Rijpaard (springen en dressuur)














Tuigpaard





Gelders paard


Jong KWPN



Toepassen

Aan de oproep voor de nieuwe online serie ‘Drie generaties’ is goed gehoor gegeven. In deze serie spreken we met fokkers die naast het veulen, ook de moeder en de grootmoeder hiervan hebben gefokt óf met fokkers die samen fokken met zijn/haar ouders of grootouders.

Als elfjarige volgde haar eerste paard, uit deze merrie fokte zij haar eerste veulens, samen met haar vader. Heel wat jaren en veulens verder heeft Annemieke van der Horst een bloeiende fokkerij opgebouwd. Met haar dochter Dominique en schoonzoon Brecht D’Hoore gaan zij voor het hoogst haalbare: Grand Prix rijden met eigen fokproducten.

“Mijn vader was van boerenafkomst, hij mocht altijd de paarden naar het land brengen. Vervolgens is de boerderij gestopt en werd er verder gegaan met transport. Maar de paarden bleven trekken. Toen ik oud genoeg was om te mogen rijden volgde er een pony. Daarna kwamen de paarden.”

Rigoletta
“Ons eerste paard was de vijfjarige merrie Wilea van Rigoletto, ik was toen elf jaar oud. In  de sport stond zij bekend als Rigoletta. Deze merrie won als vierjarige al een puissance over 1.90m en als vijfjarige nam ze deel aan het EK Junioren in St Moritz in Zwitserland, toen kon dat nog op die leeftijd. Vervolgens kreeg zij een blessure en kon mijn vader haar kopen. Ik heb ontzettend veel plezier beleefd aan deze merrie en heb heel veel van haar geleerd. Helaas speelde haar blessure telkens op. We hadden al een keer geprobeerd om met haar te fokken, ze werd alleen steeds niet drachtig. Maar uiteindelijk lukte het toch. Wij gingen naar Jespers, dat is voor ons redelijk in de buurt, en in zes dagen tijd is ze drie keer gedekt. Drie keer scheepsrecht zullen we maar zeggen. Rigoletta was vijftien toen zij haar eerste veulen kreeg. Dat was Wampie (v.Lorenz).”

NKB-kampioen ZZ
Wampie liep als zesjarige 1.30m en werd vervolgens indoor NKB-kampioen in de klasse ZZ. Na Wampie kreeg Rigoletta nog vijf veulens. Waaronder Zazou (v.Lucky Boy), deze ruin heeft internationaal gesprongen, de Ramiro-dochter Arcaneduloup die op 1.20m en 1.30m-niveau actief was, gevolgd door Dadaduloup (v.Alf). Deze ruin heeft ZZ-Zwaar dressuur gelopen en 1.30m gesprongen. Haar volgende nakomeling was de Obrecht-zoon Espritduloup. “Helaas ben ik deze uit het oog verloren.” Tot slot kwam Naturel-zoon Filou, hij heeft Z2-dressuur gelopen en 1.30m-gesprongen. “Filou is van hetzelfde jaar als onze dochter Dominique en was haar leerpaard. Samen sprongen zij op 1.20/1.30m-niveau, Z2-dressuur en hebben zelfs enkele keren bij de Junioren gereden. Op 32-jarige leeftijd is hij overleden.”

“Zolang ik maar een plan had”
Een stapje terug. Terug naar de hengstenkeuze van deze veulens. Want hier was de fokkerij nog van Annemieke en haar vader. “Mijn vader liet mij vrij in mijn keuze. Zolang ik maar een plan had. Ik heb de fokkerij overgenomen toen ik met de Ramiro- en Lorenz-merrie verder ben gegaan. Ik had een plan en mocht het doen”, vertelt Annemieke met een lach. En aan een plan ontbreekt het nog steeds niet. “Mijn dochter Dominique en haar man Brecht rijden beide Zware Tour, een luxepositie voor ons als fokkers. Ons doel is dan ook om met eigen fokproducten Grand Prix te rijden. Dat lijkt ons het allermooiste. De nakomelingen zijn daar nu nog iets te jong voor, maar de potentie is er!”

Springstam uit Wampie
Met de Lorenz-merrie Wampie is een springstam opgebouwd en met de Ramiro-merrie Arcaneduloup een dressuurtak. “Met beide stammen zitten we nu in de zesde generatie.” Wampie gaf drie nakomelingen: Nike (v.Farno W), Peanuts (v.Nabab de Reve) en Rock and Roll (v.Ahorn Z). “Nike was van een eigen hengst van onze hoefsmid en werd geboren in oktober, hij werd ziek en overleed. Rock and Roll heeft 1.10m gesprongen en hebben we vervolgens verkocht. De Nabab heeft Dominique gereden en met Teun van de Broek kwam zij uit op 1.30m-niveau. Gelukkig hebben we haar als vierjarige gedekt. Ze kreeg toen een veulen van Cento. Vervolgens is deze merrie via Hendrix verkocht naar Canada waar zij op 1.50m-niveau heeft gesprongen.” Deze Cento-merrie kreeg de naam Wampie II v/d Wolfshoeve mee. Vernoemd naar de stammoeder én de fokkerij van Annemieke. “De eerste nakomeling van Wampie II was de Indorado-zoon Champie, die 1.40m heeft gesprongen, We hebben helaas heel veel pech gehad met de nafok van Wampie II.” Zo kreeg een Toulon als jong paard een klap op haar knie. “Daaruit zijn drie merrie gespoeld en vervolgens hebben wij haar in moeten laten slapen. Een Numero Uno had een eikelvergiftiging en een Arezzo-hengst had een ernstige gewrichtsonsteking. We hebben nu nog twee driejarige merries uit Wampie. Een Carrera VDL en een Dallas VDL. Daarnaast nog een hele mooie Cornet Obolensky-merrie van twee jaar en dit jaar is Peanuts II geboren, een hengstveulen van Hardrock Z. Binnenkort proberen we Wampie drachtig te krijgen van Chopano VA, een jonge Chopin. Dit stammetje is echt mijn hobby, ik beleef veel plezier aan de springpaarden. Daarnaast huren Casper Meegdes en zijn vriendin Amber Hage enkele boxen bij mij, hij is springruiter, maakt de paarden zadelmak en brengt de springpaarden uit op concours. De springpaarden moeten echt de ring in en laten zien dat ze het kunnen. Amber rijdt dressuur.”

Dressuurtak met Ramiro-merrie
“We dachten dat de Ramiro-merrie een springer ging worden. Maar zoals meerdere Ramiro-merries keek ze wat op de hindernissen, we moesten haar altijd overtuigen in het parcours. Wel hebben we haar drie keer gedekt met een springhengst, maar ook deze nakomelingen bleken meer aanleg voor de dressuur te hebben. Ik heb met haar gesprongen, onze buurman heeft haar gedressuurd.” Arcaneduloup bracht vier nakomelingen. Hillbilly (v.Beaujolais), Miami (v.L.A.), Nokita (v.Livingstone) en Piece of Cake (v.Heisman). “De Livingstone hebben we als jong paard verkocht en heeft Z1 gelopen. De hengst Heisman was een zoon van Furioso II en nam deel aan de Olympische Spelen voor Amerika. Piece of Cake was Z2 en haar nakomelingen zijn in China en Amerika terechtgekomen.  Miami hebben we aangehouden, zij heeft 1.20m gesprongen en ZZ-Licht gedressuurd.” Zij gaf twee nakomelingen bij Annemieke en één bij haar nieuwe eigenaren. Een nazaat van Cordino, Sandro Hit en Dreamcatcher. “De Cordino was L-springen en ZZ-Licht-dressuur. De Sandro Hit is uitgebracht in de klasse Z2 en zetten wij in voor de fokkerij. De Dreamcatcher heeft de punten voor het ZZ-Zwaar.”

Wannawin v/d Wolfshoeve
Met de Sandro Hit-merrie werd de dressuurtak doorgezet. Deze elitemerrie Wannawin v/d Wolfshoeve is Z2-geklasseerd. Haar eerste nakomeling is de stermerrie Envy v/d Wolfshoeve (v.Don Schufro). “Als zesjarige liep zij Z2 onder mijn schoonzoon Brecht.” Daarna volgde een dochter van Voice, die eveneens Z2 heeft gelopen maar is verkocht. De Negro uit Wannawin werd als driejarige verkocht naar Duitsland. De Ferdaux uit Wannawin is verkocht en nu drachtig van Kjento. “Zij is nu vier jaar oud, na haar veulen wordt ze opgepakt voor de sport. De Don Schufro hebben we nog. Zij heeft een nakomeling van Johnson gehad. Deze vierjarige merrie is al elite en liep onder Casper een IBOP van 80,5 punten.”

Gigantische omslag op keuringen
Op de vraag of zij vaker een keuring bezoeken of deelnemen aan een IBOP antwoordt Annemieke: “Vorig jaar zijn we voor het eerst weer naar de stamboekkeuring en Centrale Keuring gegaan. De mentaliteit is, gelukkig, anders geworden. Sport en bruikbaarheid is nu veel belangrijker. Daarom vinden wij een keuring nu ook veel relevanter. Er heeft echt een gigantische omslag plaats gevonden. En omdat Brecht uit België komt en wij aan de Belgische grens wonen zijn wij naar de keuring in België gegaan afgelopen jaar.” Volgens Dominique is deelnemen aan de keuringen ook heel interessant: “Je krijgt zo veel informatie over je paard. Als je eerlijk bent voor jezelf dan weet je ook dat deze informatie klopt. Wij zijn daarom nooit teleurgesteld. Je neemt immers hetzelfde paard weer mee naar huis. En als je echt gelooft in je paard moet je je soms ook niet direct laten afschrikken door kritiek.”

Genieten
“De jonge paarden lopen bij ons niet zo veel wedstrijden. Dominique en Brecht mogen ze wel in de basissport uitbrengen maar dat vinden wij niet helemaal eerlijk omdat zij beide Zware Tour rijden. Dus af en toe pakken we een jongepaardenwedstrijd of IBOP mee. Maar dit hangt echt van het paard af, of deze er mentaal klaar voor is. Want dan kan het een hele goede ervaring zijn om in een groepje de wedstrijdpiste te betreden. Je krijgt op zo’n moment zo veel  informatie over het paard. Wij willen tijdens zo’n wedstrijd of IBOP niet het hoogst haalbare, maar gewoon genieten van onze paarden. Want het uiteindelijke doel is niet de IBOP maar topsport.”

Bewezen versus jonge hengsten
Envy gaf naast Johnson-dochter L’Envie, die misschien dit jaar wordt gedekt, ook nog een nazaat van Revolution, van Double Dutch en dit jaar een hengstveulen van Don Olymbrio. “De Revolution was een heel goed merrieveulen. We konden haar aan huis goed verkopen en dat hebben we gedaan. Het leuke is wel dat de merrie nu terug bij ons is om zadelmak gemaakt te worden. De afspraak bij de verkoop was dat we er een embryo uit mogen spoelen en dat gaan we nu ook proberen, want het is echt een hele beste merrie. De Double Dutch is een heel groot en grappig paard met veel wit. Echt super gaaf! Hij is topgezond en mag voorlopig blijven. Ik vind dit typisch een paard voor Brecht, hij is namelijk ook behoorlijk groot. Dit jaar gaan we de merrie dekken met Glamourdale.” Over het algemeen valt de keuze op bewezen hengsten blijkt. “Met bewezen hengsten bedoel ik hengsten die zelf en waarvan de nakomelingen goed in de sport presteren. Bij dressuur is dit een stuk lastiger dan bij het springen. Normaal gesproken gaan wij voor bewezen hengsten maar als we al enkele merries uit een lijntje hebben en we geloven in een hengst dan durven we ook een jongere hengst te gebruiken.”

Samenwerking met jonge mensen
Uit de samenwerking met Casper en Amber en de gezamenlijke fokkerij en rijerij met Dominique en Brecht blijkt dat Annemieke graag met jonge mensen in zee gaat. “Ik vind het gewoon leuk om met jonge mensen samen te fokken. De fokkerij is toch vaak een grijze-mannen-met-petten-aangelegenheid. Al ben ik inmiddels ook al aardig grijs”, grapt Annemieke. “Het leuke is dat je zo veel meer informatie over je stammetje krijgt als fokproducten in je eigen omgeving worden uitgebracht in de sport. En daarbij snijdt het mes aan twee kanten want voor degene die er mee rijdt is het leuk om te weten waar de paarden vandaan komen.”

Fundament en bot
Hoe maak je de hengstenkeuze met deze jonge mensen? “Dominique en Brecht kijken nog veel meer naar de rijdbaarheid, ik kijk wat meer naar het type. Ik houd van voldoende lengte, een paard moet zeer correct zijn en gezond. Ik zie graag een echt paard dus eentje met formaat. Niet te fijn en te veel bloed, gewoon een beetje fundament en bot. Maar het een sluit het ander niet uit natuurlijk. We hebben hele goede discussies, de hele winter passeren massa’s hengsten, het is een echt proces bij ons.” Dominique vult aan: “Paarden moeten het echt willen doen én steeds gemakkelijker. Harmonie is een onmisbaar onderdeel. Een functioneel exterieur is echt van wezenlijk belang anders kunnen ze niet meewerken. Ze moeten gebouwd zijn om het werk te doen. Genoeg halslengte, correct fundament en een goede bovenlijn. Een bovenlijn die kan dragen en mooi aangesloten is met daarnaast souplesse en kracht vanuit het achterbeen. Een snel achterbeen wil niet altijd zeggen dat het een krachtig en dragend achterbeen is.” Annemieke beaamt dit: “Niet alle paarden zijn voor alle soorten ruiters geschikt. Maar iedereen wil rijdbare en gezonde paarden. Het moet er makkelijk uit zien, zowel in de basissport als in de grote sport.”

Geen stallen meer bij
Naast de genoemde stammen heeft Annemieke er nog meer. “We verwachten dit jaar dertien veulens, zes zijn er al geboren. De max is vijftien, we bouwen geen stallen meer bij. Gelukkig kunnen we alles aan huis doen van het fokken, opfokken tot en met het rijden. Ik wil weten wat er met een paard gebeurt en we hebben de mogelijkheden omdat we aardig wat grond aan huis hebben. Daarnaast is het aankopen van een drie- of vierjarige, met genoeg kwaliteit, duur. Daar hebben wij geen lol aan, daarom proberen we ze zelf te fokken.” Dominique: “Een eigen creatie rijden is erg leuk, je komt er dan achter of wat je had bedacht ook zo heeft uitgepakt.”

Nooit fokken met een merrie die niet gezond is
Welke tips en adviezen heb jij voor andere (jonge) fokkers? “Fok nooit met een merrie die niet goed genoeg is en al helemaal niet gezond is. Ik heb dit zelf ook gedaan. De springmerrie van mijn vader, een Porter-merrie, was niet goed op het straalbeen. Haar nakomeling viel op achtjarige leeftijd uit op straalbeen en de nakomeling hiervan al op vierjarige leeftijd. Toen ben ik er direct mee gestopt.” Ook Brecht heeft een tip: “Als je geen eigen ruiter hebt, ga praten met ruiters en trainers wat zij belangrijk vinden in een paard. Zij geven vaak hele andere invalshoeken dan waar je zelf naar kijkt.”

Verwacht u binnenkort een veulen? Of bent u van plan in de toekomst te gaan fokken? Wij hebben handige tips, de meest gestelde vragen en informatie over het fokken en registeren van uw veulen(s) op een rijtje gezet. Tevens bieden wij nu een korting aan op het aanvragen van het D-OC-predicaat bij uw veulen, daarover leest u hier meer. Wilt u alvast genieten van de veulens van andere fokkers of uw eigen veulen(s) showen aan medefokkers? Word dan lid van de speciale Facebookgroep voor KWPN Veulens!

Foto's archief van boven naar beneden: Brecht met Envi en veulen van Don Olymbryo, Annemieke met Rigoletta, Annemieke met Wampie, Peanuts, Wannawin v/d/ Wolfshoeve, L'Envie met Kizzy Halkett, stalamazone bij Dominique en BrechtBrecht met Envi en veulen van Don Olymbryo, Wampie II met Cornet Obolensky-veulen

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners


Het KWPN maakt gebruik van cookies

Wij vragen uw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid.

Cookiebeleid