Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Bij VDL Stud in Bears vond recent een goed georganiseerde stallenkeuring plaats. In de baan voor het oog van de jury verschenen dertien springpaarden en drie dressuurpaarden. Deze kleine keuring kon  rekenen op goede belangstelling van publiekszijde.

Samen met Bart Henstra, de inspecteur van de regio Friesland, beoordeelde Klaas Iwema de paarden.  “Van de dertien springpaarden konden we aan vijf het sterpredicaat kwijt. Ondermeer aan de zesjarige Goodyear. Deze royaal ontwikkelde dochter van Carrera VDL beschikte in haar lichaam over veel lengte en inhoud. Ze scoorde bij ons voor exterieur 70 en voor haar springen 80. Dat laatste deed ze heel snel van de grond en ze was vlug op de oxer. Daarbij kon ze zeer goed galopperen. Eigenlijk een springpaard zoals we ze graag zien!” Goodyear is door A.W. Stapel uit Havelte gefokt uit Meopatra (v.Ahorn). Deze stermerrie leverde eerder al het internationale springpaard Amstel Gold (v.Hold Up Premier). In de moederlijn komen meerdere 1.60 m-springpaarden voor. Goodyear staat geregistreerd bij James Billington in Bears.

Tussen alle merries werd ook een ruin aangeboden voor het sterpredicaat. “Als je als fokker de pech hebt, dat je merrie veel hengsten geeft, dan is het lastig om bijvoorbeeld het predicaat preferent bij je merrie te krijgen. Daarvoor heb je immers meerdere sterwaardige nakomelingen nodig. Merries worden heel makkelijk ter keuring aangeboden, maar ruinen waarmee toch niet gefokt kan worden, maar heel zelden. Voor een fokker is het in ieder geval heel fijn als eigenaren toch de moeite nemen om een ruin keuringsklaar te maken. Een gunstig resultaat telt positief mee voor de moeder. De aangeboden ruin was een zesjarige zoon van Up to Date, die al Z-springen met drie winstpunten was. Voor zowel exterieur als voor zijn verrichting konden we 75 punten aan hem kwijt. Voor zijn reflexen verdiende hij zelfs 80 punten, want hij was heel vlug van de grond en op de sprong. Echt een heel fijn paard!”, zo lichtte Klaas toe. Deze Gontender is gefokt bij H.P. Meerte in Noordlaren en staat geregistreerd bij C. Bethlehem in Rottevalle. Zijn moeder is de prestatie keurmerrie Rutendra (v.Contender). Zij is tevens de moeder van het 1.60 m-springpaard, Bartender (v.Cardento). Uit deze Holsteins georiënteerde merrielijn komen veel internationale springpaarden en voor verschillende stamboeken goedgekeurde hengsten.

De spoeling dressuurpaarden was in het noordelijke springbastion uiteraard een stuk dunner. Drie paarden uit deze richting werden ter beoordeling aangeboden en één daarvan werd ster en was meteen ook het meest opvallende paard. Klaas: “Deze royaal ontwikkelde dochter van Flemmingh had een fijne manier van draven en bleef daarbij steeds in de goede houding voor een dressuurpaard. Daarbij liet ze ook een hele makkelijke galop zien.” Deze Debertha is gefokt bij K.G. van Dellen in Kornhorn en staat nu geregistreerd bij D. Elzinga in Surhuisterveen. Haar moeder is de stermerrie Rubertha (v.Houston). Grootmoeder en prestatiemerrie Ebertha (v.Zilverster) schonk het leven aan meerdere goede dressuur- en springpaarden.

GJ voor KWPN
Overname zonder bronvermelding niet toegestaan

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners