Rijpaard (springen en dressuur)














Tuigpaard





Gelders paard


Jong KWPN



Toepassen

Met de hengst Blue Hors Zack hadden Bas en Trudy Wilschut al naam gemaakt als fokkers. Op het afgelopen WK voor Jonge Dressuurpaarden in Ermelo stond er nog een hengst uit hun fokkerij aan de top. Zacks neefje Lennox U.S. behaalde daar het brons onder Jill Bogers. Tijd om langs te gaan bij het fokkersechtpaar uit het Brabantse Bosschenhoofd.

Voor de familie Wilschut was afgelopen zomer er één om nooit te vergeten. Blue Hors Zack mocht zich onder zijn amazone Nanna Merrald Rasmussen weer bewijzen op het WK in Herning. De hengst Lennox U.S. won met Jill Bogers niet alleen het zilver op het nationaal kampioenschap Junioren, maar mocht ook naar het EK Junioren in Hartpury en het WK voor Jonge Dressuurpaarden in Ermelo. In Hartpury eindigde de combinatie als beste Nederlanders op de vijfde plaats in de kür, in Ermelo reed de pas zeventienjarige amazone met de zoon van Grand Galaxy Win naar het brons bij de zesjarigen. Voor zijn fokkers een aaneenschakeling van hoogtepunten.

Voorliefde voor de fokkerij
Bas en Trudy kregen het fokken niet met de paplepel ingegoten. Bas: “Mijn opa was nog wel boer, dus ik heb nog enige agrarische achtergrond, Trudy heeft dat helemaal niet. Zij was echt een manegemeisje. Toen wij trouwden woonden we in Hoek van Holland. We wilden voor Trudy graag een paard om mee te rijden, die vonden we op de hengstenkeuring in Utrecht en we zetten die jonge hengst zo tussen de merries. Trudy reed deze zoon van Farn uiteindelijk naar het Z2. Trudy durfde er niet naast te lopen, maar wel erop en ik durfde er niet op, maar wel ernaast. Heel amateuristisch als je er zo op terugkijkt.“
Bas had echter altijd een voorliefde voor de fokkerij. “We gingen ieder jaar naar de keuring van Zuid-Holland, waar we toen nog woonden, maar ook die van Brabant en Gelderland, daar liepen toch de beste merries. Wee gingen natuurlijk jaarlijks naar de UTV. Zo begon ik mij te verdiepen in de fokkerij en bloedlijnen. In Brabant hadden we een goede tweejarige gezien, echt een apart paard. Het voorjaar erop stond ze te koop in de In de Strengen, dit was Tanja-Utopia. Daar begon voor ons de fokkerij, maar eerlijk gezegd ook een hoop ellende.”

Jazz-dochter
Bas blikt terug: “Jazz was toen wel echt dé hengst. Zijn nakomelingen stonden te boek als moeilijk. Een hoop veulens hadden toch wel een wat heftiger karakter, maar de manier waarop ze zich presenteerden en konden bewegen, sprak ons erg aan. Daarom kochten we een dochter van Jazz (uit Karona ster van Belisar, red.) bij fokker Heida uit Friesland als maatje voor Orchidee. Orona was een heel aansprekend veulen met een heel mooi oog.“
Trudy: “ik kijk altijd naar het oog van een paard, daar moet een bepaalde rust en betrouwbaarheid uit stralen. Orona had echt zo’n vriendelijke, open uitstraling en kon daarbij geweldig lopen. Ze was er altijd als je haar even aanspoorde. Pats! Helemaal niet op gang hoeven komen, maar direct dat achterbeen eronder en houding maken. Dat zien we graag in een paard. Als jaarling en tweejarige, altijd bleef Orona een heel mooi paard. Je hoefde maar iets te vragen om te vertrekken en ze deed het. Orona werd makkelijk ster. Kitty van de Klundert heeft haar aangereden en daarna heb ik haar nog een tijdje gereden. Ze was een hete merrie met enorm veel ‘go’. Zo’n paard dat je echt kan dragen, maar al die energie maakte het ook niet altijd makkelijk, dat krijg je onherroepelijk terug in de hand. Ik was eigenlijk iets te weinig ruiter om daar goed mee om te gaan.“
In de fokkerij maakte Orona het wel helemaal waar, maar ook dit ging weer niet vanzelf. “Orona was heel moeilijk op te voelen. Zodra de dierenarts dat wilde doen, spande ze de darm zo strak dat hij altijd een darmontspanner moest gebruiken. Toch is zij drachtig geworden van Neostan. Daarna hebben we de fokkerij even voor gezien gehouden en is Trudy haar weer gaan rijden. Ze heeft de IBOP gehaald, maar de fokkerij bleef trekken en we besloten om het weer te proberen”, vertelt Bas.

Lopen als een tierelier
De keuze viel op Rousseau. “Die had net zilver gewonnen op het WK en we zagen hem lopen op de hengstencompetitie. Hij straalde echt kracht en veel atletisch vermogen uit. Ik kijk altijd meer naar de bloedlijnen en Trudy naar de rijderij, zo komen we altijd wel tot een gezamenlijk besluit.“
Het resultaat was de in 2004 geboren Blue Hors Zack. Trudy: “Zack was een heel botterig veulen die alleen maar uit benen leek te bestaan. Hij was heel bloederig maar ook heel schraal. Vanaf het eerste moment kon hij wel lopen als een tierelier”, herinnert Trudy zich goed. “We hebben hem in eerste instantie gehouden, maar in de opfok bleef hij zo’n schraal, smal ding. Hij werd daar wel bijgevoerd, maar dat wilde maar weinig helpen. Dus in de winter dat hij twee werd, hebben we hem naar huis gehaald. Bij onderzoek door de dierenarts bleek hij diastasen tussen zijn kiezen te hebben, holtes waar eten in blijft staan. Zijn tandvlees was daardoor helemaal ontstoken en eten deed hem gewoon heel erg zeer. Met ontstekingsremmers, heel veel slobber en geweekte brok hebben we hem er bovenop gekregen. Hij was inmiddels al 1,70m, maar zo’n gratenbaal, hij kon gewoon een ponydekentje op. Lopen deed hij echter altijd.”
Bas vervolgt: “Omdat de hengstenkeuring voor hem echt te vroeg zou komen en wij er dan niet mee verder wilden gaan, hebben we hem als tweejarige verkocht aan Wouter Plaizier. Wouter ging er in het najaar voorzichtig wat mee aan het werk en belde ons op. Hij ging zo goed, daarom had hij hem op de laatste dag opgegeven voor de hengstenkeuring. In de eerste bezichtiging was het allemaal nog maar krap aan, hij was nog altijd erg schraal, maar de rest van het verhaal is bekend. Hij werd kampioen op de hengstenkeuring en daar op de KSS aangeschaft door Blue Hors.“
Zack verhuisde al snel naar Denemarken, werd daar goedgekeurd en kreeg bij Blue Hors van Daniel Bachmann Andersen zijn opleiding naar de Grand Prix. Nu loopt hij nog steeds op het hoogste niveau met Nanna Merrald Rasmussen. “Vanaf het begin zijn we daar altijd heel betrokken bij geweest. We zijn diverse keren in Denemarken wezen kijken en we zijn ook bij Blue Hors uitgenodigd, onder meer in het jaar dat Zack elitehengst en paard van het jaar werd in Denemarken. Ook afgelopen zomer waren we erbij in Herning. Dat kon wel eens de laatste keer zijn geweest dat hij op een internationaal kampioenschap liep, uiteindelijk is hij ook al achttien. Herning was echt een feest, die Denen zijn zo enthousiast, echt aardige mensen. Jammer dat Zacks laatste proef iets minder ging, maar het was toch een geweldig WK.“

Volle zus van Blue Hors Zack
In 2012 volgde een volle zus van de hengst Zack. Bas: “Inmiddels was Rousseau alleen nog maar met diepvriessperma beschikbaar. Orona moest dus veelvuldig worden opgevoeld, we hielden ons hart vast. Maar het is allemaal goed gekomen.“
Ook Herarona mocht naar de NMK en werd elite, inmiddels is zij ook al op haar eerste drie nakomelingen preferent. De oudste daarvan is de directe aanleiding voor dit artikel, de KWPN-hengst Lennox U.S. Zijn halfbroer Maroon W (v.Desperado) werd aangewezen voor de twee bezichtiging en zijn zus Oderona (v.GLOCK’s Toto Jr.) werd voorlopig keur en mocht afgelopen zomer eveneens naar de NMK. “Dat was nog wel een apart verhaal”, vertelt Trudy “ We besloten haar uit de opfok te halen om thuis te laten insemineren en in het najaar de EPTM-test te laten doen. We zagen haar regelmatig door de wei walsen, daarop besloten we haar toch voor te brengen op de keuring, totaal zonder training. Dat ging heel goed, ze kreeg 80/80, dus ze ging ook op deze manier naar de Centrale Keuring. Tot onze vreugde mocht ze ook nog naar de NMK. We besloten om niets te veranderen, en haar gewoon puur natuur voor te stellen. Wij waren er zelf ook niet bij omdat we in Herning waren, maar Ad van der Veeken, die ook Lennox heeft voorgebracht, heeft haar hier in de ochtend opgehaald en ’s avonds weer teruggebracht. Ze liep op de NMK dan wel achteraan, maar toch, dat zegt wel iets over deze stam. Dat bewegen zit er gewoon van nature in.“

Reclame
Lennox maakte deze zomer nog het meeste reclame voor de Brabantse fokkers. “Lennox was altijd al een beauty”, lichten de fokkers toe. Maar hij was op tweeënhalfjarige leeftijd ook weer heel smal. We zijn hem gaan trainen voor de hengstenkeuring. Na de eerste bezichtiging stond mijn telefoon al roodgloeiend. Ook Esben Møller toonde interesse, maar wij wilden heel graag dat hij in Nederland zou blijven. Dan konden we hem veel gemakkelijker blijven volgen. Joop van Uytert kwam met een voorstel waarin wij ons goed konden vinden en zo kwam hij bij hem terecht. Hij werd reservekampioen op de KWPN Stallion Show en ging naar het verrichtingsonderzoek. Vervolgens kwam de vraag wie hem ging rijden. Renate van Uytert heeft dat een tijdje gedaan, maar die had er al zoveel, dat kon eigenlijk niet meer. Jill Bogers kwam in die tijd al regelmatig bij hun op stal. Ze was pas zestien, maar had bij de pony’s al internationaal gereden. Renate stelde voor om het te proberen en dat heeft geweldig goed uitgepakt. We vinden het zo knap. Zoals zij rijdt en in Ermelo een proef liet zien, zonder fouten op zo’n kampioenschap, en dat met haar zeventien jaar. Schijnbaar ongedwongen deed hij alles wat zij vroeg, het was zo’n team samen. Haar moeder Harmke speelde daarin ook een hele belangrijke rol. Zoals die twee samen met dat paard bezig zijn, is gewoon geweldig. Ze geven hem de tijd, rijden heel goed los en zijn echt bezig met goed trainen. Als fysiotherapeut kan ik daar echt van genieten. Natuurlijk is Lennox niet zo’n hengst waarvan de benen alle kanten op vliegen en die met veel bravoure door de baan gaat. Maar hij is zo ontzettend werkwillig en eerlijk, en ook nog eens mooi, hij zou best wat vaker gebruikt mogen worden.”
In oktober kwam het nieuws naar buiten dat de hengst is verkocht aan de Duitse jeugdamazone Maria Teresa Pohl.

Dit artikel komt uit het novembernummer van het KWPN Magazine. Wilt u graag meer lezen over de fokkerij van Bas en Trudy Wilschut? Leden krijgen het KWPN Magazine, met daarin prachtige verhalen, interessante achtergrondartikelen, persoonlijke interviews en fokkerij-informatie, maandelijks thuisgestuurd. Geen lid? Bestel dan het KWPN Magazine in de KWPN Webshop. 

Bron: KWPN (overname niet toegestaan)
Tekst: Yvonne Buis-Franken
Foto: Dirk Caremans

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners


Het KWPN maakt gebruik van cookies

Wij vragen uw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid.

Cookiebeleid