Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

KWPN Magazine - In de Strengen uitgelicht

IDS en KWPN Magazine staan boordevol mooie verhalen over sport en fokkerij!

Esmée Donkers: 'Mijn Europese titel verdedigen is geen doel op zich'

KWPN Magazine 6 | 2019

Esmée Donkers presteert de laatste jaren opvallend bij de jeugd. De amazone uit Venhorst doet dat met twee fokproducten van vrienden van haar ouders, afkomstig uit hetzelfde dorp. De samenwerking tussen de families Timmers en Donkers gaat al vele jaren terug. Wim Timmers, de fokker van gouden Chaina en het inmiddels verkochte teampaard Zaffier, kreeg met stammoeder Etosha al les van Diana Donkers. Hoe bijzonder is het dan als dochter Esmée jaren later met een paard uit diezelfde stam Europees kampioen wordt bij de Young Riders?

Lees meer

Johan Regterschot: 'Fokkerij doe je samen!'

KWPN Magazine 6 | 2019

Een gedreven fokker, een gepassioneerd paardensportliefhebber, een man met het hart op de juiste plek. Stuk voor stuk rake omschrijvingen van Johan Regterschot. Met de stam van Ad den Hartog heeft de Heerdenaar een succesvolle fokkerij opgebouwd, waaruit zowel Grand Prix-paarden, gekeurde hengsten als NMK-kampioenes zijn voortgekomen. En hoewel hij zelf het liefst op de achtergrond blijft, haalt het KWPN Magazine Johan Regterschot ditmaal voor het voetlicht.

Lees meer

Wendy Plomp: 'Ik wil graag groot worden in de fokkerij'

KWPN Magazine 6 | 2019

Naar eigen zeggen waren alle ingrediënten om te falen aanwezig toen Wendy Plomp in 2008 de Waalsehoeve opzette. Zonder enige fokkerijervaring, of op een stal gewerkt te hebben, maakte de van oorsprong online marketeer de sprong naar een eigen paarden­bedrijf. Ondanks de nodige tegenslagen heeft de Utrechtse ondernemer in de afgelopen jaren een bloeiende fokkerij met olympische genen op poten gezet.

Lees meer

Erik Zeegers en Mariska Toet: ‘Wij lopen liever niet achter de meute aan’

KWPN Magazine 5 | 2019

Wie ze kent weet het al, en wie ze niet kent weet het nu: In de fokkerij van Erik Zeegers en Mariska Toet draait het allemaal maar om één ding: Passie. Beiden zijn ze echt fan van “Een goed dressuurpaard, en een goed Gelders paard”, en beiden streven ze ernaar om telkens weer die wauw-factor erin te fokken. Hoe ze dat doen? Gewaagde keuzes, onderbouwd door al dan niet eigenzinnige, maar sowieso kraakheldere logica. Of, zoals Erik het zelf graag samenvat: “Je moet je eigen kop volgen.”

Lees meer

Tanja: Koningin van de Kattebellen

KWPN Magazine 5 | 2019

De Kattebel-stam is een wijdverspreide fokfamilie die al vele sportpaarden heeft geleverd. De Notaris-dochter Tanja is één van de meest invloedrijke fokmerries uit deze lijn. Haar nafok kent vele liefhebbers in binnen- en buitenland. En terecht want iedere keer drijven deze ‘Kattebellen’ boven op het allerhoogste niveau.

Lees meer

Cor Loeffen & Stefaan De Smet: 'We zijn het goed met elkaar eens'

KWPN Magazine 4 | 2019

Een gesprek tussen de voorzitters van de hengstenkeuringscommissies van de twee leidende stamboeken in de springpaardenfokkerij van dit moment: Cor Loeffen van het KWPN en Stefaan De Smet van het BWP. Vanuit Nederland wordt meer dan eens met bewondering naar het zuiden gekeken; vanuit België blijkt dat vice versa ook richting het KWPN. Op welke punten streven onze zuiderburen het KWPN  voorbij; en waar benijdt het BWP juist het KWPN? Loeffen en De Smet gingen met elkaar in gesprek, en wat bleek: de heren zijn het over vrijwel alle onderwerpen roerend eens. 

Lees meer

Jorg van Os: Het allerbeste uit keuringspaarden halen

KWPN Magazine 4 | 2019

Het allerbeste uit elk keuringspaard halen. Dat is waar Jorg van Os zijn dagen mee vult. In het Brabantse Oosterhout runt de pas 21-jarige Van Os zijn jonge onderneming Van Os Sporthorses, waar hij zijn passie voor het keuringsklaar maken combineert met de handel. Met succes, want een groot deel van de door hem getrainde paarden staan vooraan op de keuringen. 

Lees meer

Zeldzame genen bij Seldsum

KWPN Magazine 4 | 2019

Net ten noorden van Leeuwarden, in het plaatsje Jelsum, vinden we het complex van Seldsum Stables. Hier runnen het nieuwe Algemeen Bestuurslid Minne Hovenga en dierenarts Esther de Melker een fokkerijstal waar niet alleen de sport, maar vooral ook moderne voortplantingstechnieken als embryotransplantaties en OPU’s aan de orde van de dag zijn.

Lees meer

Piet den Otter: 'Cizandro liet ons nog nooit in de steek!'

KWPN Magazine 3 | 2019

“Cizandro liet ons nog nooit in de steek”, zegt een trotse Piet den Otter. Met zijn broers Gijs, Gerrit en Wim fokt hij Cizandro, de hengst die al vier goedgekeurde zonen heeft, multi-kampioen én ereklassepaard is. Maar hij fokt ook kampioenen en op grond van zijn nakomelingen, waarvan de oudste vorig jaar zeven jaar werden, verdient Cizandro het predicaat keur. In 2013 wordt de hengst, waarvan gebroeders van Manen medegeregistreerden zijn, al Tuigpaard van het Jaar.

Lees meer

Willem Greve: 'Eldorado is een klasse apart'

KWPN Magazine 3 | 2019

Tijdens de KWPN Stallion Show werd de inmiddels vijftienjarige Eldorado van de Zeshoek gepresenteerd als nieuwe predicaathengst. De keur verklaarde Clinton-zoon heeft zich op het hoogste niveau in de sport bewezen onder Willem Greve en heeft ook laten zien een duidelijke bijdrage te leveren aan de KWPN-fokkerij. Alle reden om hem voor het voetlicht te halen.

Lees meer

Bert Rutten & Wolfgang Schulze-Schleppinghoff: Blijven zoeken naar verbetering in de fokkerij

KWPN Magazine 3 | 2019

De loopbaan van Dr. Wolfgang Schulze-Schleppinghoff is indrukwekkend te noemen. Vanaf 1988 is hij al fokkerijleider bij het Oldenburger Verband. Het weerhoudt hem er niet van om zeer kritisch en met een moderne blik naar paarden, keuringen en de toekomst te kijken. Bert Rutten, voorzitter van de KWPN-hengstenkeuringscommissie dressuur, is wellicht minder lang verbonden aan een stamboek, maar heeft niettemin een zeer indrukwekkende staat van dienst. Ze spreken elkaar over de manier van keuren, het ideale dressuurpaard en de toekomst van de hengstenselectie.

Lees meer

‘De tijd vooruit zijn’, kenmerkend voor Sietse van der Meer

KWPN Magazine 3 | 2019

“Aan andermans mening heb ik nooit een boodschap gehad.” Een uitspraak die kenmerkend is voor de succesvolle fokker Sietse van der Meer, die door weer en wind altijd vast is blijven houden aan zijn eigen ideeën. Het fokken van springpaarden met bloed, een goed exterieur én beweging. Anno 2019 staat de vooruitstrevende fokkerij van familie Van der Meer misschien wel meer dan ooit ‘in the picture’.

Lees meer

Emmelie Scholtens: 'Apaches hoofd en uitstraling zijn nooit veranderd'

KWPN Magazine 3 | 2019

Leonardo Da Vinci schreef het al: ‘De ogen zijn de spiegels van de ziel’. Een andere uitblinker laat zo’n vijf eeuwen later zien dat dit nog steeds opgaat. Vrijwel iedereen die Apache van dichtbij kent benoemt zijn sprekende oog; een erfenis van zijn moeder Tolanda. Hetzelfde oog dat in zijn jonge jaren vuur uitstraalde, werd onder de hoede van Emmelie Scholtens getemperd zodat hij zijn atletisch vermogen volledig leerde benutten. De Grand Prix-hengst mag zich sinds dit jaar, dankzij zijn sterk presterende nafok, rekenen tot de elite van keurhengsten. 

Lees meer

Rob Ehrens & Nicole Werner: “We hebben dezelfde drive”

KWPN Magazine 1 | 2019

Nicole Werner en Rob Ehrens fungeren allebei als coach in de topsport, al geven ze daar elk hun eigen invulling aan. Het duo interviewt elkaar over de beginjaren, hun blik op een goed paard, de omgang met media en de rest van de buitenwereld. De gemeenschappelijke deler blijkt hun motivatie te zijn. Het vuur waar ze ooit mee begonnen, vormt nog steeds de drijvende kracht achter hun werk.

Lees meer

Willy Wijnen: ‘Een goede betaalt zich altijd terug’

KWPN Magazine 1 | 2019

Hoe vaak zien we in deze tijd van specialisatie een fokker die in beide fokrichtingen goed meedraait? Willy Wijnen kocht in de jaren ‘80 een merrieveulen en zette met deze Barina een dressuur- en een springtak op. Met de opvallende Wynton-zoon Imposantos kreeg hij zijn derde hengst bij het KWPN goedgekeurd en met Explosion W (v.Chacco Blue) droomt de Brabantse fokker over Tokyo.

Lees meer

Peter Rinkes: ‘Armoede maakt je een betere fokker’

IDS 21 | 2018

Als fokkers hebben Peter en Anne Mieke Rinkes een serieuze staat van dienst opgebouwd. Afgelopen zomer werd hun levenswerk geëerd met de titel Fokker van het Jaar. Na ruim 30 jaar professionele fokkerij op de Fortuna Hoeve zetten deze bevlogen paardenmensen hun passie nu in afgeslankte vorm voort. Het geheim van hun succes? Ogen en oren open, maar altijd het eigen gevoel volgen.

Lees meer

Henk en Ria Hekkert: Gelders fokken met een helder doel voor ogen

IDS 21 | 2018

De ‘Hekkert-fokkerij’ is een begrip bij de liefhebbers van de Gelderse paarden. Al jaren boeken ze succes op de keuringen, en de goedgekeurde Henkie is het huidige visitekaartje. Ook het trouwe vierspanpaard Nietje (v.Zichem) van Koos de Ronde en het internationale springpaard Elke (v.Liberto) van Marcus en Johannes Ehning komen uit de stallen van ‘De Tikkeler’. Het geheim van hun constante succes? Out of the box denken, en “Gelderse paarden fokken passend naar de vraag en het gebruik anno 2018."

Lees meer

Henk van den Broek: ‘Mooiigheid, rijdbaarheid, karakter en gezondheid, dat doen we goed’

IDS 21 | 2018

Henk van den Broek is een bekend gezicht binnen vele geledingen van de springpaardenfokkerij en -sport. Dit jaar maakt Henk voor het eerst deel uit van de Hengstenkeuringscommissie springen. Goed moment voor een bezoek aan huize Van den Broek.

Lees meer

Wil en Isabel van Gisbergen: ‘Mooi is niet hetzelfde als goed’

IDS 21 | 2018

Met keuringen heeft het echtpaar Van Gisbergen niet zoveel. Het is de sport die bepalend is voor hun fokbeleid. Uit de eerste twintig veulens kwamen zeven Grand Prix- en een aantal Lichte Tour-paarden. Die prestatie maakte hen, tegen eigen verwachting in, Fokker van het Jaar. In gesprek met de grondleggers van Stal Bria; een echtpaar met een duidelijke visie op de fokkerijwereld.

Lees meer

Wie wordt de nieuwe Valegro?

KWPN Magazine 19 | 2018

‘Een absoluut toppaard vind je maar eens in je leven’ is een gevleugelde uitspraak in de paardenwereld. Maar niet voor Charlotte Dujardin. Na een tussenjaar beweegt zij zich weer heel hard richting de internationale top. Haar partner tot zover? De in Hannover geregistreerde Mount St. John Freestyle, deze sterk bewegende Fidermark-dochter bracht haar in Tryon al twee bronzen medailles.

Lees meer

‘Wij hebben nooit getwijfeld aan Expression’

KWPN Magazine 19 | 2018

De KWPN-hengst Expression heeft als jong paard altijd goed meegelopen in de hengstencompetitie, Pavo Cup en het WK in Verden. De Vivaldi-zoon werd pas echt opvallend toen het in de wedstrijdsport moest gebeuren. In alle klasses werd de hengst Nederlands kampioen, waarvan het winnende Grand Prix-debuut op het NK nog iedereen op het netvlies gegrift staat. Een sprekend voorbeeld van een succesvolle samenwerking tussen ruiter en fokker op het hoogste niveau. Op Stal Van Silfhout in het Gelderse Lunteren laten ruiter, trainer en fokker zien hoe de bijzondere dynamiek tussen hen werkt.

Lees meer

‘We kregen vertrouwen dat ze goed op hem zouden passen’

KWPN Magazine 19 | 2018

Het verrichtingsonderzoek is, net als de KWPN Stallion Show, een hoogtepunt waar veel fokkers, eigenaren én KWPN-medewerkers naartoe leven. Professioneel en verantwoordelijk wordt er met de hengsten in de meerdaagse test omgegaan en soms zelfs emotioneel meegeleefd. Een persoonlijk kijkje achter de schermen van het najaarsverrichtingsonderzoek, door de ogen van direct betrokkenen.

Lees meer

De fokkerij van Familie Moerings

KWPN Magazine 19 | 2018

Paarden en familie Moerings, die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zowel Geert als Marie-Louise kregen het paardenvirus van hun ouders mee, en zij hebben het overgedragen op hun kinderen Bas en Eline. Dat alles erfelijk is, blijkt ook uit de successen die ze hebben geboekt met de stam van de Zevenster-merrie Esther. Naast een heel stel internationale springpaarden staat deze merrie ook aan de basis van de hengstencompetitie- en Blom Cup-winnaar Ipsthar.

Lees meer

‘De stamboekkeuring moet gezien worden als selectiepunt met oog op de sport’

IDS 18 | 2018

Hoe meer informatie een fokker voorhanden heeft, hoe beter keuzes gemaakt kunnen worden. Eén van de informatiebronnen vormt de stamboekkeuring, waarop de jury een eerste inschatting maakt van de kwaliteiten van de merrie. Deze gegevens zijn niet alleen van belang voor de individuele fokker, maar door middel van de fokwaarden dragen ze ook op bredere schaal bij aan vooruitgang in de fokkerij.

Lees meer

'Prachtig dat mijn fokproduct goud won'

IDS 18 | 2018

De in 2005 geboren Allstar B is een grote, donkerbruine ruin die tijdens de Wereldruiterspelen in het Amerikaanse Tryon samen met zijn Engelse amazone Rosalind Canter team- en individueel goud won in de eventing. De Ephebe for Ever-zoon Allstar, of Alby zoals hij op stal heet, is de 1.70m ruim gepasseerd. Wat hem nog groter doet lijken, is zijn kleine en frêle amazone. Bij de eerste indruk lijkt Allstar ook meer een mannenpaard, maar niets blijkt minder waar. Ros Canter en Allstar B vormen een absoluut topduo.

Lees meer

De fokkerij van Wim van Arkel

IDS 18 | 2018

Helder van geest en vol met anekdotes, visie én humor. Dat kenmerkt de 95-jarige Wim van Arkel, die al 71 jaar lid is van het KWPN. Als fokker en hengsteneigenaar beleefde hij prachtige successen, en hij is onlosmakelijk verbonden met de bekende Reina-stam. Ook anno 2018 volgt hij de sport en fokkerij nog op de voet en zet hij interessante jonge hengsten uit binnen- en buitenland in voor de eigen fokkerij.

Lees meer

Parcival: De definitie van een Gelders paard

IDS 16 | 2018

‘Veelzijdig, werklustig, goudeerlijk en ronduit imposant’, dat zijn veruit de meest gebruikte woorden als het gaat over Parcival. Iedereen heeft wel meer dan één goed woordje over de indrukwekkende hengst van Henk van den Berg uit Wezep. In 2013 overleed de stoere vos, en dat dat een groot verlies is voor de fokkerij blijkt wel uit Parcival’s nakomelingen. Maar liefst 62 van zijn in totaal 353 KWPN-geregistreerde nakomelingen, dat is dus bijna 18 procent, lopen Z-dressuur of hoger. Vier lopen er zelfs Grand Prix. En dan hebben we het nog niet eens over de spring- en mensport gehad. 

Lees meer

Het ‘drie-in-één’ bedrijf: BWG Stables

IDS 16 | 2018

Op de plek van hun ouderlijke boerderij zijn de broers Ben, Wim en Gerco Schröder vanaf 1998 aan de slag gegaan met BWG Stables. Eind 2016 werd de bouw afgerond en een schitterend hippisch complex is het resultaat. Een bedrijf waarin de broers als drie zelfstandigen kunnen werken, en toch elkaars samenwerking opzoeken wanneer nodig. Een ijzersterke formule, zo blijkt.

Lees meer

Larthago, een merrie uit duizenden

IDS 16 | 2018

Een merrie uit duizenden, dat is de Carthago-dochter Larthago. “Als ik al haar nakomelingen bij het KWPN had geregistreerd, hadden ze haar nu kunnen uitroepen tot beste KWPN-fokmerrie van de laatste twintig jaar”, lacht eigenaar Martien van der Bruggen. De topmerrie geniet bekendheid als moeder van al zeven internationale springpaarden, waaronder de KWPN-gekeurde hengsten Harley VDL en Casago.

Lees meer

De fokkerij van Familie Gijsbers

IDS 16 | 2018

Waar voor sommigen de bronzen WK-medaille van de KWPN-hengst Hermès misschien als een verrassing kwam, geldt dat niet voor zijn fokkers. De Easy Game-zoon is het resultaat van bijna 60 jaar bevlogen fokkerij en is zeker niet het enige succespaard dat het levenslicht zag in de stallen van de familie Gijsbers uit Loosbroek.

Lees meer

Sietse van der Meer: 'Dit is precies zoals ik mijn fokkerij voor ogen heb!'

IDS 15 | 2018

Voor het tweede jaar achtereen ging de Equimax Veulenbokaal springen naar het Friese Surhuisterveen. Na het succes van Mijnsinaa vorig jaar was het nu de bijzonder atletische Nersinaa van familie van der Meer die het kampioenslint kreeg omgehangen en gehuldigd werd als kampioen van Nederland.

Lees meer

Sterke delegatie naar WK Jonge Dressuurpaarden

IDS 13 | 2018

Het WK Jonge Dressuurpaarden komt weer om de hoek kijken. Naar inschatting lopen er ruim 30 Nederlands gefokte paarden mee voor dertien verschillende landen. Hoe zit het met de kansen van deze paarden? Monique Peutz vormde samen met Bert Rutten en Rien van der Schaft de selectiecommissie en geeft alvast een korte toelichting op de via Nederland geselecteerde KWPN-paarden. 

Lees meer

Ruiters hebben vizier gericht op WEG Tryon

IDS 12 | 2018

Met de wereldruiterspelen voor de boeg, is het extra belangrijk om sterk voor de dag te komen op voorname concoursen. Dat lukte meerdere ruiters met KWPN’ers op het CHIO in Rotterdam. Zo behoorden Marc Houtzager met Sterrehof’s Calimero en Janika Sprunger met de KWPN-hengst Bacardi VDL tot het selecte gezelschap van dubbele nullers in de Nations Cup. GLOCK’s Dream Boy, die met Hans Peter Minderhoud exact 73% bemachtigde in de Grand Prix en in de Grand Prix Special zijn beste proef ooit liep, liet zien in deze eerste observatiewedstrijd voor de Wereldruiterspelen in Tryon, van grote klasse te zijn. Allen hebben het vizier gericht op Tryon.

Lees meer

Daniel Bachmann Andersen: 'Het draait allemaal om horsemanship'

IDS 6 | 2018

De pas 27-jarige Daniel Bachmann Andersen bracht al meer dan tien paarden uit op internationaal Grand Prix-niveau. Zijn grote doorbraak beleeft de Deen met de KWPN-erkende Blue Hors Zack, die hij voor zijn werkgever stoeterij Blue Hors rijdt. Het duo maakt zich op voor de wereldbekerfinale in Parijs.

Lees meer

Dana Blue de rising star van Maikel van der Vleuten

IDS 4 | 2018

Dana Blue is een prachtig voorbeeld van hoe een verhaal dat begint met een van de slacht geredde merrie, zich dankzij goede fokkersvisie, dito management en een beetje geluk kan ontwikkelen tot een ware successtory. Onder Maikel van der Vleuten maakte de door Jan en Paul Bocken gefokte Mr.Blue-dochter deze winter haar Grand Prix-debuut en daarmee is ze bezig aan een veelbelovend nieuw hoofdstuk.

Lees meer

Jur Vrieling: "Ik ben een bevoorrecht mens"

IDS 1 | 2018

Hoge pieken, diepe dalen. Topruiter Jur Vrieling kent beide kanten van de medaille. De liefde voor de paarden en de sport brengen hem nog iedere dag onverminderd veel motivatie en gedrevenheid. Dat in combinatie met een stel goede paarden, een fijn team om zich heen en een accommodatie die geheel gerenoveerd wordt, zorgt ervoor dat Jur met veel vertrouwen de toekomst tegemoet ziet.

Lees meer
€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners