Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

De laatste stamboekkeuring van regio Overijssel bleek een hele geslaagde. Van de 30 gepresenteerde merries werden er 25 met het sterpredicaat beloond.

Op de accommodatie van Stal Wezenberg in IJsselmuiden verschenen 17 spring- en 13 dressuurmerries in de baan. Alle springmerries verdienden minimaal 70 punten voor het exterieur, en op één na werden ze allemaal ster. Van de 13 dressuurmerries ging het oranje lint naar 9 merries, en in beide fokrichtingen waren er uitschieters. “Het was een hele goed georganiseerde keuring, met veel publiek en een hele goede sfeer. Er was onderling een gezonde strijd onder de fokkers en ook het hoge sterpercentage was opvallend”, vertelt inspecteur Henk Dirksen.

Goede springmerries
Bij de springmerries scoorden zes merries 80 punten of hoger voor het vrij springen. Twee merries kregen 75 punten voor exterieur en 85 voor het springen. De driejarige Koekoek’s Cornet (Cornet Obolensky uit Berlina elite IBOP-spr PROK van Emilion) van fokker Jos Meuleman was één van hen. “Deze ruim voldoende ontwikkelde merrie staat goed in het rechthoeksmodel en heeft een goed gevormde voorhand. Ze beweegt met veel kracht en dat zagen we bij het springen ook terug. Ze springt met veel afdruk, hele goede reflexen en opvallend veel vermogen. Echt een lekker paard!” Voor het vermogen kreeg Koekoek’s Cornet 90 punten. Met dezelfde bovenbalk verdiende de Mylord Carthago-dochter Katania (uit Nizza van Corofino, fokker A. Jager uit ’s Heerenbroek) van Gerrit Spronk uit ’s Heerenbroek het sterpredicaat. “Deze goed ontwikkelde merrie staat goed in het rechthoeksmodel en is iets neerwaarts gebouwd. Ze heeft een sterke draf en galop, en springt met veel afdruk. Ze maakt telkens de sprong goed af achter en lijkt over veel vermogen te beschikken.” Met tweemaal 80 punten deed Kimberly (Arezzo VDL uit Valentine ster van Oramé, fokker H. Ludolphie uit Sappemeer) van H. Kwakkel uit ’s Heerenbroek goede zaken. “Een hele aansprekende merrie die goed in het rechthoeksmodel staat. Als veulen was ze als tweede geplaatst op de Nationale Veulenkeuring. Ze heeft een actieve galop, springt met veel overzicht en een goed lichaamsgebruik. Op de sprong heeft ze een goed voorbeengebruik en ze maakt de sprong ruim voldoende af.”

Vlugge reflexen
Twee merries kregen 75/80. De jeugdige, bloedgemaakte Freeman VDL-dochter Kartouche (uit Barrage elite IBOP-spr sport-spr d-oc van Verdi) van fokker H.J. Lorist uit IJsselmuiden viel op met haar goede, lichtvoetige manier van bewegen en zeer snelle reflexen. Van Grand Slam VDL deed K-Dine (uit C-Dine ster pref van Veron) van fokker J. Koetsier uit Kamperveen een goede verrichting, beloond met eveneens 75/80. Deze aansprekende merrie bouwde bij het springen duidelijk op, toonde veel vermogen en maakte de sprong achter goed af. Met 70/80 werd Isa (Baltic VDL uit Ujaretty ster van Matterhorn, fokker G. Dikkema uit Kropswolde) van G.F. Bijlard-Timmer uit Giethoorn ster. Deze charmante merrie zou wat langergelijnd mogen zijn, is heel vlug op de sprong en springt met een goede techniek. Van gastheer Benny Wezenberg werden vijf van de zes gepresenteerde merries ster.

Dressuurmerries
Eén van de uitschieters bij de dressuurmerries was de De Niro-dochter Korinthe B (uit Rhea B ster pref prest PROK van Rubinstein I) van fokker Combinatie Bleeker uit Nijverdal, die 80 punten voor exterieur en 85 voor bewegen kreeg. “Dit is een hele aansprekende merrie, met een mooie voorhand en veel uitstraling. Ze stapt heel zuiver, actief en met goed lichaamsgebruik. In draf heeft ze een heel goed achterbeengebruik en de galop is actief. In beweging maakt Korinthe B een mooie houding”, vertelt Dirksen. De zeer fraaie Governor-dochter Kienola M (uit Cinola M elite IBOP-dres pref d-oc van Dayano, fokker J. Mol uit Diepenheim) van Familie J.W. Prins uit Dedemsvaart kreeg 85 voor exterieur en 80 voor het bewegen. “Dit is een hele aansprekende, zeer goed gemodelleerde merrie die opvalt met haar goede houding in beweging. Ze beweegt bergop en galoppeert lichtvoetig. Voor zowel de houding als de galop hebben we haar 85 gegeven.” De vierjarige Expression-dochter Jill P (uit Faye P ster IBOP-dres PROK van Oscar, fokker J. Pleiter uit Oldebroek) van I. Smid uit Heemserveen kwam uit op 75/80. Zij staat ruim voldoende in het rechthoeksmodel, heeft correct fundament en heeft een actieve galop met daarin veel balans. Ook maakt ze een mooie houding in beweging.

JS voor KWPN / Foto KWPN Overijssel

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners