Rijpaard (springen en dressuur)














Tuigpaard





Gelders paard


Jong KWPN



Toepassen

Waar een sterke start gemaakt werd met de op het hoogste niveau presterende fokhengsten Oklund en Plot-Blue, is de lijst met goede referenties uit de fokkerij van familie Burgers inmiddels behoorlijk uitgebreid. Martien en Frans Burgers staan als fokkers aan de basis van meerdere Grand Prix-sportpaarden en opkomende talenten. Zij zijn het resultaat van eigenzinnige hengstenkeuzes, een nuchtere doch strenge selectie en een uitgesproken fokkersvisie.

Binnen het familiebedrijf heeft de fokkerij een steeds grotere rol ingenomen. Met vader Martien en zoon Frans aan het roer is Stal Burgers in het Brabantse Moergestel uitgegroeid tot een bedrijf dat zich richt op de opleiding van springpaarden en hunters, alsook de handel, opfok en fokkerij van zowel dressuur- als springpaarden. Samen met onder andere zijn partner Yindee van Wanrooij houdt Frans zich bezig met het trainen van de sportpaarden, die deels uit eigen fokkerij komen en vanuit Moergestel wereldwijd verhandeld worden.

Veulens aanhouden
Hoewel de handel een belangrijke bedrijfstak is voor Stal Burgers, beïnvloedt dat hun fokkerij niet. “We verkopen zelden een veulen. Toevallig een keer een dressuurveulen op een veiling aan Johan Hamminga, omdat hij hem heel graag wilde hebben, maar normaal gesproken blijven ze allemaal hier. Daarom letten we bij het maken van hengstenkeuzes ook niet zo op de commercie”, trapt Martien af.
“Uitval heb je altijd maar over het algemeen doen we het goed met onze eigen fokproducten. Het is ook niet voor niets dat de meeste handelaren zelf inmiddels ook zijn gaan fokken, want hele goede vier- of vijfjarige paarden kan je bijna niet meer aanschaffen”, vult Frans aan. De laatste jaren worden er tussen de zestien en achttien veulens geboren, waarbij de verdeling dressuur- en springveulens gelijk is.
“Tot een paar jaar geleden zaten we op tien tot twaalf veulens per jaar, dus dat is wel gegroeid. Sinds de F-jaargang, 2010, richten we ons ook op de fokkerij van dressuurveulens. Ons hart ligt bij de springsport, maar van een goed dressuurpaard kunnen we ook zeker genieten”, vertelt Frans. Martien is het meest veelzijdig, ook van een goed tuigpaard gaat zijn hart sneller kloppen. “Een goed paard is altijd welkom. Uit commercieel oogpunt zijn de dressuurpaarden ook interessant voor ons, dus voordat we ze zelf gingen fokken kochten we daarom altijd al wat dressuurveulens. Zo kwam ik destijds bij fokker Jan Bouwmeester die een mooie jaarling van Westpoint had staan. Die moeder was drachtig van Apache en dat veulen heb ik toen gelijk vastgelegd. Dat werd de later bij het KWPN- hengst Hometown (v.Apache, red.).”

Hengstenkeuzes
In hun zoektocht naar passende hengsten laten Frans en Martien zich nooit beperken door hengstenhouders, stamboeken of landsgrenzen. “We zijn aan niemand gebonden. In de koffiepauzes zetten we hier vaak ClipMyHorse op, om hengsten of hun nakomelingen samen te bekijken. We doen veel in overleg en bekijken vaak de hengsten ook zelf. We gebruiken zowel jonge als oudere hengsten en hoewel ik me niet vaak meer laat verleiden tot het geven van fokadvies, drukken we andere fokkers van springpaarden meestal wel op het hart om bewezen hengsten te gebruiken als ze hun fokproducten als veulen willen verkopen. Want dat is voor de meeste fokkers toch belangrijk. Bij de dressuurfokkerij is dat weer helemaal anders, daar dekken de jonge hengsten veel meer en daarmee nemen de fokkers meer risico”, vertelt Frans.
In de loop der jaren is familie Burgers steeds kritischer geworden op het merriemateriaal. “Vroeger lieten we bijna alle driejarige merries dekken, daarin zijn we nu wel een stuk selectiever geworden. Ook vanwege het kostenplaatje. Door schade en schande zijn we wijs geworden, want als een merrie dan vervolgens zelf tegenvalt onder het zadel, heb je dubbel pech als je er ook al één of meerdere nakomelingen van hebt. Daarom doen we het nu andersom: de betere springmerries onder het zadel zetten we nu via embryotransplantatie in voor de fokkerij. Het kost meer, maar de resultaten zijn ook beter. Bij de springmerries komen de meeste veulens via embryotransplantatie, bij de dressuurpaarden niet. We zijn heel kritisch op de eigen merries. Alles wat niet goed genoeg is, moet vertrekken”, legt Martien uit.
Vader en zoon typeren zich niet als keuringsmensen maar nemen wel af en toe deel aan een aanlegtest. “Dat geeft zeker inzicht in de aanleg. We leiden hier de dressuurpaarden niet zelf op, dus ook in dat kader is het handig om deel te nemen aan een IBOP of EPTM. Maar belangrijk is om altijd zelf te blijven kijken. Fokken is emotie, dus kritisch zijn is niet altijd even makkelijk. Je moet soms hard zijn.”

Talent ontdekken
Vanaf het begin is het doel om goede, gezonde gebruikspaarden te fokken. “Daarnaast proberen we de fokproducten op de juiste plek te krijgen, maar zonder geluk kom je er dan nog niet. Zo heb ik ook Halla, een Emerald van ’t Ruytershof-merrie die we uit een Andiamo x Oklund-merrie gefokt hebben. Dat was echt ons lelijkste veulen ooit. Haar moeder hadden we als 1.35/1.40m-paard naar Spanje verkocht en Halla sprong als jong paard echt abnormaal. Op het concours in Zuidbroek konden we haar aan iedereen verkopen, ze was the ‘talk-of-the-town’, maar qua gezondheid heeft ze altijd wat gesukkeld. We hebben haar samen in eigendom met Niels Fabrie en hebben haar nu gespoeld met Ermitage Kalone en Darry Lou. Samen met zijn vriendin Amber Fijen probeert Niels haar nog weer verder op te leiden voor de sport, maar als ze fokt zoals ze zelf is dan is het voor ons al lang goed: dan betaalt ze zichzelf wel terug. Maar ook dat is een merrie uit een verder heel gewone stam. Als zij zelf topgezond was, weet ik zeker dat ze een Grand Prix-paard zou gaan worden”, stelt Frans.
Qua hengstenkeuzes kijken vader en zoon Burgers meer dan eens over de Belgische grens. “We zijn zeker KWPN-mensen in ons hart, maar het BWP en Zangersheide doen het ook gewoon heel goed. Voor de handel kom ik veel in België en ik volg ook de hengstencompetitie daar. We hebben al vaak hengsten gebruikt die ik in België ontdekt heb, zoals jaren geleden Emerald van ’t Ruytershof, Echo van ’t Spieveld en Elvis ter Putte. En ook El Barone 111 Z, wat voor veel mensen toch een lelijk paard was. Ik zag hem daar in de hengstencompetitie en had er gelijk een goed gevoel bij. Ik kijk de hengsten vaak op het voorterrein, dat geeft toch meer informatie dan alleen het rondje in de ring. Bij Harrie Theeuwes zijn we vervolgens zijn moeder en nakomelingen gaan kijken, en daarna besloten hem te gebruiken voor onze fokkerij. We doen dus wel ons huiswerk en gaan niet snel over één nacht ijs.” Voor komend jaar worden er veulens verwacht van onder meer Ipsthar, Pegase van ’t Ruytershof, Mosito van Hellehof en Warrior. In de dressuurrichting verwacht familie Burgers veulens van Glock’s Toto Jr., Extreme US, Top Gun, This Is Naqueen, O’Toto van de Wimphof en Secret.

Zelf opleiden
Het blijft iedere keer de kunst om een paard ‘op het juiste moment’ te verkopen. “Als we vertrouwen in de paarden hebben, doen we ze gerust weer een tijd terug de wei in. Het grote geld gaan ze pas opleveren vanaf dat ze een jaar of zeven zijn. Ik heb nu twee goede Grandorado’s, die heb ik afgelopen augustus ook in de Blom Cup uitgebracht. Eigenlijk hoeft dat rijden op concours niet meer zo van mij, maar we hebben geen stalruiter momenteel, dus zit ik zelf weer vaker in het zadel. Deze paarden zijn heel leuk om op te leiden, rondjes op 1.30/1.35m-niveau zijn kinderspel voor hen en ik wil voor komend jaar een plan maken waardoor ze hogerop kunnen komen.” De opleiding van de zelfgefokte springpaarden wordt voor een groot deel in eigen beheer gedaan, de dressuurpaarden worden voornamelijk op het vrijbewegen verkocht. “Dat maakt voor ons het fokken van een springpaard wel wat makkelijker dan een dressuurpaard. Ook omdat er naar mijn mening veel verschil zit in een jong dressuurpaard dat goed presteert in een jongepaardenwedstrijd en een paard met de kwaliteiten voor het hoogste niveau. Toch zijn er al een heel stel dressuurpaarden, vooral aangekocht, die nu bij goede ruiters doorbreken op Lichte Tour-niveau, dus we hebben goede hoop dat ook die referenties verder uitgebouwd worden.”

Grote kampioenschappen
Hoe zien Martien en Frans de verdere toekomst? “Qua bedrijf zijn we nu bezig met een uitbreiding, waardoor we meer stallen krijgen en we het fokkerijgedeelte beter gescheiden kunnen houden van de sportpaarden. Met onze fokkerij zijn we onverminderd ambitieus. Weet je wat ons doel is? Dat je hier over een jaar of tien opnieuw komt voor een interview en we dan echt een reeks Grand Prix-paarden hebben gefokt. In zowel de spring- als dressuurrichting”, vertelt Frans met een lach. “Ook hopen we op succes van onze fokproducten op grote kampioenschappen. Dan zet ik met veel plezier mijn ouders op het vliegtuig om ze live te bekijken, daar doen we het voor!”

Dit artikel komt uit het januarinummer van het KWPN Magazine. Wilt u graag meer lezen over fokkerij van de familie Burgers? Leden krijgen het KWPN Magazine, met daarin prachtige verhalen, interessante achtergrondartikelen, persoonlijke interviews en fokkerij-informatie, maandelijks thuisgestuurd. Geen lid? Bestel dan het KWPN Magazine in de KWPN Webshop. 

Bron: KWPN (overname niet toegestaan)
Tekst: Jenneke Smit
Beeld: Jessica Pijlman

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners


Het KWPN maakt gebruik van cookies

Wij vragen uw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid.

Cookiebeleid