achtjarige het 1.40m op Indoor Wierden en nam hij als negenjarige deel aan zijn eerste Grote Prijs op 1.60m-niveau. Het hoogtepunt van zijn carrière is de vierde plaats in de Grote Prijs van Aken, maar ook met de derde plaatsen in de GP’s van Geesteren, Hamburg en Falsterbö en het winnen van het Championat van Hamburg liet deze combinatie zien tot de echte wereldtop te behoren. Inmiddels zijn er 972 nakomelingen van Heartbreaker bij het KWPN geregistreerd en heeft hij 10 KWPN-goedgekeurde zonen. Zijn jongste KWPN-goedgekeurde zoon is Cidane (mv.Ramiro). Cidane won onder Kristian Houwen in 2013 brons op het WK Jonge Springpaarden voor zesjarige en hij won de ISAH Cup voor zevenjarige in 2014. Vervolgens is de hengst verkocht naar Amerika. Een van de meest bekende Heartbreaker-nazaten is de KWPN-goedgekeurde hengst Harley VDL (mv.Carthago) die zeer succesvol was op het allerhoogste niveau met Jessica Kürten. De hengst Action Breaker (mv.Lys de Darmen) is KWPN-erkend, onder Sergio Alvarez Moya werd hij individueel vijfde op de WEG in Kentucky, de eveneens KWPN-erkende Romanov (mv.Fedor) was onder Bertram Allen zeer succesvol met overwinningen in meerdere Grote Prijzen. Maar ook Upgrade (mv.Pilot), Zambesi TN (mv.Calvaro Z), Padinus (mv.Grannus), voormalig Nederlands Kampioen Primaval Dejavu (mv.G.Ramiro Z) en Olympiade-paard Watch Me van de Mangelaar (mv.Wolfgang) zijn zeer succesvolle Heartbreakers. 

Franse Calvados
Met 46 internationale Grand Prix-nakomelingen zien we Calvados (Uriel x Ibrahim) als zevende hengst in deze top 10 terug. Deze Frans gefokte hengst is in 2006 overleden op 22-jarige leeftijd, als geregistreerde stonden Team Nijhof en Johan Venderbosch genoteerd. Calvados heeft zelf internationaal gesprongen met Peter Geerink, zij behoorden tot het Nederlandse team tijdens verschillende landenwedstrijden en zij werden onder andere reservekampioen van Nederland, winnaar van de Derby Tjele, 2e van de GP Spangenberg, 3e van de GP Drammen, 4e van de GP Geesteren, 5e van de GP Falsterbro, en winnaar van het hengstenspringen in Den Bosch. Van Calvados zijn 1.582 KWPN-nakomelingen geregistreerd en is hij vader van twee KWPN-goedgekeurde hengsten: Homme D’Amour (mv.Gag xx) en Tadmus (mv.Concorde). Bekende sportpaarden van Calvados zijn: Royal Future (geboren als Igor mv.Le Mexico), Macanudo de Niro (geboren als Helikon mv.Zeus), Itareusa (mv.Lucky Boy xx), Hollywood (mv.Volckmar) en Jetset (mv.Gag xx). De KWPN-hengst Tadmus was in 2003 de veilingtopper van de KSS met 90.000 euro en is vervolgens succesvol geweest op internationaal niveau met John Whitaker. Zowel Royal Future als Macanudo de Niro wonnen diverse Grote Prijzen en wereldbekerwedstrijden. Jetset is de volle zus van Homme D’Amour en won onder de Duitse Julia Brauweilier Europees goud bij de Junioren.

Wereldberoemde Ramiro
Op de achtste plaats vinden we de wereldberoemde hengst Ramiro (B.Raimond x Cottage Son) terug met 44 internationale Grand Prix-nakomelingen. Ramiro heeft enorm veel betekend voor de huidige sportpaardenfokkerij. Met de Duitse springruiter Fritz Ligges wist Ramiro te imponeren in de puissance maar deed hij ook vooraan mee bij internationale wedstrijden in de Grand-Prix. Een van zijn meest succesvolle nakomelingen in de springsport is de wereldberoemde Ratina Z (mv.Almé Z). Deze merrie behaalde medailles op twee verschillende Olympische Spelen. In 1992 was er teamgoud en individueel zilver met Piet Raijmakers in het zadel en in 1996 behaalde zij teamgoud voor Duitsland met Ludger Beerbaum. Maar ze won meer: teamgoud op het WK, tweemaal teamgoud op het EK, Europees Kampioen, Wereldbekerfinale, vele Grote Prijzen van onder andere Aken en diverse landenwedstrijden. Van Ramiro zijn 2.055 nakomelingen KWPN-geregistreerd en is hij de vader van 17 KWPN-goedgekeurde hengsten. Zijn jongste KWPN-goedgekeurde zoon is Rascin (mv.Pilot). Deze hengst boekte, zowel met Piet Raijmakers senior als junior, verschillende overwinningen in Grote Prijzen. De KWPN-goedgekeurde hengst Royal Bravour (mv.Orthos) was onder Peter Geerink zeer succesvol. De grote schimmelhengst won meerdere wereldbekerkwalificaties en nam deel aan twee Wereldbekerfinales, in de finale van 1997 eindigde hij als zesde. Damiro B (mv.Almé Z) is een van Ramiro zijn bekendste goedgekeurde zonen. Met Wout-Jan van der Schans is hij diverse keren geplaatst op internationale springwedstrijden en met Eric Willemsz Geeroms werd hij derde op het NK in 1994. Maar ook Zamira ZB (mv.Doruto) met wie Piet Raijmakers in 1989 deelnam aan het EK en in 1990 aan het WK, was een succesvolle Ramiro-nazaat. Piet Raijmakers zat ook in het zadel van Rinnetou Z (mv.Winnetou) waarmee hij maar liefst zeven Grote Prijzen op rij won. Met Riviera Z (mv.Almé Z), Rodante Z (mv.Almé Z) en Raspoetin Z (mv.Almé Z) heeft Piet Raijmakers ook de nodige grote wedstrijden gewonnen. Naast internationale GP-springpaarden bracht Ramiro ook acht internationale GP-dressuurpaarden.

Alleskunner Ferro
De twee laatste paarden uit deze top 10 hebben beide 42 internationale Grand Prix-paarden gebracht: Ferro en Gribaldi. De preferente hengst Ferro (Ulft x Farn) heeft zelf op het allerhoogste niveau gepresteerd onder Coby van Baalen. Hij won teamzilver op de Olympische Spelen van Sydney in 2000 en behaalde individueel de vijfde plaats. In de Wereldbekerfinale van 2000 eindigde hij op de tweede plaats, in 1999 won hij teamzilver op het EK, ook was er teamzilver op het WK van 1998. Daarnaast heeft hij vele andere (inter)nationale prijzen gepakt. In 1990 behaalde hij de hoogste punten in het verrichtingsonderzoek en werd hij goedgekeurd voor de KWPN-dekdienst. Als vierjarige werd hij reservekampioen van de hengstencompetitie springen. Inmiddels zijn er 2.090 KWPN-nakomelingen van hem geregistreerd en is hij de vader van acht KWPN-goedgekeurde hengsten. De hengsten Rhodium (mv.Ramiro) en Rousseau (mv.Roemer) zijn zijn twee jongste KWPN-goedgekeurde hengsten. Vandaag de dag zijn er nog altijd nakomelingen van Ferro actief op het allerhoogste niveau in de sport. Denk bijvoorbeeld aan Undercover (mv.Donnerhall) die met Edward Gal op het hoogste niveau acteert en aan verschillende kampioenschappen heeft meegedaan. Andere internationale GP-dressuurpaarden zijn: Valentino G (mv.Damiro), Prestige (mv.Farmer), Ferero (mv.Wellington), Withney van het Genthof (mv.Balzflug), Pavarotti (mv.Saros xx), Oklarette (mv.Candyboy), Odyssey (mv.Zebulon), Ferra (mv.Silvester) en Pharaoh (mv. Carneval). Een van de meest invloedrijke Ferro-nakomelingen is Negro (v.Variant), die inmiddels ook al preferent is verklaard. Tijdens de KWPN Stallion Show van dit jaar werd deze Ferro-zoon ‘Stallion of the Year’. Een blessure maakte een vervroegd einde aan de sportloopbaan van Negro, maar hij geeft zijn kwaliteiten door aan zijn nakomelingen. Denk hierbij aan Olympisch kampioen Valegro! Ferro vererft niet alleen zijn dressuurkwaliteiten, ook zijn springgenen geeft hij door. Hij bracht elf internationale GP-springpaarden waaronder Rockville (mv.Akteur) die deelnaam aan de Olympische Spelen van Hong Kong.

Zwarte blikvanger Gribaldi
En dan last but not least de zwarte blikvanger Gribaldi (Kostolany x Ibikus). Deze hengst is de jongste hengst uit deze top 10. Nadat Gribaldi als driejarige, Siegerhengst in Neumünster was geworden is hij daarna vrij snel door Joop van Uytert naar Nederland gehaald. Vervolgens werd hij aangewezen voor het verrichtingsonderzoek waar hij in 1996 voor slaagde. Samen met Edward Gal heeft Gribaldi op het hoogste niveau gepresteerd en vele Grote Prijzen en wereldbekerwedstrijden gewonnen. Van Gribaldi zijn 3.015 geregistreerde KWPN-nakomelingen en heeft hij vijf KWPN-goedgekeurde hengsten gebracht. Zijn meest succesvolle en bekendste nakomeling is de zwarte parel Totilas (mv.Glendale) die net als zijn vader door Edward Gal werd gereden. Hij werd tweemaal Nederlands Kampioen Zware Tour, won tweemaal Europees goud in 2009 en werd in 2010 Wereldkampioen en winnaar van de Wereldbekerfinale. Maar ook de KWPN-goedgekeurde hengst Painted Black is geen onbekende. Onder het zadel van Anky van Grunsven won deze zwarte hengst als zesjarige zilver op het WK Jonge Dressuurpaarden, werd Nederlands kampioen in 2008 en werd derde in de Wereldbekerfinale van 2009. Vervolgens is hij bij Morgan Barbacon terechtgekomen en zij heeft met Painted Black aan de Olympische Spelen in London deelgenomen, aan de WEG in Normandië en aan de Wereldbekerfinale van 2015. Siro (mv.Hemmingway), de crack van Danielle Heijkoop, behaalde teamzilver op het EK van 2013 en behaalde een individuele zesde plaats tijdens de Wereldbekerfinale van 2014. Naast Siro heeft Danielle Heijkoop nog een Gribaldi-nazaat onder haar hoede, Badari (mv.Damocles) met hem maakt ze tijdens de tweede Nations Cup in juni haar debuut in het landenteam. In datzelfde landenteam zit ook Thriller (mv.Amor) met Katja Gevers. Deze combinatie is ook al enkele jaren actief op het allerhoogste niveau. Naast al deze toppaarden heeft Gribaldi nog meer internationale GP-paarden gebracht bijvoorbeeld Ulysses La Haya (mv.Ulft) onder Laurens van Lieren, Sisther de Jeu (mv.Amor) onder Edward Gal en Ruby (mv.Landwind II) die werd uitgebracht door zowel Lotje Schoots als Diederik van Silfhout.

Alle Woensdag Weetjes nog eens nalezen? Check dan snel de speciale pagina Woensdag Weetjes.

Foto Heartbreaker: Jacob Melissen

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners


Het KWPN maakt gebruik van cookies

Wij vragen uw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid.

Cookiebeleid