Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

De laatste IBOP van het jaar vond gisteren plaats in het Gelderse Zoelen, en dat was een waardige afsluiter van het keuringsjaar. Vijf dressuurmerries kregen 80 punten of meer van juryleden Bart Bax en Dirk Reijne. Jinijke was de uitschieter met 87 punten.

Deze Ampère-dochter, door H.S.M. van der Kuil uit Haaksbergen gefokt uit Do Nijke ster EPTM-dr (v.Scandic) kreeg diverse negens op haar protocol. De merrie van Jan Greve uit Haaksbergen werd natuurlijk voorgesteld. “En daardoor hebben we ook de natuurlijke bewegingen van het paard kunnen beoordelen”, aldus Bart Bax. “In draf komt het achterbeen er elke pas goed onder, is ze lichtvoetig en ze bleef altijd heel veel houding maken. In galop geeft ze hetzelfde beeld, daarin heeft ze veel sprong en afdruk en lichaamsgebruik. We waren enorm gecharmeerd van haar!”

El Capone-dochter Junanda (uit Unanda ster pref PROK v.Olivi, f/g Paardencentrum de Dalhoeve uit Wamel) kreeg 83punten. “Zij liet een evenwichtige proef zien en is voor een driejarige heel correct in balans. Het afloop van het voorbeen is mooi en het achterbeen treedt goed onder. Daarnaast viel op dat ze gemakkelijk kan schakelen en ook daarbij goed in balans bleef.” Uit de moederlijn komt onder andere het Inter I-paard Wall Street (v.Contango) van Karen Nijvelt.

De achtjarige Euzette (Tuschinski uit Suzette elite PROK v.Jazz, fokker Huub van Helvoirt uit Rosmalen) van Sterrenberg uit Waardenburg kreeg 81 punten. “Een merrie die correct bewoog, goed met het achterbeen eronder en met evenwicht en balans. In galop liet ze een goede sprong en afdruk zien.”

Met 80,5 punten kwam ook Just a Dream-STRH (v.Dream Boy), gefokt uit de merrie Toulouse elite pref prest PROK (v.Jazz), een volle zus van Adelinde Cornelissens Parzival, goed uit de verf. J.B.J.M. Streppel en S.J.A. Haarman uit Wilp fokten de merrie die bij Stoeterij Turfhorst uit Wezep staat geregistreerd. “Een merrie met een heel goede beentechniek en die makkelijk kan verruimen en in galop een goede sprong en souplesse heeft. Ze heeft veel tritt in de benen, maar zou voor hogere punten net wat meer bergop mogen gaan.”

Sezuan-dochter Jalila DVB (uit Davina DVB elite sport-dr IBOP-dr PROK v.Johnson, f/g Dressuurstal van Baalen uit Brakel) was wat gespannen, wat met name in de stap tot uiting kwam en ze kwam op exact 80 punten uit. “Wel heeft ze heel veel tritt en power, veel techniek en beweegt ze bergop met het achterbeen correct eronder en maakt ze veel houding. De spanning hebben we helaas in de rijdbaarheid wat mee moeten nemen.” Moeder Davina was als driejarige zevende op de Nationale Merriekeuring en ze scoorde 90 punten voor de merrietest.

In totaal slaagden gisteren 20 van de 26 aangeboden merries.

Na afloop bij de stamboekopname was de Johnson-dochter Jitte (uit Elison elite EPTM-dr PROK v.Furst Romancier, fokker M. Derks uit Sambeek) van C. Feringa uit Dreumel met 75 punten voor exterieur en 80 voor beweging de hoogst scorende. “Een hele mooie, langgelijnde merrie met veel front”, aldus Bax.

KK voor KWPN, overname met bronvermelding toegestaan.

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners