Rijpaard (springen en dressuur)














Tuigpaard





Gelders paard


Jong KWPN



Toepassen

Zaterdag 14 september organiseerde KWPN regio Zeeland bij De Kroo Ruitersport in Nieuw en Sint Joosland de eerste editie van de Zeeland Dressage Cup, een jonge paardencompetitie voor drie- tot en met zesjarige dressuurpaarden. De jury werd getrakteerd op een flink aantal kwaliteitsvolle paarden uit het grote deelnemersveld. De titel ‘Overall beste merrie’ werd gewonnen door I’m like Nobody Else (v. Charmeur). RVS Loco Dice L (v. Glock’s Toto Jr.) werd dagwinnaar met 83,8 punten en daarmee, naast rubriekskampioen, ook ‘Overall beste ruin/hengst’. 

De jury, bestaande uit Ralph van Venrooij, Elisabeth Geluk en Benjamin Maljaars (tevens gastruiter), kijkt terug op een geslaagde dag. “We hebben hele goede paarden gezien. Het was zowel voor de paarden, als voor het publiek een leerzame dag. We hebben prettig kunnen samenwerken en de perfecte tijdsindeling en de professionele accommodatie maakten het helemaal af”, aldus Ralph van Venrooij.

Driejarigen
RVS Loco Dice L (Glock’s Toto Jr. uit Harmony ster PROK van Charmeur, fokker J. Lamers uit Oss) charmeerde publiek en jury vanaf het moment dat hij de baan in kwam. De jury omschrijft hem als een heel compleet paard met veel schakelvermogen. In model is hij al bergopwaarts gebouwd, maar hij beweegt in alle drie de gangen ook met de schoft omhoog. Zijn draf was een highlight van zijn optreden. Daarnaast werd hij ook heel goed voorgesteld door Rozemarijn van Schaik. De hengst kreeg een 8,5 voor de draf, harmonie en aanleg en een 8,2 voor de stap en de galop. “Ik rijd zelf altijd paarden voor de verkoop en wilde graag eens een keer een heel goed paard voor mezelf hebben. Via Chantal van Dijk kwam ik RVS Loco Dice L (stamboeknaam Liberty L) tegen. Ik vind uitstraling erg belangrijk en toen ik hem zag was ik er direct helemaal verliefd op. Hij is heel speciaal en heeft echt chemie. Daarnaast is hij erg vriendelijk, iedereen bij ons op stal wordt direct naar zijn box getrokken. Onder het zadel voelde ik gelijk heel veel power, hij heeft een enorme motor”, vertelt Roos enthousiast.

Glock’s Toto Jr. leverde ook de nummer twee bij de driejarigen. Hexagons Latino (uit Blackmanda ster IBOP dres van Rubiquil x elite prest sport-dres van Sultan, fokker Leunus van Lieren uit Schore) is een tweede bezichtigingshengst en werd door de jury op bijna alle onderdelen met een 8,2 beloond, voor de draf kon een 8,5 worden genoteerd. “Hexagons Latino is een paard met heel veel kracht, schakelvermogen en afdruk in galop”, aldus de jury. De hengst werd sympathiek voorgesteld door Benedek Pachl, die pas drie weken geleden in het zadel stapte. “Het was geweldig. Ik ben blij met mijn twee paarden vandaag en ik wil team Hexagon bedanken voor de mooie kansen die ik bij ze krijg”, vertelt hij. Benedek stuurde Hexagons Luxuriouzz van de Waalsehoeve (Johnson uit Walida van de Waalsehoeve elite IBOP-dres van San Remo, fokker W. Plomp uit Tull en ’t Waal) naar de derde plaats met 79,6 punten

Vierjarigen
Voor Jeesun An en haar vader Chi Sun An uit Zuid-Korea werd de Zeeland Dressage Cup reden voor een feestje. Zij leverden zowel de kampioen bij de vierjarigen als bij de vijfjarigen af. Kings Dream WH (Everdale uit Summerdream ster van Gribaldi, fok. A.D.M. Dekkers uit Etten-Leur) werd met 81,2 punten en een 10 van de gastruiter de afgetekende kampioen bij de vierjarige dressuurpaarden. “Deze mag je zo doorbrengen naar mijn dressuurstal”, zei Benjamin na afloop van zijn rit op Kings Dream WH. “Ik heb onwijs lekker gereden. Dit paard kan schakelen, loopt van de grond af, heeft power, kan waanzinnig galopperen en heeft een super instelling. Echt een fantastisch paard!” Kings Dream WH is een grootramig paard met heel veel kracht en een goed achterbeengebruik. Voor een vierjarige laat hij zich al heel goed sluiten was het eerdere commentaar van de jury.
De familie An is vijf jaar geleden een samenwerking aangegaan met Brecht en Dominique D’Hoore uit Hoogerheide. Het contact is ontstaan via een zakenrelatie van Dominique’s vader. “Het zijn inmiddels hele goede vrienden van ons geworden en echte paardenliefhebbers. Wij krijgen de kans om de paarden te scouten en naar een zo hoog mogelijk niveau te rijden, daarna verhuizen ze naar Zuid-Korea om daar als schoolmaster te dienen. Kings Dream WH werd aangekocht bij Gert-Jan van Olst. Wij hebben heel veel vertrouwen in de kwaliteiten van Kings Dream, we zijn dan ook erg zuinig op hem. Wij denken dat het een hele goede gaat worden!”, vertelt Brecht. Casper Meegdes, eigenlijk springruiter, stelde Kings Dream WH heel goed voor. “Hij voelt geweldig aan, als een koning! Voor dit paard wilde ik wel een uitzondering maken om een dressuurproefje te rijden”, vertelt hij lachend.

George Clooney-dochter Kurona (uit Vurona elite pref prest IBOP sport-dres van Negro, fokker Jan en Christiane de Feijter uit Axel) werd onder het zadel van Marijke van Giesen tweede met 78,8 punten en een 9 voor het overrijden. De jury omschrijft Kurona als een charmante merrie met een mooi type. Ze beweegt lichtvoetig en heeft veel techniek in het lopen. Ze heeft veel go en blijft er aan trekken.

Kasperdora HNK (De Niro uit Bodora elite sport-dres van Jazz, fokkers Karin de Haan en Ton van der Kooij uit Nieuw Vossemeer) werd met Marie-José Timmermans als derde geplaatst. “Kwestie van opstappen en wegrijden. Een fijn paard dat goed kan schakelen en veel lossigheid vertoont”, vertelt gastruiter Benjamin. Kasperdora kreeg 76,6 punten, waaronder een 8 voor de galop en de aanleg en een 8,5 voor het overrijden.

Vijfjarigen
Bij de vijfjarigen was de strijd om plaats 1 spannend tot op het laatst. Sammie de Luxe (Souderia uit Wolina van Wolkenstein I, fokkers Dr. C. en G. Heimsoth, DE) behaalde met Brecht D’ Hoore in de voorronde 76,2 punten en een voorlopige tweede plaats. Dankzij de 9,5 van gastruiter Benjamin Maljaars, kon hij toch als eerste worden opgesteld. “Dit paard geeft de ruiter een heel fijn gevoel. Complimenten voor de africhting”, complimenteerde hij Brecht. Sammie de Luxe is in mede-eigendom van de familie An en de familie D’Hoore. Volgens de jury is Sammie een paard dat over drie goede gangen en over veel atletisch vermogen beschikt. Zijn rijdbaarheid kan als uitmuntend worden bestempeld.

Jazz-zoon Majestic Jazz Beat (uit Zenzi elite IBOP-dres van Don Primaire, fokker J. Th.W. Huls uit Silvolde) ontving 76,6 punten voor de verrichting en kreeg een 9 voor het overrijden. “Een paard met een fantastisch model, zelfhouding en drie goede gangen”, aldus de jury. Charlotte Kruiniger stelde Jazz Beat professioneel voor. De hengst werd aangeschaft op de Equine Elite Veiling, als verjaardagscadeau voor Charlotte. “Ik was gelijk helemaal weg van Jazz Beat. Vandaag was hij voor de eerste keer van huis. Ik ben super trots op hoe hij zich gedragen heeft. Ik vind het een heel fijn paard en ik denk dat hij over heel veel potentie beschikt. Mijn doel voor vandaag was om hem een goede ervaring te geven en dat is gelukt. Ik ben heel erg tevreden!”

Jeopardy (Everdale uit Jolika elite pref prest sport-dres van Rossini, fokker Roos de Pagter-Mes uit Grijpskerke) won eerder dit jaar al de voorselectie PAVO Cup in Vrouwenpolder met Kim Alting. En ook vandaag liet het duo weer van zich spreken. Met 74,2 punten en een 8 voor het overrijden werd hij op de derde plaats opgesteld.

Zesjarigen
Ook bij de zesjarigen was het de gastruiter die de doorslag gaf in de eindranking. Het was Hexagons Ich Weiss (Rubiquil uit Vinegra Utopia ster sport-dres van Negro, fokker Leunus van Lieren uit Schore) die aan het langste eind trok door extra indruk te maken op de gastruiter. Hij kreeg een daarvoor een tien. “Een heerlijk paard, ik heb echt genoten op hem. Hij is erg werkwillig, heeft veel go en laat zien al heel veel talent voor het zwaardere werk te hebben. Het kan niet beter”, aldus Benjamin. De jury roemde Ich Weiss eerder al als een paard met heel veel kracht en balans die functioneel beweegt. Vandaag was hij voor de tweede keer van huis. “We vonden hem geen typisch jonge paardencompetitie paard, hij wist als jong paard niet goed wat hij met zijn krachten aan moest. We hebben hem dus bewust wat langer thuis gehouden. Enkele weken geleden heb ik hem voor het eerst meegenomen in het ZZ-zwaar en dat pakte heel goed uit. Om wat meer wedstrijdervaring op te doen leek ons de Zeeland Dressage Cup een mooie kans. In deze proeven kun je laten zien wat hij in huis heeft en dat hij klaar is voor het zwaardere werk. Wij zijn heel tevreden.”

Een paard wat zeker ook in de finale thuis hoort is I’m Like Nobody Else (Charmeur uit Any-Else van Travolta’s Nieuwmoed, fokker W.Chr. Braat-Brummelkamp uit Wenum-Wiesel). De zeer talentvolle merrie ging het overrijden in met twee punten voorsprong op Ich Weiss. Van de gastruiter kreeg ze een 9 voor het overrijden, wat haar een uiteindelijke tweede plaats bij de zesjarigen opleverde. I’m Like Nobdy Else is een aansprekend paard met een mooi model dat uitblinkt in souplesse en lichtvoetigheid. Bovendien werd ze heel sympathiek voorgesteld door haar eigenaresse Wilma Salm. De behaalde punten leverde I’m Like Nobody Else tevens de titel ‘Overall beste merrie’ van de Zeeland Dressage Cup op. Het duo is aan een opmars bezig. Afgelopen zomer behaalde de combinatie al een zevende plaats in de finale van de PAVO Cup.

Bretton Woods-zoon Impact (uit Bonique van Sandreo, fokker W.M. Noorloos uit St Michielsgestel) werd heel goed voorgesteld door kim Schmid. Met achten voor bijna alle onderdelen en een 8,3 voor de draf eindigde Impact op de derde stek.

Fotografie: ©Digishots 

Klik hier voor alle uitslagen. 

TIP: heb je zin in nog een mooie jonge paardenwedstrijd? Schrijf je dan in voor de Interland Fokdag! Klik hier voor meer informatie. Zaterdag 26 oktober bij Stal Beatrixhoeve in Axel. 

De Kroo Ruitersport, hartelijk dank voor de gastvrijheid!
Alle vrijwilligers, heel erg bedankt voor jullie inzet! 

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners


Het KWPN maakt gebruik van cookies

Wij vragen uw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid.

Cookiebeleid