Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Pavo Cup voorselectie:

Meerdere uitschieters in Pavo Cup-voorselectie. Op de laatste Nederlandse voorselectie voor de halve finale van de Pavo Cup kon goed geoogst worden in Zuid-Holland. Met 88 punten bleek Ivoli-E (v.Dream Boy) de grootste uitschieter.
De Zuid-Hollandse CK-kampioene van 2016 wist onder het zadel van Simone Both opnieuw veel indruk te maken. Met negens voor stap, draf en aanleg kwam ze uit op een prachtig puntentotaal van 88. Daarmee was ze de beste van negen vierjarige talenten die een gooi deden naar een ticket voor de halve finale, waarvan er maar liefst acht geselecteerd werden. “Ivoli-E is een hele kwaliteitsvolle, sterk gebouwde merrie die met heel veel tact, techniek en regelmaat beweegt. Ook in de zijgangen blinkt ze uit met haar zuiverheid en afdruk. Bovendien laat deze Dream Boy-dochter zich al heel goed rijden”, lichtte Gert van den Hoorn toe. De keurmerrie Ivoli-E (uit Otivoli K stb pref van Jazz, fokker W.J.M. Erven uit Moergestel) van Tim Coomans scoorde in maart dit jaar al 83,5 punten in de IBOP. Goede tweede bij de vierjarigen, met 86 punten, bleek Ipradin S keur IBOP-dres (Don Tango B uit Amadin S elite IBOP-dres sport-dres pref van Trento B) van fokker Stal van de Sande. Onder Kim Koolen maakte deze halfzus van de KWPN-goedgekeurde hengst Guardian S (v.Bodyguard Moorland) veel indruk. “Deze jeugdige merrie beweegt met heel veel techniek en souplesse in draf. Behalve voor dit onderdeel hebben we haar ook voor harmonie een 9 kunnen geven, want ze toonde een zeer fijne instelling en lijkt een heel compleet dressuurpaard.”

Opvallende dressuurpaarden
Bij de vijfjarigen kwamen twee paarden uit op 85 punten. De grootramige Bon Bravour-dochter Haley B IBOP-dres (uit Oronia elite sport-dres pref prest van Jazz) van fokker Jan van Boven is daar één van. Zij is een halfzus van de KWPN-goedgekeurde hengst Don Tango B (v.Contango) en werd goed voorgesteld door Marlou de Ruyter. “Deze merrie valt op met veel lossigheid en hele fijne, natuurlijke bewegingsvorm. Ze beweegt met veel swung en blijft al mooi gesloten. Behalve een hele mooie draf kan ze ook goed stappen en galopperen, waarbij ze nog wel iets aan kracht mag winnen.” Ze deelde de eerste plaats met een volle broer van de KWPN-erkende Grand Prix hengst Blue Hors Don Olymbrio: Happy L (-foto-, Jazz uit Olymbria keur pref van Ferro, fokker Jan Lamers uit Oss) van Joop van Uytert, goed voorgesteld door zijn partner Renate van Vliet. “Dit paard heeft veel houding en balans in draf, en blijft ook in de zijgangen heel goed en zuiver bewegen. Hij draaft met veel techniek, galoppeert mooi de bergop en kan daarin goed schakelen. Opnieuw een heel goed te rijden, compleet dressuurpaard. Als we heel kritisch zijn mag hij nog iets losser worden in stap”, aldus Van den Hoorn.

Springpaarden:

India (v.Mylord Carthago) pakt Zuid-Hollandse kampioenstitel.
Op de prachtige locatie van de Rotterdamsche Manège in het Kralingse Bos kon zojuist de eerste kampioen gehuldigd worden. Aansluitend aan de stamboekkeuring voor springmerries greep de Mylord Carthago-dochter India de titel.

Zuid-Holland is een dressuurpaardenprovincie bij uitstek en de deelname bij de springmerries was dan ook niet groot. In het kampioenschap ging het tussen het kopnummer van de driejarigen, Jascalla Grandia (Eldorado van de Zeshoek uit Seronette stb prok van Calvados) van fokker S.L. Grandia uit Bleiswijk, en de beste van de vier- tot en met zevenjarigen: India (Mylord Carthago uit Toulouse prest van No Limit) van fokker Stoeterij Broere uit Alblasserdam. De laatste kreeg de voorkeur van de juryleden.
Ine van Deurzen: “Beide merries zijn vanmorgen na een nette verrichting bij het vrij springen ster verklaard, en beide hebben aansprekende modellen en hard fundament. Waar India het meest mee weet te overtuigen is haar langgelijnde model, en daar geven wij de voorkeur aan.” Beide merries verdienden vanmorgen het sterpredicaat met 75 punten voor exterieur en vrij springen, waardoor er geen ticket voor de Nationale Merriekeuring vergeven kon worden. Kampioene India is gefokt uit een stam waar familie Broer al veel plezier aan en succes mee beleeft heeft. Zo bracht grootmoeder Ida (v.Voltaire) onder meer de internationale sporthengsten Broere Maroon (v.Contango) en Broere Maroon (v.Contango). 

Fokker van het jaar:

Jannie Boele verkozen tot Zuid-Hollands fokker van het jaar.
Een enorme verrassing bleek de verkiezing tot Zuid-Hollands fokker van het jaar voor Jannie Boele-de Haan. Bij de huldiging werd onder meer de Lupicor-zoon Al Capone betrokken, die met Jarno van Erp naar het EK voor Young Riders gaat.

Jannie Boele-de Haan heeft zich duidelijk onderscheiden in de fokkerij van zowel tuig-, spring- als dressuurpaarden. Geboren en getogen op de boerderij in Brandwijk heeft Jannie haar liefde voor paarden van de wieg af aan meegekregen en nooit meer losgelaten. Hoewel haar man al op jonge leeftijd overleed, zette zij haar fokkerij voort en in de loop der jaren hebben meer dan 200 veulens het levenslicht gezien! In haar fokkerij zijn naast een aansprekend en functioneel exterieur vooral karakter en mentaliteit belangrijk.

Veelzijdige stam
Zij startte met de Peternella-stam, waaruit tuig- spring en dressuurpaarden werden gefokt. Door de jaren heen bevolkten diverse fokmerries uit deze stam de stallen op de boerderij, waarvan vele het predicaat ster, keur, elite, preferent en/of prestatie verdienden. Daarnaast werden diverse 2e en 3e bezichtiging hengsten gefokt en ook in de sport bereikten diverse paarden aansprekende resultaten in het ZZ-Licht dressuur en 1.45m-springen.

Al Capone
In 1972 kocht Jannie de Heidelberg-merrie Natasja (mv.Amor) als veulen, waaruit de Abgar xx-merrie Tsarina gefokt werd. Uit diverse kinderen van Tsarina heeft Jannie internationale springpaarden gefokt. Zoals het internationale 1.50m-paard Udokus (v.Murano) en de Grand Prix-dressuurmerrie Okatje (v.Caritas).  Uit Tsarina’s dochter Ulivia is de aangewezen hengst Al Capone (Lupicor x Concorde) gefokt, die op 1.50m-niveau presteert met Jarno van Erp en al drie jaar deel uitmaakt van het A-jeugdkader. In de presentatie werd zowel Al Capone als drie nakomelingen van hem betrokken.

Veulen rubriek:

Kampioensveulen Madonna (v.Apache) uitgenodigd voor Ermelo
In de dressuurrichting greep het goed dravende merrieveulen Madonna (v.Apache) zojuist de kampioenstitel op CK Zuid-Holland. Bij de springveulens ging de hoogste eer naar Maverick VDJ (v.Hampshire VDL).
De kopnummers van de merrie- en hengstveulens kwamen in beide fokrichtingen terug voor de kampioenskeuring. Bij de dressuurveulens ging het tussen Mitho B (High Five U.S. uit Iniesta B elite IBOP-dres van Desperado) van fokker Frieda Blitterswijk uit Nieuwland en Madonna (Apache uit Virginia II elite pref van Silvano N) van fokker C. Heemskerk uit Rijnsburg. “De High Five is een fantastisch bewegend veulen, die veel houding maakt en goede tritt heeft. Het is een jong veulen maar toch zetten we op dit moment onze vraagtekens bij de ontwikkeling”, sprak jurylid Marian Dorresteijn, die daarmee de voorkeur uitsprak voor het Apache-veulen Madonna. “Dit mooi gemodelleerde veulen is goed bespierd dat met veel lichaamsgebruik beweegt. Ze is goed ontwikkeld en laat een goede techniek in de benen zien in beweging. We nodigen dit veulen graag uit voor Ermelo.”

Fijne galop
Tot kampioen bij de springveulens werd het Hampshire VDL-veulen Maverick VDJ (uit Donatella elite EPTM-spr van Quasimodo Z) van fokkers John Ruizeveld en Piet van der Jagt uit Zuid-Beijerland verkozen. “Dit is voor ons het meest complete springveulen. Hij is voldoende ontwikkeld, evenredig gebouwd en goed bespierd. Hij beweegt lichtvoetig en galoppeert met gemak en balans”, lichtte juryvoorzitter Ine van Deurzen toe. Maverick VDJ won het van het beste merrieveulen, Milamone (Grandorado TN uit Ezimone elite IBOP-spr van Unaniem) van R.A.C. Braspenning uit Clinge. Dit aansprekende veulen is voldoende ontwikkeld, galoppeert met balans en kan hierin al gemakkelijk changeren.

Dressuurmerrie's:

Imponerende Jane (v.Desperado) maakt favorietenrol waar​.
Met tweemaal 90 punten behoorde de Desperado-dochter Jane al tot de best scorende merries van het seizoen en ook aan de hand maakte ze haar sterrenstatus waar. Ze werd uitgeroepen tot Zuid-Hollands kampioen.

Op de stamboekkeuring waren al diverse zeer goed bewegende driejarige merries naar voren gekomen en dat positieve beeld werd vandaag op de Centrale Keuring in Rotterdam bevestigd. De zes meest complete driejarige merries mochten terugkomen voor de kopgroep en allen kregen ze een uitnodiging voor de NMK.

Ware kampioen
De imponerende, prachtig gemodelleerde Jane (Desperado uit Zandra ster van Metall, fokker H.J. van Oort uit Eck en Wiel) van Ad Valk en Katja Kelders toonde zich de ware kampioen. “Deze extra gemodelleerde merrie heeft een zeer goede voorhand en stapt met goede ruimte, souplesse en lichaamsgebruik. Dat beeld zien we ook in draf, waarbij ze iedere keer weer opvalt met haar prachtige silhouet, zelfhouding, souplesse en voorbeengebruik”, besprak Marian Dorresteijn de blikvanger. Bij de driejarigen bezette de scherpe, rassige Julia (Jazz uit Sandritana van Hof Olympia ster pref van Sandro Hit) van fokker Stoeterij Broere uit Alblasserdam de tweede positie. Zij viel op met haar goede achterbeengebruik, souplesse, kracht en houding in beweging. Ook een zeer goede indruk maakte Jendelin E (Charmeur uit Wendelin elite EPTM-dres sport-dres pref van Sir Sinclair, fokker H. Ebbers uit Ottersum) van Jeroen Hendriks, Berlinde Middelbrink, Tim Coomans en J.W. Hendriks. Deze jeugdige, sterk gemodelleerde merrie draaft met veel veer en beentechniek. Ook naar Ermelo mogen vanuit Zuid-Holland de hoogbenige, met veel gemak bewegende Javea (Bon Bravour uit Terlia keur IBOP-dres van Krack C) van fokker IPS Horse Group en mede-geregistreerde Ad Valk, de patent dravende en aansprekende Java (Dream Boy uit Zaragoza keur IBOP-dres van Jazz) van Stoeterij Broere en de zeer rassige, met tritt bewegende Jamaica (Blue Hors Zack uit Valencia ster pref van Krack C) van fokker J. Muilwijk uit Groot Ammers.

Goed achterbeengebruik
In de kampioenskeuring won Jane het van het kopnummer van de oudere merries, de met een zeer goed achterbeengebruik bewegende Itasca (Westpoint uit Utelle ster pref van Montecristo) van Stoeterij Broere, die goede zaken deed op de Centrale Keuring. Deze patente vosmerrie staat goed in het rechthoeksmodel en heeft goede verbindingen. Ze stapt ruim en vlijtig, en draaft met goede souplesse en beentechniek.

 

€121,30 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners


Het KWPN maakt gebruik van cookies

Wij vragen uw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid.

Cookiebeleid