Rijpaard (springen en dressuur)














Tuigpaard





Gelders paard


Jong KWPN



Toepassen

KWPN regio Zeeland is opgericht in 1978 en sinds die tijd fokten de Zeeuwse fokkers maar liefst 48 GP dressuurpaarden, 25 GP springpaarden, 15 KWPN goedgekeurde dekhengsten, 9 goedgekeurde dekhengsten bij een ander stamboek en vele andere mooie sport- en fokkerijsuccessen passeerden de revue in de afgelopen vier decennia. Prestaties om heel erg trots op te zijn! Om die reden zijn we gestart met de artikelenreeks ‘De fokker aan het woord’ op de regiosite. Carla Telussa gaf de pen door aan Henk Maljaars, leverancier van maar liefst vier Grand Prix springpaarden én een goedgekeurde dekhengst. Hoe gaat het nu met Henk?

Wie is Henk?
Ik ben Henk, 73 jaar en getrouwd met Joke. We hebben een dochter en een zoon en zes kleinkinderen. Tot vorig jaar runde ik een akkerbouwbedrijf met recreatietak in Vrouwenpolder. Dit jaar heb ik het bedrijf overgedragen aan mijn zoon en zijn we verhuisd naar het dorp. Een hele verandering maar ik ga nog elke dag naar de boerderij, waar ook de paarden staan.

Antwoord op de vraag van Carla
Beste Henk, je bent als Zeeuwse fokker topleverancier in het rijtje van Grand Prix paarden die onlangs op de regiosite is gepubliceerd. Hoe gaat het met je? We zien je niet vaak meer op de Zeeuwse KWPN evenementen. Ik ken jou als man van weinig woorden maar als groot liefhebber van de sport en fokkerij. Ook ben je tot op oudere leeftijd actief geweest in de springsport. Mijn vraag aan jou: Aan welke merrie dank jij je successen? En ben je nog actief in de fokkerij en met welke merrie fok je?

Henk: “Voordat de mechanisatie op gang kwam in de akkerbouw, fokten we al met koudbloeden en kwam het eerste rijpaard: Baron, een ruin van Baronet x l’Invasion. Met Baron ben ik M dressuur en M springen geworden. De koudbloeden verdwenen en zo bleef alleen Baron op stal. Één paard op stal dat vonden wij niks, het blijven kuddedieren. Dus kocht ik wat rijpaard veulens die ik op driejarige leeftijd zadelmak maakte en M of Z klasseerde. Daarna verkocht ik ze weer en dat beviel heel goed. Zo heb ik eens een Odjob x Doruto aan Paul en Emiel Hendrickx verkocht. Een paard opleiden vind ik nog altijd het mooiste! Toen onze dochter pony ging rijden bij Oranjezon, was er gebrek aan goede pony’s. Zo zijn we bevriend geraakt met Lei Deckers uit Limburg. ’s Morgens vroeg togen we dan met auto en trailer naar Limburg en kwamen er altijd weer pony’s – en later jaarling hengsten- mee terug. Die fokte ik dan op en maakte ze klaar voor de hengstenkeuring. De verkoop was in die tijd heel mooi. Als je de ring uit kwam en je had een goed paard was het ‘handje klap’ en zo verkocht. Één hengst hielden Lei en ik aan, een Animo x Jasper, hij werd doorverwezen naar de verrichting in Ermelo. Dat waren mooie jaren!

Wanneer ben je begonnen met fokken en wat was de aanleiding?
In het hengstenkeuringstraject kwam verandering. De eerste bezichtiging verschoof naar november/december en dan is het keuringsklaar maken voor een akkerbouwer te vroeg in het jaar. De landbouwwerkzaamheden in het najaar zorgde dat ik te weinig tijd had voor dat wat ik mooi vond; het keuringsklaar maken.
We verschoven onze focus naar de fokkerij. We kochten een fokmerrie Funnygirl (v. Jasper x Marlando x Bizet). Ik ben altijd fan geweest van de hengst Jasper. De merrie boden we aan op de keuring, maar ze werd geen ster. Ze had een te platte croupe. We hebben haar gedekt met Voltaire en dat leverde een mooi merrieveulen op. Het was dit merrieveulen, Leidy genaamd, die de stammoeder van mijn fokkerij bleek te zijn. Ze werd keur en prestatie en leverde zelf sportsuccessen op 1.40m niveau. Ze bleek een goudhaantje in de fokkerij.

Wat was je allermooiste fokkerij succes?
Zonder twijfel is dat Leidy! Ze werd als tweejarige kampioen van Zeeland. Met haar heb ik drie veulens gefokt. In haar eerste nakomeling leverde ze het Grand Prix springpaard en Zangersheide goedgekeurde hengst Picasso Z (v. Andiamo). Daarna koos ik twee keer voor Animo. Dat bracht een Z-springpaard én een 1.40m springpaard op.

Ik bracht Leidy zelf uit in de springsport. Tot ik Gerard en Tim Franssen tegen kwam. Zij zagen Leidy als springpaard helemaal zitten. Ik bracht haar daar om verder opgeleid te worden. Tim heeft er mooie resultaten mee geboekt. Wereldruiter Nick Skelton spotte Leidy en zo kwam de verkoop naar Engeland tot stand. Daar heeft ze in combinatie met Arko III en één keer met Tackeray M nog vijf nakomeling gebracht, waarvan er één Grand Prix geklasseerd is (SFS Aristio) en één loopt 1.45m. Beiden zijn van de hengst Arko III uit Leidy.

De derde nakomeling van Leidy, Salvador heb ik als driejarige in het najaar zadelmak gemaakt en in maart reed ik een veteranenwedstrijd mee in Vrouwenpolder. Dat paard had zoveel kwaliteit, ongelofelijk! Mijn deelname liep helaas anders dan verwacht. In de barrage nam ik de dubbelsprong en kon het niet uitzitten met als gevolg een gebroken bekken die met een stalenplaat en bouten en moeren weer gerepareerd werd. Het betekende meteen het einde van mijn paardrijcarriere. Ook Salvador bracht ik naar Tim Franssen die er heel goed mee presteerde en o.a. eerste werd in een zeer groot deelnemersveld in de vijfjarigen rubriek in Brasschaat. Tim startte hem later in het 1.40m, waarna hij naar Zwitserland is verkocht.

De eerder genoemde Picasso, de eerste nakomeling van Leidy, werd zoals gezegd goedgekeurd in Zangersheide. Ik verkocht hem aan Leon Melchior inclusief gratis dekking en wat rietjes. Dat paard heeft het zo goed gedaan. Als vijfjarige werd hij zevende op de Wereldkampioenschappen voor jonge springpaarden met Jos Lansink in het zadel. Als zesjarige belandde hij weer in de finale. Jos prees hem om zijn super kwaliteiten. Het duo belandde uiteindelijk op de negende plaats, dankzij een balk. Het was overigens de enige fout die het paard gedurende het hele kampioenschap maakte. Leon Melchior verkocht Picasso aan Athina Onassis, en werd later uitgebracht op Grand Prix niveau door Alvaro Affonso de Miranda Neto.

Fokmerries
Tiovanna ster prestatie (v. Numero Uno uit Giovanna ster sport springen) heeft via haar moeder eveneens het gewilde Jasper bloed in de genen. Ik kocht haar als veulen van Lei Deckers. Ik stelde haar op de keuring voor als driejarige en ze werd vlot ster verklaard. Voor het zadelmak maken kwam ik bij Bram Klaasse terecht, die al onze jonge paarden later zadelmak maakte. Tiovanna dekte ik met Picasso en daaruit kwam Wilbert Z. Bram maakte hem zadelmak en Tim Franssen bracht hem in de sport uit. Met als gevolg hele goede prestaties. Het duo won de jonge paardencompetitie in Etten-Leur bij de vijfjarigen. De week erop won hij weer een finale. Athina Onassis kocht ook dit paard. Het jaar erop won Wilbert Z met Alvaro Affonso de Miranda Neto in Eindhoven bij de zesjarigen en werd tweede in de finale. In Zangersheide ontvingen we een fokkerspremie, vanwege de tweede plaats op de Z-ranking. Heel mooi om mee te maken! Volgens Horsetelex is Wilbert Z inmiddels 1.50m geklasseerd.

Ik kwam nogal eens op de stal van de familie Franssen, omdat ze mijn paarden reden, en zo raakte ik gecharmeerd van de hengst Hickstead. Ik dacht daar wil ik een veulen van. Dat paard was zo voorzichtig en vlug, dat paste perfect op de Numero Uno merrie. En zo zag Hickstead’s Axel het licht. Het was wel even schrikken! Een vos met heel veel wit! Hij is uitgegroeid tot een heel goed paard. Een paard met karakter, dat wel. In Etten-Leur won hij de vijfjarigen rubriek en een week eerder was hij in de voorselectie de beste van zijn groep. Het plan was om hem daarna naar huis te halen en wat vakantie te geven op de wei. Maar er was zoveel vraag naar hem dat ik besloot hem toch te verkopen. Via Stephan Cother verhuisde hij naar Amerika. Een goed paard heeft geen kleur!

Wat was of waren leermomenten?
Daarover is Henk kort. “Niet denken dat je het weet. De natuur regelt het meestal zelf.”

Wat is je fokdoel en hoe selecteer je?
Ik wil een functioneel en correct paard fokken. Daarnaast moet het paard drie goede gangen hebben en een taktmatige draf, dan gaat de africhting al een stuk makkelijker. Karakter, dat is van groot belang. Ze moeten het voor je willen en kunnen doen.
Op de vraag waar ik een fokmerrie op selecteer, dan verwijs ik naar het voorgaande. Voldoet een paard niet aan je verwachtingen, dan moet je er afscheid van nemen. Niet leuk, wel noodzakelijk. Ik fok overigens niet alleen met KWPN hengsten. Voor mij is het belangrijk dat een paard mooi en correct is en uit een stam komt waar sport in voorkomt. Sportprestatie in de moederlijn is van groot belang.
Mijn hengstenkeuze maak ik door de nafok van de hengsten zelf te beoordelen. Omdat ik springjury ben kom ik veel nakomelingen van verschillende hengsten tegen. Dan krijg je ook een goed beeld van bepaalde hengsten. Tip: geef op keuringen en wedstrijden je ogen goed de kost.

Bied je veulens aan voor de veulenveilingen? 
Nee. Ik vind de veulenveilingen wel een goede zaak voor diegenen die geen mogelijkheden om ze zelf op te fokken. Persoonlijk geniet ik van het volledige pakket: zelf fokken, opfokken en opleiden tot sportpaard.

Heb je tips voor startende fokkers?
Begin met een mooie en correcte merrie uit een goede, maar zeker ook gezonde stam! Volg daarnaast de keuringen en activiteiten om een goede hengstenkeuze te maken. Laat je adviseren, maar volg ook je gevoel.

Is er (ver) in de toekomst opvolging voor je fokkerij?
Ik hoop van wel, maar dat zie ik er nog niet in….

Aan wie geef je de pen door? En wat is je concrete vraag aan deze fokker?
Ik geef de pen door aan Luc Savat. Beste Luc, je bent als Zeeuwse fokker topleverancier in het rijtje van Grand Prix paarden die onlangs op de regiosite is gepubliceerd. Van harte gefeliciteerd met de prestaties van je fokproducten! We kennen elkaar van de wedstrijden vroeger en hebben elkaar al lang niet meer gezien. Hoe gaat het met je? Ik ben benieuwd of je nog fokt en met welke merries? Ook ben ik benieuwd naar je fokkerijfilosofie. Iemand die zulke fokproducten levert moet toch haast wel een doordacht fokkerijplan hebben.

 

 

 

 

 

 

 

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners


Het KWPN maakt gebruik van cookies

Wij vragen uw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid.

Cookiebeleid