Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Na twee stallenkeuringen vond 10 juni de eerste stamboekkeuring van regio Gelderland plaats. Bij Hengstenstation De Radstake verzamelde zich een flinke hoeveelheid publiek aan de zijlijn. De toeschouwers kwamen niet voor niets, want met name de springpaarden vielen op door zowel hun schoonheid als kwaliteit.

Als jury voor de springpaarden stonden Bart Henstra en Arnold Kootstra in de baan. De laatste lichtte toe. “We hebben vandaag een heel goed begin van het keuringsseizoen gehad. De keuring verliep  vlot en vloeiend en de paarden werden in de kooi professioneel begeleid. Daarnaast was het genieten van een grote, uitstekende kopgroep. Hierdoor konden wij als jury heel goed uit elkaar punten en duidelijk het verschil in punten tussen de top en het ondereind uitleggen. Dat is echt heel plezierig keuren zo. We hebben tweeëntwintig paarden beoordeeld en daarvan zijn er twaalf ster geworden.

De hoogste score was vandaag met 85 voor exterieur en 80 voor springen voor Jendelien. Een enorm aansprekende merrie met veel rasuitstraling, correct gebouwd met een sterke bovenlijn en een heel hard en goed gesteld fundament. Galopperen deed deze merrie lichtvoetig. Ze sprong heel goed met de schoft naar boven en dan naar voren toe. Een paard met daarbij opvallend veel atletisch vermogen.” Jendelien is een dochter van Carembar de Muze uit stermerrie Wendelien (Tangelo van de Zuuthoeve). Zij is op haar beurt een dochter van Dominique (v.Le Mexico). Deze  preferente keurmerrie is een volle zus van het 1.60 m-springpaard Esther en via haar moeder een halfzus van het 1.60 m-springpaard Barones en de KWPN-goedgekeurde hengsten Kroongraaf en Candy Surprice. Jendelien is gefokt en geregistreerd bij De Radstake in Varsseveld.

Dit laatste gold eveneens voor de nummer twee qua score, Juduela, een dochter van Harley VDL uit Wuduela (v.Tangelo van de Zuuthoeve). Deze laatste merrie is een volle zus van het 1.60 m-springpaard Viceroy. “Juduela was ook een zeer aansprekende merrie, heel evenredig gebouwd met een mooi front en een sterke bovenlijn. Ze galoppeerde lichtvoetig en sprong mooi met de schoft omhoog naar boven, waarbij ze achter goed opende en veel vermogen toonde. Deze merrie kreeg van ons 80 punten voor zowel exterieur als springen.  

Dezelfde score konden wij kwijt aan Jaralinde DN. Eveneens een aansprekende en rassige merrie, die goed in het rechthoeksmodel stond, over een mooi front beschikte en een correct en hard fundament. In haar galop toonde ze veel balans en changeerde erg makkelijk. Springen deed ze met de schoft naar boven toe, waarbij ze heel snel was in het voorbeen. Op de sprong zou ze even meer lichaamsgebruik mogen laten zien, maar ze opende achter zeer goed. Ze beschikte over veel  vermogen en viel tevens op door haar extreme voorzichtigheid”, aldus besloot Arnold. Jaralinde DN is een dochter van Zirocco Blue VDL uit keurmerrie Fleuralinde DN (v.Corland). Ze is gefokt bij de bekende Dirk Noordhuis in Wijster en op de Star Sale Noord-Nederland 2014 verkocht aan H.J.P. ter Heerdt in Zevenaar.

Dressuur

Er werden naast de springpaarden in Varsseveld ook negen dressuurmerries beoordeeld. Dit gebeurde door Dirk Reijne en Bart Bax. De laatste lichtte als nieuwbakken inspecteur van de regio Gelderland deze groep toe: “We kregen vijf merries van vier jaar en ouder in de baan en hiervan konden we er drie met een sterpredicaat naar huis sturen. De vier aanwezige driejarige merries zijn allen ster geworden. De hoogste score, 80 voor zowel exterieur als bewegen, was deze keer voor Jienola M. Met haar schofthoogte van 1.80 m zonder meer een royaal ontwikkelde merrie, die ondanks haar grote maat toch zeer goed in verhouding was. Ze liet daarbij een aansprekend hoofd en een mooi front zien. Met een heel fraaie schouder, goede verbindingen in de rug en veel kwaliteit in het fundament. In alle gangen toonde ze opvallend veel souplesse en galopperen deed ze met veel afdruk en een sterk gebruik van het achterbeen.” Jienola M is gefokt bij J. Mol in Diepenheim. Ze is een dochter van Dreamboy en komt uit elitemerrie Cinola M (v.Dayano), die als veulen kampioen was van CK Overijssel. Grootmoeder van Jienola M is de preferente elitemerrie Winola (v.Flemmingh). Deze merrie werd twee keer Overijssels kampioen. Inola M, een volle zus van Jienola M veranderde van eigenaar op de SELL Veulenveiling Brabant en werd vorig jaar zesde tijdens CK Brabant, waarmee ze tevens een uitnodiging voor de NMK verdiende. Jienola M staat geregistreerd bij de familie Geerdink in Neede.

GJ voor KWPN
Overname zonder bronvermelding niet toegestaan
 

 

 

 

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners