Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Bijzonder lovend, dat waren de voorzitters van beide juryteams, Ad Aarts en Reijer van Woudenbergh, vandaag over de kwaliteit van de voor stamboekopname in Didam aangeboden Gelderse merries. “Voor de Nationale Dag van het Gelders Paard over een paar weken is het een open strijd. Nogal wat merries zijn echt aan elkaar gewaagd. In Ermelo worden ze opnieuw beoordeeld en die momentopname zou de volgorde van vandaag maar zo weer door elkaar kunnen schudden.  

“We hebben een hele goede keuring achter de rug, met een sterke en mooie top, veel kwaliteit in de breedte en eigenlijk nauwelijks ondereind. We denken, dat fokkers in overleg met degenen, die de paarden keuringsklaar maken van tevoren al bepalen of  het wel of niet zinvol is om naar de keuring te gaan. Ten opzichte van de laatste jaren hebben de deelnemende paarden duidelijk gewonnen aan lengte in het lichaam, een opwaartse bouw en ras en uitstraling. Onderstandig en kortbenig komen we steeds minder tegen. Bovendien was er sprake van veel bloedspreiding en dat is natuurlijk ook heel positief. In het begin van het ochtendprogramma hebben we één merrie doorverwezen naar de rijpaardrichting. Aan het voorbrengen was thuis duidelijk al veel aandacht besteed. Bij Stal ’t Hooge End waren het straatje, de ring en bodem super voor elkaar, zodat de paarden zich optimaal konden presenteren en de hoeveelheid publiek was natuurlijk opvallend.”

De jury vervolgde: “De hoogste score, 90 voor zowel exterieur als beweging was voor Jillz S, een scherp gemodelleerde dochter van Alexandro P. Ze straalde  ras en hardheid uit en beschikte over veel front. Op stand is ze iets strak in haar lendenpartij, maar daar zie je in beweging niets van terug. Stappen deed ze met veel tact en voldoende ruimte. In haar gedragen draf liet ze eveneens ruimte en een mooie techniek zien. Haar galop was echt naar boven gesprongen en hierin toonde ze veel souplesse en balans. Dit paard heeft geen snelheid nodig om te blijven dragen.” Jillz S is een dochter van de voorlopig keurmerrie Dominga (v.Jetset-D). Uit dezelfde moederlijn komen de KWPN-goedgekeurde hengsten, Henkie en Jupiler S. De goed ontwikkelde bruine is gefokt bij Geert van der Es in Een en staat geregistreerd bij Ieko Sevinga uit Nijkerk.

Dit laatste gold ook voor Jo-Amanda, wat vader aangaat een halfzus van Jillz S. Haar moeder is de preferente stermerrie Amanda II (v.Farrington). Als veulen had ze een finaleplaats op de Nationale Veulenkeuring. “Ook een paard met een heel aansprekend en duidelijk Gelders type met een mooi front, sterke verbindingen en veel formaat en maat. Ze stapte ruim en actief. Draven deed ze naar boven toe, met een goed gebruik van het achterbeen. In galop sprong ze eveneens naar boven toe, maar miste nog duidelijk wat kracht om het mooi af te kunnen maken. Dat laatste is waarschijnlijk inherent aan haar grootte,” aldus de jury. De door de familie Hekkert uit Wijhe gefokte Jo-Amanda kreeg voor exterieur en bewegen allebei 80 punten.

Met twee keer 85 punten maakte ook Jorien Tilde veel indruk. De dochter van Rubus B komt uit stermerrie Barones-Tilde (Koss x Satelliet), de één jaar jongere zus van Alexandro P. Ze is gefokt bij de familie Peters in Stokkum en staat geregistreerd bij Gerrit te Bokkel in Eerbeek. De jury verwoordde: “Een goed ontwikkelde en in het Gelderse type staande vosmerrie met veel ras en een heel mooi front. Met lengte en sterke verbindingen in het lichaam en bijzonder correct in het beenwerk. Met in alle drie haar gangen opvallend veel gemak, souplesse en lichtvoetigheid.”

Reijer vervolgde: “In het staartje van de keuring kregen we nog een hele mooie en jeugdige dochter van Danser in de baan. Een vosbles met vier witte benen, die beschikte over veel ras en uitstraling. Lengte had in haar lichaam, een mooi front en goed gesteld beenwerk. ze stapte heel ruim met heel veel afdruk. Draven deed ze met veel buiging in de gewrichten. Haar galop was bergop met voldoende, maar als je iets wilt zeuren zou ze daarin even wat meer souplesse mogen hebben.” Josephine van Kees Post uit Eemnes scoorde 85 voor haar exterieur en 90 voor haar beweging. Moedersvader is de aangewezen hengst Zendgraaf.

De laatste merrie met een score van twee keer 80 was Janda, een dochter van Parcival uit de bekende keuringsmerrie Wanda (keur sport v.Sirius). “Als jury waren we bijzonder gecharmeerd van deze royaal ontwikkelde merrie, die duidelijk in het rechthoeksmodel staat en jeugd uitstraalt. Eigenlijk een paard, zoals je ze op de keuring wilt zien, met een aansprekend exterieur en een goede bewegingsvorm met veel kracht, ruimte en souplesse”, zo besloot Ad. Janda is gefokt en staat geregistreerd bij Gert Hofs in Varsseveld.

GJ voor KWPN
Overname zonder bronvermelding niet toegestaan

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners