Rijpaard (springen en dressuur)














Tuigpaard





Gelders paard


Jong KWPN



Toepassen

Tien jaar geleden startte KWPN regio Zeeland met het actief plaatsen van successen die de Zeeuws gefokte paarden leverden op het (inter)nationale podium. Zijdelings kwamen daarbij de fokkers wel eens aan het woord. Maar wie zijn deze fokkers nu echt en wat is hun fokkerijfilosofie? U leest het in deze artikelenreeks ‘De fokker aan het woord’. David Bareman en Maartje Elbers gaven de pen door aan Jan en Christiane de Feijter uit Axel, fokkers van meerdere goedgekeurde dekhengsten, veulenveilingtoppers, Grand-Prix dressuurpaarden en topfokmerries.

Wie zijn Jan en Christiane?
Wij zijn Jan en Christiane de Feijter, resp. 65 en 63 jaar. We hebben elkaar leren kennen via de wedstrijdsport. Zo’n 35 jaar geleden zijn we ook mondjesmaat begonnen met het fokken van een veulentje bij de wedstrijdpaarden. Toen was er nog geen sprake van specialisatie. We zijn ons steeds meer gaan verdiepen in de fokkerij en dan met name de dressuurpaardenfokkerij.
We hebben drie kinderen, waarvan 1 actief als paardenfokker. Twee schoondochters rijden dressuur.

Antwoord op de vraag van Maartje en David
Maartje Elbers en David Bareman gaven de pen door aan Jan en Christiane de Feijter. De vraag: Jullie hebben fantastische resultaten geboekt door het fokken van  de dekhengsten Blue Hors First Choice, High Five en Lamborghini alsook meerdere super resultaten op de veilingen met jullie fokproducten! Daarvoor onze complimenten en veel respect! Hoe blijven jullie vernieuwen, en verbeteren?  En jullie verkopen vaak de veulens via veilingen of in ieder geval als veulen. Blijf je ze allemaal volgen en probeer je nieuwe eigenaren te motiveren om ze op keuringen uit te brengen omdat dat ook interessant is voor jullie merries?
Bedankt voor het doorgeven van de pen. Verderop in  het verhaal komen we uitgebreid terug op jullie vragen Maartje en David.

Wanneer zijn jullie begonnen met fokken en wat was de aanleiding?
We zijn ruim 35 jaar geleden begonnen met de fokkerij. Het leek ons leuk om een veulen te fokken en dat heeft zich in de loop der jaren steeds verder uitgebreid. In het begin werd er gefokt met de rijpaarden van Christiane en later werd er gefokt met merries uit goede foklijnen.
Eind jaren ’90 hebben we de merrie Furona (Zaïre x Maykel) gekocht, die op dat moment drachtig was van Vincent. Er zat een goed papier bij en ze had een zeer goede IBOP gelopen. Vooral de krachtige bewegingen van Furona sprak ons enorm aan. Vincent deed op dat moment van zich spreken in de dressuursport. Uit deze combinatie is Murona geboren, die aan de voet staat van onze fokkerij. Zij heeft erg veel betekend voor ons.

Wat was jullie allermooiste fokkerijsucces?
Het mooiste fokkerijsucces is het fokken van goedgekeurde hengsten en Grand Prix paarden. Inmiddels zijn er vier fokproducten als hengst goedgekeurd:

  • Vainqueur: Negro x Carole keur van G. Ramiro Z bij het AES
  • Blue Horse First Choice: Jazz x Vurona elite preferent prestatie van Negro bij het Hannoveraans, Oldenburger, Deens en Zweeds Stamboek
  • High-Five U.S.: Charmeur x Vurona elite preferent prestatie van Negro bij het Mecklenburgs Stamboek en het KWPN
  • Lamborghini (High-Five U.S. x Garina elite van Olivi) bij het Mecklenburgs Stamboek. Lamborghini is tevens aangewezen voor de 2e bezichting KWPN 2019 in den Bosch.

Daarnaast hebben we twee Grand Prix paarden gefokt. De eerder genoemde bij het AES goedgekeurde Vainqueur: Negro x Carole keur van G. Ramiro Z en Axel (Sandreo x Murona elite preferent prestatie van Vincent). Axel was voor Spanje als reserve opgesteld voor de laatste Olympische Spelen.

Ook goede keuringssuccessen, zowel van veulens als oudere paarden zijn altijd mooi. Daarnaast dragen de sportprestaties van door ons gefokte paarden natuurlijk ook bij aan fokkerijsuccessen.

Waar zijn jullie het meest trots op? 
In principe zijn we trots op al onze fokproducten die voldoen aan ons fokdoel en eruit springen en uiteraard op de goedgekeurde hengsten en Grand Prix paarden.

Wat was of waren leermomenten?
Je hebt constant leermomenten. Zo kom je er wel eens achter dat je een keuze hebt gemaakt die achteraf niet zo slim was. Daarnaast doe je in de loop der jaren ook heel veel ervaring op, zowel op het gebied van management als fokkerijkeuzes. Een van de grootste leermomenten was het tijdig selecteren. In het begin werd er soms te lang met een merrie gefokt en bleek dat de fokproducten toch niet goed genoeg waren.

Wat is jullie fokdoel?
Ons fokdoel is het fokken van gezonde dressuurpaarden met een functioneel model, krachtige bewegingen en een goed karakter en een beheersbaar temperament, die op het hoogste niveau kunnen presteren.

Fokken jullie alleen met KWPN merries en hengsten of ook elders. En zo ja waarom?
Onze merries zijn allemaal KWPN geregistreerd. De hengsten die we gebruiken zijn zowel KWPN hengsten als buitenlandse hengsten. Zo hebben we de laatste jaren o.a. Fürst Heinrich, Millennium, Morricone en Maracana gebruikt. Het kiezen van buitenlandse hengsten is vanwege de bloedspreiding.

Jaren geleden hebben we al geprobeerd met hengsten als Hotline, Donnerhall en Sir Donnerhall. Helaas is dat toen niet gelukt. De kwaliteit van het verzendsperma was toen niet goed. Inmiddels is dat sterk verbeterd en is het makkelijker om gebruik te maken van buitenlandse hengsten.

Hoe selecteren jullie een fokmerrie?
Een fokmerrie moet een goede afstamming hebben met veel sport- en keuringsprestaties. Een fokmerrie moet verder gezond zijn en voldoende stokmaat hebben. Uiteraard is de beweging belangrijk en het karakter. Predicaten vinden we ook belangrijk, want het zegt iets over het exterieur en de nafok.

Bieden jullie veulens aan voor de veulenveilingen? 
Wij hebben in de loop der jaren heel veel veulens verkocht via veulenveilingen. Zo zijn er veulens verkocht via de veilingen van Borculo, Prinsjesdag, EDS, Dronten en Limburg. Veulenveilingen hebben als voordeel dat er een groter koperspubliek komt zowel uit Nederland als uit het buitenland.

Wij hebben het geluk gehad dat een aantal veulens op zeer goede adressen terecht zijn gekomen, waardoor ze alle kans hebben gekregen om uit te groeien tot goede sportpaarden.

Zo is er een veulen naar Blue Horse in Denemarken verkocht welke uitgegroeid is tot de goedgekeurde hengst First Choice. Ook de goedgekeurde High Five is langs deze weg gegaan via van Uytert en Schockemöhle. Voor de goedgekeurde Lamborghini geldt hetzelfde verhaal, dit keer via EDS.

Maar ook een groot aantal merrieveulens zijn goed terecht gekomen en hebben inmiddels een eigen succesvolle fokkerij opgezet. Een voorbeeld hiervan is de merrie Surona (Flemmingh x Murona) van Luuk van Rijn. Zij heeft voor vele successen gezorgd binnen zijn fokkerij (Waardhoeve).

Nog enkele voorbeelden:

  • Het merrieveulen Belle Vurona Z2 dressuur van Fürst Heinrich uit Vurona bij Stoeterij Stouwehof. Zij had dit jaar twee nakomelingen met zeer hoge punten tijdens de Pavocup.
  • Het merrieveulen Charming Vurona ZZL dressuur van Dreamcatcher uit Vurona. Zij leverde dit voorjaar de verrichtingskampioen van de hengsten: Knock Out.

Hoe maken jullie een hengstenkeuze? Waar let je op?
Bij het maken van de hengstenkeuze kijken we of een hengst past bij onze merries, zowel exterieurmatig als qua beweging. Uiteraard is de afstamming ook van groot belang. Wij willen de hengst die we gebruiken ook echt gezien hebben, dus niet alleen van een filmpje of uit een folder. In werkelijkheid blijkt een hengst toch vaak anders te zijn dan in de folder. Zo hebben we de buitenlandse hengsten die we gebruikt hebben ook allemaal  in het echt gezien. Als fokker moet je een goed gevoel hebben bij een hengst. Zo hadden wij tijdens de goedkeuring van Negro gelijk het idee om deze te gebruiken. Dat heeft voor ons heel goed uitgepakt.

Welke merrie heeft voor jullie het verschil gemaakt?
Onze merrie Murona heeft duidelijk het verschil gemaakt in onze fokkerij. Deze merrie heeft ontzettend veel gepresteerd in haar nafok. Ze was drie keer preferent en prestatie. Uit haar lijn lopen overal goede sport- en keuringspaarden. Ook haar dochter Vurona is voor ons een merrie die heel veel betekent. Zij heeft inmiddels o.a. de twee goedgekeurde hengsten First Choice en High-Five gebracht en is grootmoeder van de goedgekeurde hengst Knock Out.

Waarom doen jullie mee aan keuringen?
Wij komen met onze veulens en driejarige paarden naar de keuring omdat het belangrijk is de fokproducten te vergelijken met anderen. Ook is het goed om te weten hoe een jury naar de paarden kijkt. Voor driejarigen is het van belang om een predicaat te halen.

Is sportprestatie belangrijk in de merrielijn?
Sportprestaties zijn zeer belangrijk in de merrielijn. Als er in de merrielijn geen sportprestaties te vinden zijn is de kans op een goed sportpaard veel kleiner.

Hebben jullie tips voor startende fokkers?
Voor startende fokkers is het belangrijk dat ze beginnen met een goede merrie. Kijk goed naar de merrielijn. Ga niet mee met populaire hengsten van Social Media, maar maak je eigen keuze. Ga vooral eens kijken bij of luisteren naar fokkers die al jaren meelopen en goede resultaten hebben bereikt. Fokken is een dure aangelegenheid en je goed voorbereiden is daarom belangrijk. Het aanschaffen van een oudere merrie uit een zeer goede moederlijn kan een begin zijn. Deze zijn dan vanwege de leeftijd minder duur en kunnen een start betekenen van een eigen fokkerij.

Ook het kopen van een veulen uit een goede lijn is een optie. Deze laatste mogelijkheid betekent wel dat je lang moet wachten op resultaat.

Volgen jullie alle (KWPN of stamboekgerelateerde) activiteiten, zoals de KWPN paardendagen, afstammelingenkeuring en hengstenshows? 
Wij volgen als het kan nagenoeg alle KWPN activiteiten, zoals KWPN paardendagen, afstammelingenkeuring en verrichtingsonderzoek hengsten. We gaan ook alle dagen naar de eerste bezichtiging van de hengsten. We zien daar alle dressuurhengsten waardoor je een goede indruk kunt krijgen van de nafok van de hengsten. Ook gaan we naar hengstenshows in Duitsland en naar het verrichtingsonderzoek in Duitsland. Ook de hengstenkeuring in Denemarken hebben we bezocht. Daarnaast volgen we actief de veulenveilingen.

Is er in de toekomst opvolging voor jullie fokkerij?
Wij hebben drie zonen, waarvan er één veel belangstelling heeft voor de fokkerij maar dan springgericht. Wel zijn er twee schoondochters die dressuur rijden, dus misschien zal er in de toekomst nog wel opvolging zijn.

Aan wie geven jullie de pen door? En wat is je concrete vraag aan deze fokker?
We geven de pen door aan Loucky Hagens-Groosman.

Loucky, je bent jaren geleden uit Amerika terug naar Nederland gekomen. Je kunt dus een goed vergelijk maken tussen de fokkerij in beide landen. Waarin zitten de verschillen? Hoe kijken ze in Amerika aan tegen de klinische en röntgenologische keuring en dan m.n. de foto’s van de hals en rug? In Amerika zijn ze heel streng op het gebied van gezondheid, in het bijzonder ziektes. Hoe kijk jij aan tegen het WFFS verhaal dat in Amerika ontstaan is? En als laatste: Jij maakt regelmatig gebruik van ET. Hoe bevalt dat?

 

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners


Het KWPN maakt gebruik van cookies

Wij vragen uw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid.

Cookiebeleid