Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Fokkerij

Deklicenties verleend door het Algemeen Bestuur

Na de corona-uitbraak was het KWPN genoodzaakt het verrichtingsonderzoek voor rijpaard- en Gelderse hengsten tot nader orde uit te stellen. Om die reden heeft het Algemeen Bestuur half maart 2020 besloten de geregistreerden van in 2020 aangewezen hengsten van alle fokrichtingen de mogelijkheid te geven een deklicentie aan te vragen voor het dekseizoen 2020 (geldend tot 1 oktober). De motivatie hiertoe was dat het Algemeen Bestuur van mening was dat de fokkerij er niet bij is gebaat deze genetisch interessante hengsten niet in staat te stellen om – mits zij veterinair akkoord zijn bevonden – dit jaar te dekken. De veulens van hengsten met een deklicentie die in 2021 geboren worden, worden in het veulenboek geregistreerd. De deklicentie is zodoende alleen dit jaar geldig.

Voor 22 springhengsten, 28 dressuurhengsten, vier Gelderse en vier tuigpaardhengsten is een deklicentie aangevraagd. Deze hengsten hebben de volgende (veterinaire) onderzoeken ondergaan:

 • Röntgenologisch onderzoek en/of D-OC-onderzoek, passend bij de fokrichting (allen in bezit van PROK/D-OC-predicaat, genoomfokwaarde gepubliceerd in KWPN Database )
 • Onderzoek op cornage/ademhalingsapparaat (allen voldaan)
 • WFFS-onderzoek (gepubliceerd in onderstaande bijlage)

Onderdeel van de veterinaire eisen is tevens het onderzoek naar spermakwaliteit en van het geslachtsapparaat. In verband met de maatregelen rondom de coronacrisis is de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht de tweede helft van maart gedurende enkele weken gestopt met het uitvoeren van het onderzoek op spermakwaliteit en geslachtsapparaat,. Per 21 april heeft zij het onderzoek onder strakke voorwaarden en protocollen voor kleine aantallen hengsten en op specifieke dagen hervat. Om deze reden hebben nog niet alle hengsten aan de eisen rondom spermakwaliteit en geslachtsapparaat kunnen voldoen. Met de eigenaren is gecommuniceerd dat de hengsten vóór 1 oktober 2020 moeten voldoen aan de eisen rondom spermakwaliteit en geslachtsapparaat, om de deklicentie toegekend te krijgen. De meeste hengsten zijn inmiddels onderzocht of hebben een afspraak ingepland de komende weken.

In de onderstaande bijlage vindt u een overzicht van de hengsten aan wie een deklicentie is verleend. Tevens vindt u hiernaast de hengsten uitgelicht, met een link naar de KWPN Database waar de veterinaire status per hengst is te zien.

Deklicenties 2020

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

 • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
 • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
 • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

 • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
 • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
 • Deelname aan alle activiteiten
 • Registreer uw fokproduct
 • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners