Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Vandaag vond in Ermelo het examen plaats van de EPTM, waarvoor alle 16 deelnemende spring- en 4 dressuurmerries zijn geslaagd. Great Blue-dochter Karola deed met een totaalscore van 81,5 punten de beste zaken. Zij is de eerste merrie van 2018 met een uitnodiging voor de NMK op zak.

Juryleden Henk Dirksen, Nella Bijlsma en Floor Dröge (dressuur) konden een fijne groep merries beoordelen vandaag, zonder duidelijke uitschieters. “In de laatste weken van de merrietest is er om verschillende redenen een aantal merries naar huis gegaan na overleg met de eigenaren. Sommigen misten nog de kracht, of schoten op dit moment op gebied van rijdbaarheid wat te kort om te kunnen slagen. In de aanlegtesten vormt dit een steeds belangrijker onderdeel”, vertelt Henk Dirksen.

Eerste NMK-merrie
Met 81,5 punten slaagde de PROK-merrie Karola (Great Blue uit Pia Sophie van Silbersee) van fokker G. Kouwen uit Dalfsen, die tevens te boek staat als fokker van haar -reeds gecastreerde- vader Great Blue. Voor alle springonderdelen verdiende ze een 8, voor de instelling zelfs een 9 en voor de rijdbaarheid/bewerkbaarheid een mooie 8,5. “Deze merrie komt uit de eerste jaargang van Great Blue. Ze staat goed in het rechthoeksmodel en straalt veel bloed uit, en dit zien we ook terug in het werk. Ze heeft zich goed ontwikkeld in de test en is duidelijk sterker geworden. Het is een ongecompliceerde merrie die zich heel goed laat rijden, en met een goede techniek en lichaamsgebruik springt. Na afloop hebben we haar met 80 punten kunnen opnemen in het stamboek, en op de aansluitende Centrale Keuring verdiende ze als kopnummer een uitnodiging voor de Nationale Merriekeuring”, vertelt Dirksen. Karola kwam als veulenboekmerrie en heeft vandaag Ermelo verlaten als een elitemerrie met de felbegeerde NMK-ticket. Van de driejarige springmerries verdienden er zes graadverhoging op de CK. Bij de oudere merries waren dat er twee van de vijf.

Halfzus van Indian Gold
Ook de merries Kazarah (Zirocco Blue VDL uit S.Zarah 11 stb pref prest van Germus R) van fokker J.J. van Dijk, die een halfzus is van de KWPN-goedgekeurde hengst Indian Gold (v.Cassini Gold), en de vijfjarige Ilvana (Eldorado van de Zeshoek uit Airco elite IBOP-spr D-OC van Casco) van fokker Chris de Gier uit ’s Gravenhage konden met mooie cijferlijsten naar huis. Zij slaagden met 78,5 respectievelijk 78 punten.

8'en voor Kyraja II J
Eveneens met 78 punten slaagde Toulon-dochter Kyraja II J (ster D-OC uit Tyraja J elite D-OC van Voltaire) van fokker Ad de Jong uit Chaam. Deze Kyraja II J behaalde 8'en voor haar reflexen, vermogen, instelling, rijdbaarheid en aanleg als springpaard. Tevens is zij een halfzus van de KWPN-goedgekeurde hengst Forsyth (v.Carambole) en van het internationale 1.45m-paard Aran J (v.Vancouver).

Dressuur
Bij de dressuurmerries slaagde de driejarige Kaylee (Fairytale uit Zaffira keur IBOP-dres van Riverman, fokker H. van de Bogaard uit Aarle-Rixtel) van Cyriel Niessen met de hoogste punten. Met 8-en voor de draf, houding/balans, rijdbaarheid/bewerkbaarheid en aanleg kwam ze uit op 77,5 punten. “Deze goed gemodelleerde merrie heeft een fijne draf en laat zich voor een driejarige al goed rijden en bewerken.” Ook zij kon vandaag met het elitepredicaat huiswaarts keren.

JS voor KWPN
Foto: Jacob Melissen

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners