Rijpaard (springen en dressuur)














Tuigpaard





Gelders paard


Jong KWPN



Toepassen

Met negen internationale overwinningen, waaronder in de wereldbeker van Krakau, de Grands Prix van Bonheiden en Opglabbeek, heeft de Zirocco Blue VDL-dochter Fliere Fluiter zich de laatste jaren flink in de kijker gesprongen. Onder vakman Jack Ansems ontwikkelde de karaktervolle merrie van familie Van Opstal zich tot een uiterst succesvol springpaard en daarmee speelt ze een prominente rol in het leven van alle betrokkenen.

Vanaf 2019 plaatste Jack Ansems zich met Fliere Fluiter al 79 keer in de top 10 op een internationale wedstrijd. Alleen al in Bonheiden wonnen ze driemaal een 2*-Grand Prix, daarnaast behoort de overwinning in de 1.55m-wereldbekerwedstrijd van Krakau tot de absolute hoogtepunten van dit duo en werden ze vorig jaar derde in de 1.55/1.60m-Grand Prix van Valkenswaard. Hoogste tijd voor een nadere kennismaking met dit opvallend presterende duo.

Prestatiestam
De Zirocco Blue VDL-dochter Fliere Fluiter (uit Ratina MD prest van Animo) zag in 2010 het levenslicht bij Bas van Opstal en Joyce van de Gevel. “We zijn de fokkerij met haar moeder begonnen. We kochten haar voor de sport toen ze zes jaar oud was. Ik heb er een tijdje mee gereden en toen ze geblesseerd raakte, zijn we haar gaan inzetten voor de fokkerij”, vertelt Bas van Opstal. Ratina MD werd gefokt door Henk Maljaars en Lei Deckers, en komt zelf uit een sterke prestatiestam. “Haar nakomelingen leken meteen goed en dat blijkt ook wel, want op haar eerste drie nakomelingen werd ze direct prestatie. Ratina komt uit een goede sportstam en het is geweldig dat ze ons als fokkers gelijk succes heeft gebracht.”
Van moederszijde is Fliere Fluiter aan een aantal zeer verdienstelijk presterende springpaarden verwant. Zo sprong Ratina MD’s moeder Leidy keur prest (Voltaire x Jasper, fokker Henk Maljaars) zelf internationaal met Nick Skelton, Ratina’s volle broer Salvador sprong op 1.40m-niveau met Tim Franssen en halfbroers SFS Aristio (v.Arko III) en AD Picasso (v.Andiamo) hebben zich reeds op internationaal 1.50/1.60m-niveau bewezen met Anthony Condon respectievelijk Doda de Miranda. Ook leverde Leidy al de internationaal 1.45/1.50m-geklasseerde SFS Arla (v.Arko III) van Anthony Condon. Na 1.35m-springende nakomelingen van Vermont en Cardento, die beide met Bas gepresteerd hebben, volgt Fliere Fluiter als derde nazaat van Ratina MD.

Vanaf begin apart
Fliere Fluiter groeide voorspoedig op en heeft vanaf de eerste dag laten zien een zeer getalenteerd springpaard te zijn. “Ik ben haar zelf gaan rijden en ze heeft nooit enige twijfel over haar talent laten bestaan. Qua karakter is ze altijd speciaal geweest, dus dat was weleens een uitdaging. Als zesjarige heb ik haar internationaal bij de jonge paarden uitgebracht en daarna hebben we even wat gas terug genomen. Ze was eigenlijk net wat te lastig voor mij en ze kreeg best veel last van stress op concours, dat moesten we wel goed managen, dus heeft ze een tijd rust gekregen als zevenjarige”, blikt Bas van Opstal terug. “Fliere Fluiter is van nature heel scherp en voorzichtig. Je weet nooit of zo’n paard het laatste erin gaat hebben, maar ze gaf me altijd een goed gevoel, dus we hebben als familie besloten haar echt de kans te geven in de sport. Daarom hebben we op een gegeven moment Jack Ansems gevraagd om er eens op te gaan zitten, om te kijken of dat zou passen. Jack is handig met moeilijkere paarden en we hadden al goed contact, omdat hij hier bij ons op de Hoeve Nederheide kwam lesgeven. Ook leste ik zelf weleens met een van m’n andere paarden bij Jack, dus de keuze om hem te vragen voor Fliere Fluiter was snel gemaakt. En gelukkig zag hij het direct zitten.”

Heel goed gevoel
Jack herinnert zich die eerste kennismaking nog als de dag van gister. “Fliere Fluiter was toen acht jaar oud en ze had als jong paard altijd de aandacht weten te trekken met haar springkwaliteit. Ze was niet simpel, maar sprong zich met Bas altijd in de kijker, dus ik wilde het graag eens proberen met haar. Het is een eenkennige merrie, dus het is heel belangrijk om haar goed in haar waarde te laten. De eerste periode heb ik alles een beetje moeten uitvogelen met haar, maar het gevoel op de sprong was gelijk heel goed. Bas vroeg me om het twee maanden met haar te proberen en dan een plan te maken. De eerste paar weken ben ik alleen maar dressuurmatig met haar aan het werk gegaan en daarna zijn we, heel rustig, in het BB begonnen. Met Bas had ze al wel 1.30m gesprongen, maar we hebben echt alle tijd genomen om haar weer van onderop op te bouwen. Fliere Fluiter wil altijd het gevoel hebben dat zij de regie heeft, maar ze moet zich natuurlijk wel door mij laten bewerken, dus daar heb ik veel tijd in gestoken”, blikt Jack terug.

“In het begin kwamen we amper over hindernis 1 en het eerste jaar heb ik haar bijna ieder weekend meegenomen naar concours. Vaak twee rondjes BB en dan de volgende dag een rondje B of L, om het weekend daarop weer in het BB te beginnen. We hebben samen een hele weg afgelegd, maar boos worden had geen enkele zin en het was opvallend hoe vaak ze nul liep. Ook wanneer ze heet of niet te rijden was, een foutje maakte ze eigenlijk nooit. Vanuit die gedachte én het goede gevoel dat ze op de sprong gaf, zijn we verder gegaan met de opleiding.”

1.60m-debuut
Aan het einde van 2018 maakte Fliere Fluiter al haar 1.40m-debuut en vanaf dat moment is het snel gegaan. “We hebben op laag niveau heel veel kilometers gemaakt en toen we eenmaal écht de klik hadden, werd ze alleen maar beter en makkelijker. We zijn in april begonnen in het BB en in december dat jaar sprong ze haar eerste 1.40m-proef tijdens het kerstconcours bij de Peelbergen. In mei het jaar erop, maakte ze haar 1.60m-debuut in Uggerhalne. Dat hadden we dertien maanden eerder zeker gehoopt, maar niet durven te verwachten”, vertelt Jack met een lach. De afgelopen jaren heeft Fliere Fluiter zich ontwikkeld tot een fantastisch uithangbord voor zowel de fokkerij van Bas van Opstal en Joyce van de Gevel, als voor Jack.

“Ik denk dat Fliere Fluiter een once-in-a-lifetime-paard is voor mij. Het is echt ongelooflijk wat zij allemaal gepresteerd heeft en als mijn veruit beste paard moet ze altijd de kar in haar eentje trekken, dat is beslist geen voordeel. Samen met mijn vriendin Patty de Groot run ik mijn eigen stal in Sint-Oedenrode, waar we achttien springpaarden vanaf vierjarige leeftijd opleiden. Het is geweldig om zo’n paard als Fliere Fluiter te hebben, maar ik rijd ook nog steeds de jonge paarden in hun eerste 80cm-parcoursjes. Mijn collega-ruiters nemen me daardoor wel eens in de zeik. Zo sprong ik dit voorjaar op zaterdag dubbel nul naar de zesde prijs in de Rolex Grand Prix in Den Bosch met Fliere Fluiter, en reed ik een paar dagen later drie jonge paarden in het BB bij de Peelbergen. Dan zeggen ze: ‘oh Jack, het staat wel hoog hoor! Durf je dat wel?’ Daar kan ik dan wel om lachen. Met Fliere Fluiter ben ik ook zelf in het BB weer begonnen. Het is geweldig om vijfsterrenconcoursen te rijden, maar het opleiden van jonge paarden brengt me ook veel voldoening.”

Fokkerij
Hoe de verdere toekomst van het succesvolle duo er uitziet is nog een beetje onzeker. Er is altijd veel vraag naar de bijzondere Zirocco Blue VDL-dochter geweest, maar de klik die ze met Jack Ansems heeft, speelt wel een hoofdrol in het succes. “De toekomst zal het uitwijzen, als ze niet verkocht wordt, kan het zijn dat ze daarna bij ons terugkomt voor de fokkerij”, vertelt Bas. “Maar voorlopig blijft ze zeker bij Jack, want we genieten ook erg van alle sportieve successen. Het is ongelooflijk wat zij samen al gepresteerd hebben. Ik denk dat er geen één paard in Nederland zoveel rankingpunten verdiend heeft als Fliere Fluiter.” Familie Van Opstal/Van de Gevel heeft nog meerdere nakomelingen uit Fliere Fluiters moeder Ratina MD. “Zo rijd ik nu een goede vijfjarige Harley VDL-dochter en een vierjarige Dominator Z-merrie uit die moeder. We hebben Fliere Fluiter zelf nooit ingezet voor de fokkerij, omdat dat moeilijk te combineren is met de sport bij zo’n merrie. Gelukkig hebben we nog meerdere merries uit deze stam, waaronder ook een tienjarige halfzus afstammend van Spartacus. Die was qua karakter misschien nog wel specialer dan Fliere Fluiter, maar zij heeft nu eerst tot op ZZ-Licht-niveau gedressuurd en nu ben ik haar rustig weer aan het oppakken met het springen. Het zou mooi zijn als zij het sportpredicaat kan behalen en dan willen we haar verder gaan inzetten voor de fokkerij. Dat scherpe karakter hebben de paarden uit deze stam eigenlijk allemaal wel, maar als je ze eenmaal voor je gewonnen hebt, dan gaan ze voor je door het vuur. Dat zie je wel aan Fliere Fluiter, die heeft van nature niet het allerlaatste aan vermogen, maar doet alles echt op karakter. En dat is toch doorslaggevend in deze sport. Onze fokkerij staat nog in de kinderschoenen, maar met Fliere Fluiter hebben we gelijk uit de eerste generatie een paard kunnen fokken die het verschil weet te maken. Het is geweldig om niet alleen fokker, maar ook nog steeds eigenaar van zo’n paard te zijn. Samen met Jack hebben we al heel wat mooie avonturen met haar beleefd en we kijken uit naar de verdere toekomst”, besluit Bas van Opstal.

Dit artikel komt uit het januarinummer van het KWPN Magazine. Wilt u graag meer lezen over Jack Ansems en Fliere Fluiter? Leden krijgen het KWPN Magazine, met daarin prachtige verhalen, interessante achtergrondartikelen, persoonlijke interviews en fokkerij-informatie, maandelijks thuisgestuurd. Geen lid? Bestel dan het KWPN Magazine in de KWPN Webshop. 

Bron: KWPN (overname niet toegestaan)
Tekst: Jenneke Smit
Beeld: Dirk Caremans

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners


Het KWPN maakt gebruik van cookies

Wij vragen uw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid.

Cookiebeleid