Rijpaard (springen en dressuur)














Tuigpaard





Gelders paard


Jong KWPN



Toepassen

Ook de tweede dag van de Duval Dressage Cup bij de Kroo Ruitersport in Nieuw en St. Joosland is succesvol verlopen. De paarden waren vandaag van goede kwaliteit, maar konden niet tippen aan de prestaties van de driejarigen die een dag eerder acte de presence gaven. Duvals Ozosexy kon om die reden vandaag worden gehuldigd tot ‘Beste overall ruin/hengst’ én ‘Beste Zeeuws gefokte paard’. De driejarige Ohjay (v.Escamillio) nam de titel ‘Beste overall merrie’ mee naar huis. De KWPN inspecteurs konden vijf paarden bevorderen naar het ster-, keur- en elitepredicaat.

Ook vandaag werden de paarden gejureerd door Joyce van Rooijen-Heuitink, Karen Nijvelt en Marit Louwerse. “Het waren twee heel mooie dagen, boven verwachting’, vertelt de hoofdjury. “Op vrijdag hebben we echt heel veel goede paarden gezien. Vandaag was de kwaliteit gemiddeld genomen iets lager, maar in de kopgroep was de kwaliteit hoog.”

Zesjarigen
Hexagon’s Leon Art-Do (v. Ferdinand uit Beauty Vienna v. Rubiquil, fok. K., Visser, Alteveer) werd professioneel voorgesteld door Sergio Garcia Bermejo. Met een totaalscore van 84,2 punten en 90 punten van de gastamazone Karen Nijvelt, kon de overwinning hem niet ontgaan. “Leon Art-Do is een heel compleet paard met heel veel aanleg tot verzameling”, klonk het door de microfoon. Leon Art-Do komt uit dezelfde moeder als de goedgekeurde hengst Hexagons Black Art. Volgens zijn ruiter is Leon een heel fanatiek en werkwillig paard, die heel veel aanleg heeft voor het zware werk. “I really like him, i think he will be a really good Grand Prix horse in the future. His potential for piaffe and collection is amazing!”, vertelt Sergio. Stal Hexagon kocht Black-Art aan via een advertentie bij zijn fokker. Inmiddels heeft Leunus ook de moeder aangekocht. “Als ik toch al die veulens wil kopen, dan koop ik net zo lief die merrie”, was de filosofie van Leunus. En gelijk heeft hij!

Emma van den Hooven, gastamazone van de Duval Cup 2021, deed dit jaar mee als deelnemer. Zij zadelde Lucky Star M (v. George Clooney uit Ennilinda Elite IBOP-dres v. Wynton, fok. C.F. van Mook, Alem) hiervoor op. Het duo werd met een score van 80,2 punten en een 8,5 voor het overrijden reservekampioen van de zesjarigen. “Lucky Star M is een paard dat met veel zelfhouding beweegt en die makkelijk kan schakelen”, aldus de jury.

De derde plaats was voor L’Amour (v. Dreamboy uit Siwanda Elite Sport-dres v. Flemmingh, fok. Gebr. Derks, Oploo). Met Moniek van Dijk liep de bruine ruin naar 79,8 punten en een 8 voor het overrijden. “Dit is een paard met een heel fijne ruime galoppade. Hij moet in kracht nog iets meer ontwikkelen”, vertelt Karen Nijvelt.

De beste merrie in deze rubriek is Lumina (stamboeknaam Lambornini B). Deze Charmeur-dochter is een nakomeling van Hacific VDL ster sport spr. v. Inschallah de Muze, fok. H.W.M. van de Burg, Bleiswijk. Jasmijn den Herder stuurde Lumina naar een totaalscore van 78 punten en een vierde plaats. “Lumina is een paard met veel kwaliteit in de draf, maar ze had nog iets teveel spanning voor een hogere score.”

Vijfjarigen
Hexagon’s Miss Dutch Utopia (v. Double Dutch uit Vinegra Utopia ster sport-dres v. Negro, fok. Stal Hexagon, Schore) kwam, zag en overwon. De schimmelmerrie werd vakkundig voorgesteld door Thamar Zweistra en werd niet alleen kampioen van de vijfjarigen, ze kon ook worden gehuldigd tot ‘Beste merrie’ van deze rubriek. Met een totaalscore van 80,4 punten en een 9,5 voor het overrijden kon haar de overwinning niet ontgaan. De jury laat weten dat Miss Dutch een groot en compleet paard is met heel veel go dat zich heel fijn liet bewerken. Miss Dutch Utopia is een halfzus van het toppaard van Thamar: Hexagon’s Ich Weiss. En door de moeder te kruisen met het andere toppaard van Thamar, Hexagon’s Double Dutch moeten de sportgenen wel in haar verankerd liggen. Thamar: “Ze combineert het goede van zowel moederskant als van Double Dutch en Ich Weiss. Dat kenmerkt zich in haar fanatisme en werklust, maar ook in haar power en kracht. Double Dutch voegt daar nog souplesse aan toe. We hebben een tweejarige hengst van Toto Jr. uit Miss Dutch gefokt. Die maken we klaar voor de komende hengstenkeuring. Dat is ook wel de reden dat ze iets achter ligt op het schema qua training. De Duval Cup vind ik een mooie gelegenheid om eens met haar op pad te kunnen en dat heeft heel goed uitgepakt. Ze is pas voor de tweede keer mee en gedroeg zich fantastisch!”. De KWPN inspecteurs konden Miss Dutch na afloop bevorderen tot elitemerrie.

Macho N (v. Glock’s Toto Jr. Uit Hamara ster v. Johnson, fok. M.M. van Gogh, Budel) werd reservekampioen. Volgens de jury is Macho N een heel fijn grootramig paard met veel oprichting en zelfhouding. Aanvankelijk eindigde hij voor het overrijden op de derde plaats met 78 punten. Maar na het overrijden door gastamazone Karen Nijvelt wisselde hij naar de tweede positie. “Hij gaf mij heel veel front en zelfhouding en met momenten gaf hij veel kracht en een super gevoel en dat is een kwaliteit”, aldus Karen.

Plaats drie was uiteindelijk voor de schimmel Dezirable (stamboeknaam MSJ Diazzle v. Desperado N.O.P. uit Diaz v. Dimaggio) die door Jeanine Nieuwenhuis werd voorgesteld. Zij ontvingen 78,4 punten voor de verrichting en een 8,5 voor het overrijden. Karen: “De schimmel was heel fijn afgericht en heel fijn in de aanleuning, ze heeft veel go en zat heel makkelijk. Dat is een zeker een kwaliteit. Voor nu miste ik nog een beetje afdruk in de gangen en rek.”

Vierjarigen
Bij de vierjarigen was het de gastamazone die de doorslag gaf in de ranking. Door de 9,5 voor het overrijden verruilde de vosmerrie Naomyi de la Fazenda (v. Secret uit Inara keur sport-dres v. De Niro, fok. J.M.M. Rockx, Roosendaal) de reservetitel voor de kampioenstitel vierjarigen. Volgens de jury een heel complete merrie met drie goede basisgangen, die ook op harmonie en bewerkbaarheid heel hoog scoort. Karen: “Ik reed als eerste het paard van Thalia Rockx over. Een kleiner en smaller paard dan de anderen, maar wat is ze fijn na te rijden! Ze is erg fijn in de aanleuning en kan heel makkelijk schakelen. Bovendien laat ze zich heel goed bewerken. Naomyi de la Fazenda kon tevens worden gehuldigd tot ‘Beste merrie’ van de vierjarigen én ze werd na afloop ster verklaard door de KWPN inspecteurs.

Wolfshoeve’s Nespresso KL (v. Ferdeaux uit Donna Duti N elite sport-dres v. Johnson, fok. J.A.M. van der Horst, Huijbergen) stond aanvankelijk op de derde plaats na het juryoordeel met 80 punten. Door de 8 die de gastamazone de donkerbruine ruin toebedeelde, kon hij worden gehuldigd tot reservekampioen van de vierjarigen. Door de jury wordt hij omschreven als een mooi groot paard met een heel goede draf en galop. In souplesse kan hij zich nog wat meer ontwikkelen. De gastamazone omschreef Nespresso als een heel goed bewegend paard dat de amazone een goed gevoel geeft. Hij is iets scheef en was voor mij net iets moeilijker in het schakelen dan de andere twee paarden.”

Lange tijd stond Niana (v. Desperado uit Zoriana elite pref prest IBOP-dres, fok. A.J. van Os, Sprang-Capelle) met Tessa van Os aan kop en ook in de eind ranking na de verrichting bleef dit zo. “Een getalenteerd paard met een zeer goede stap en een goede galop”, vertelde de jury bij de toelichting. Maar het overrijden leverde de NMK merrie helaas slechts een 7,5 op, waardoor het duo naar de derde positie zakte. De gastamazone vertelt: “Niana had teveel spanning, dat kan gebeuren, het zijn jonge paarden. Het is echt een heel kwaliteitsvol paard. Maar voor nu was ze net niet makkelijk genoeg. Ik had teveel spanning, die ik niet kon afvloeien.” Niana is een halfzus van de goedgekeurde hengst en WK jonge paarden winnaar (6 en 7 jarigen) Kjento, alsook de goedgekeurde hengst Mowgli. Daarnaast leverde moeder Zoriana, zelf ook een NMK merrie, twee nationale kampioenen op de NMK. Leuk detail: moeder Zoriana is opgegroeid in de Zeeuwse klei bij K.I. Station & Opfokstal Klein Popkensburg in St. Laurens.

Overall kampioenen
De Duval Dressage Cup kent ook prijzen en eretitels toe aan overall kampioenen.

Na twee dagen (spannende) strijd ging de eretitel “Beste overall merrie” naar de driejarige Ohjay (v. Escamillio uit Flipflop v. Floriscount, fok. Fam. van der Oord, Schoorl.) Eigenaresse Marije de Lange won voor haar merrie een dekking van één van de hengsten van Stal Hexagon! “Ik ben heel trots op Ohjay. Ik kocht haar als veulen op de veulenveiling Midden Nederland. Ik had een paar veulens uitgezocht en het lukte om Ohjay te kopen. Ik vond haar bloedvoering interessant, ze is een volle zus van de goedgekeurde hengst Ferguson en het Duitse bloed sprak mij aan. Nadat ze door Stefan Passchier zadelmak is gemaakt en ze goed vertrouwen kreeg in het rijden ben ik haar gaan rijden. Het is een heel erg fijn paard, ze is niet kijkerig, heeft ‘go’ en ze rijdt comfortabel. Ik ga haar voor nu opleiden voor de sport. Je gaat er niet van uit dat je wint natuurlijk, maar ik vind het zelf een erg goed en fijn paard. Dat ze hoog zou scoren had ik wel gehoopt. Ze heeft een super leuke uitstraling en ik ben heel erg blij met haar!”

“The star” van de Duval Dressage Cup 2022 is zonder twijfel de zwarte hengst Duvals Ozosexy (v. Secret uit Basing Belle v. Zorro x Manno, fok. Jan Cees en Nathalie van der Endt, Yerseke). Onder de bezielende leiding van Amber Hage liep hij naar drie titels: 1. Kampioen driejarigen 2. Beste overall ruin/hengst 3. Beste overall Zeeuws gefokte paard. Zijn roem heeft hij te danken aan zijn looks, zijn uitstraling, zijn waanzinnig goede galoppade waarin hij bijna lijkt op te stijgen, zijn gummi en veer in draf en zijn goede zuivere stap.

Stamboekopname
Ook vandaag togen de KWPN inspecteurs niet voor niets naar Nieuw en St Joosland voor de beoordeling en stamboekopname van de deelnemende paarden. Nadat gisteren al drie paarden ster en één elite kon worden verklaard, kon de jury (Wim Versteeg en Margot Kostelijk) aan nog vijf paarden een predicaatverhoging kwijt.

Ster
Catalogusnummer 51: Labamba de la Fazenda (v. Glocks Toto Jr x Negro)  
Keur (mits voldaan aan röntgen eisen)
Catalogusnummer 78: Nadèche (v. Secret x Mister Concorde)
Elite
Catalogusnummer 73: Miss Dutch Utopia (v. Double Dutch x Negro)
Catalogusnummer 77: NennevanckPP (v. Jakarta aangew. x Desperado)
Catalogusnummer 84: Daytona (v. Don Juan de Hus x Dancier)

Bijzonder mooie resultaten, allemaal van harte gefeliciteerd!
Een bedankje is op zijn plaats aan al onze sponsoren. In het bijzonder onze hoofdsponsor Duval Horse Products. Maar ook aan De Kroo Ruitersport voor het gebruik van de professionele accommodatie en natuurlijk vergeten we onze jury, fotograaf en vrijwilligers niet! Want zonder jullie hulp en professionaliteit is er geen Duval Dressage Cup, dat moge duidelijk zijn! Allemaal hartelijk dank voor jullie inzet en bijdrage. Op naar volgend jaar! 

De prachtige foto's zijn gemaakt door Digishots. Heb je nog geen foto gekocht of besteld? Houd dan zeker de facebookpagina van KWPN regio Zeeland in de gaten voor de link. Of ga direct naar Zoek je foto op Oypo

Klik hier voor alle uitslagen. 

 

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners


Het KWPN maakt gebruik van cookies

Wij vragen uw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid.

Cookiebeleid