Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Fokkerij

Fokrichtingen

Het doel van het KWPN is het fokken van paarden, die op Grand Prix-niveau in de dressuur- of springsport kunnen presteren. Om dit te kunnen bereiken, moet een paard beschikken over een goede constitutie, een functioneel – en bij voorkeur ook aansprekend – exterieur, correcte bewegingen én een meewerkend karakter.

Sinds 2006 onderscheidt het KWPN vier fokrichtingen. De grootste groep (85-90%) zijn de rijpaarden, die onderverdeeld zijn in de disciplines dressuurpaard en springpaard. De andere twee fokrichtingen zijn het tuigpaard en het Gelders paard. Hoewel iedere fokrichting haar eigen, aanvullende doelstellingen kent, worden álle paarden in eerste instantie getoetst aan het algemene KWPN-fokdoel, dat gericht is op:

 • Het fokken van een prestatiepaard, dat op Grand Prix-niveau kan presteren;
 • Met een constitutie die langdurige bruikbaarheid bevordert;
 • Met een karakter dat de wil en mogelijkheid tot presteren ondersteunt en mensvriendelijk is;
 • Met een functioneel exterieur en een correct bewegingsmechanisme, ter ondersteuning van goede prestaties;
 • Met een exterieur dat bij voorkeur aansprekend is, bezien vanuit ras, adel en kwaliteit.

Voor iedere fokrichting is een keuringsstandaard geschreven, die in feite het ideale dressuur-, spring-, tuig- en Gelderse paard beschrijft.

Fokrichting: Dressuurpaarden

De KWPN-paarden hebben in de internationale dressuursport een uitstekende reputatie opgebouwd. Al jaren boeken ze successen in de internationale dressuurarena en gooien ze hoge ogen op de WBFSH-rankings. Het doelgerichte fokbeleid werpt zijn vruchten af: de dressuurpaarden van Nederlandse bodem bewijzen dat een groot sporttalent prima samengaat met een fijn, werkwillig karakter.

Meer informatie

Fokrichting: Springpaarden

Al jaren boeken de KWPN-springpaarden successen op internationale concoursen en gooien ze hoge ogen op de WBFSH-rankings. Het KWPN-springpaard staat bekend vanwege zijn onmiskenbare springtalent in combinatie met een werkwillig, onverschrokken karakter en een ijzersterke fysieke en mentale gezondheid. Het zijn intelligente paarden, die met gemak én met plezier doen wat er van hen wordt verwacht.

Meer informatie

Fokrichting: Tuigpaarden

Explosieve kracht, een trotse, opgerichte houding en een rotsvast ritme: het KWPN-tuigpaard heeft alles in zich wat de kenner en de liefhebber graag wil zien. Het staat bekend vanwege zijn fiere houding en spectaculaire bewegingen: een lang zweefmoment in de draf, een ruim wegzettend voorbeen met hoge knieactie en een krachtig ondertredend achterbeen.

Meer informatie

Fokrichting: Gelders paard

Terwijl het hedendaagse KWPN-paard door de jaren heen steeds specifieker op de spring-, dressuur- en aangespannen sport is gefokt, kiest de fokrichting Gelders paard voor de instandhouding van het elegant gebouwde basispaard, inclusief de oorspronkelijke eigenschappen. Het fokdoel is een veelzijdig inzetbaar Gelders rij- en menpaard, dat zich onderscheidt door een betrouwbaar, blij en werkwillig karakter.

Meer informatie

Eventingpaarden en hunters

De paarden uit de vier fokrichtingen van het KWPN worden ook veel ingezet als eventers en hunters.

Meer informatie

Menpaarden

Het KWPN-paard is populair bij alle menners. KWPN-paarden zijn succesvol in de samengestelde mensport en worden in de verschillende disciplines gebruikt: eenspan, tweespan en vierspan.

Meer informatie
€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

 • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
 • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
 • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 119,50

Lidmaatschap KWPN

 • Word nu lid van het KWPN en krijg de laatste maanden van dit jaar gratis, daarbij bent u ook heel 2021 lid voor het tarief van 2020: 119,50 euro (incl. BTW)
 • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
 • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
 • Deelname aan alle activiteiten
 • Registreer uw fokproduct
 • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners