Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

KWPN inspecteurs Arnold Kootstra en Bart Bax hebben vrijdag 23 maart met de heer Jan Litjens(vz), KWPN-afdeling Rivierengebied een gevarieerd 4-tal fokbedrijven bezocht.

De heren waren als eerste te gast bij de familie Baak in Andelst. De familie Baak is een bescheiden fokker, waarvan de kinderen actief zijn in eventing. De heer Baak was bijzonder verheugd met het feit dat het KWPN de mogelijkheid biedt om samen met de inspecteurs de paarden te bekijken en  advies kan worden verkregen mbt de hengstenkeuze. Aan de keukentafel werd uitvoerig ingegaan op de al geruime tijd ingevoerde specialisatie en de voor- en nadelen van het gebruik van springhengsten op een doorgevoerde dressuurlijn.

Van hieruit werd de reis voortgezet naar de familie van Mook te Alem. Op de locatie aan de Veerweg werden een 5-tal merries aan de hand voorgesteld. Vooraf waren de gegevens van merries ter beschikking gesteld, zodat de inspecteur ook zijn huiswerk vooraf goed kon maken.  Op bijgaande foto de merrie Delinda : Vivaldi x Contango. Deze merrie wordt door dochter Nina succesvol uitgebracht in het dressuur, klasse ZZ-Zwaar. Na haar sportcarrière wordt ze ook ingezet in de fokkerij van de familie van Mook. Vervolgens werd het eerst geboren veulen in de bak gepresenteerd. Gezien de bijzondere kwaliteit van dit veulen (Negro x Apache) werd bijna in koor geroepen de merrie maar weer bij dezelfde hengst te doen. Na de presentatie van de merries werd de bespreking voortgezet in de nog niet geheel voltooide kantine, onder het genot van lekkere warme soep. Met vader van Mook en de gebroeders Chris en Frank werden de mogelijk te gebruiken hengsten uitvoerig besproken en bediscussieerd. Mooi was het om te zien hoe de 3e generatie van Mook met gespitste oren de discussie op enige afstand volgden en Jaqueline alle opmerkingen en adviezen van de heren noteerde. Hierna werd de opfok van het bedrijf nog bekeken. Opvallend bij dit bezoek was de grote ambitie bij alle generaties van Mook en het samenspel in alles wat fokkerij en sport betreft.

Hierna werd de reis vervolgd naar de ervaren en succesvolle fokker de heer Gerard Vervoorn te Brakel. Na een rondgang in de stallen van Gerard stond de discussie aan de keukentafel omtrent de fokkerij en de gehele ontwikkeling in de paardenhouderij en ons KWPN-stamboek centraal.  Ook op deze locatie kon een net geboren veulen worden bewonderd en werd via thuiskeuring een merrie die nog als vb te boek stond in het stamboek(ext)  ingeschreven. De merrie kreeg zowel voor exterieur, stap en draf 75 punten.

De dag werd afgesloten op de pension- en fokstal van de familie Van Wijgerden te Brakel.  Hier werden een aantal elitemerries op ’t straatje’ gepresenteerd. De heer van Wijgerden werd door de inspecteurs gewezen op de positieve onderdelen van de merries en uiteraard ook op de  aandachts- en verbeterpunten, waarbij met de hengstenkeuze rekening moet worden gehouden en met welke hengsten dit resultaat bereikt zou kunnen worden.

Het is mooi om te zien hoe de fokkers op zo’n  dag dankbaar gebruik maken van de mogelijkheid  met de inspecteurs te discussiëren over gemaakte hengstenkeuze en het te verwachten eindresultaat. De heren Bax en Kootstra kunnen in elk geval terugkijken op een mooie geslaagde dag, waarbij de fokkers ook veel bruikbare informatie  hebben  verkregen, waarmede ze in de toekomst hun voordeel kunnen doen.

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners