Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

In Bronneger verliep het tweede deel van de stamboekkeuring in een bijzonder goede sfeer. Van een goede groep dressuurpaarden wist zo’n 90% het sterpredicaat te bemachtigen. De meest opvallende merrie was Ferdinand-dochter Kato die met 85 punten voor exterieur en 85 punten voor beweging de hoogste dagscore had.

“Het was voor het eerst dat we de keuring over twee dagen verdeelden in de middag en de avond. Dit experiment van de leden had als positief gevolg dat er veel vrijwilligers paraat stonden en er veel publiek aanwezig was.  De kwaliteit van de paarden was hoog. Naast het hoge sterpercentage mogen we trots zijn op zo’n brede top van dressuurpaarden die straks goed mee kunnen komen op de Centrale Keuring”, stelt regio-inspecteur Klaas Iwema.

Onbetwiste dagtopper
De onbetwiste dagtopper was Kato (Ferdinand uit Batja ster IBOP-dres PROK van Houston). Gefokt bij E.F. Berkendam-Jansen die nog steeds, samen met Riekus en Ilonka Veninga, als geregisteerde te boek staat. “Een merrie die duidelijk in het rechthoeksmodel staat. Kato heeft veel hals, een sprekend hoofd met een bijzonder sprekend oog erin. Over de benen ging ze werkelijk fantastisch. Deze merrie bleef goed op het achterbeen en altijd  de bergop. We konden 90 punten voor haar draf en 90 punten voor haar houding noteren.”

Uit dezelfde stam
Uit dezelfde stam, beide Houston-moeders zijn volle zussen, komt Keila (Chagall D&R uit Peninna elite sport-dres PROK van Houston, f/g R. & I. Veninga uit Stuifzand). “Deze merrie had net wat minder formaat, maar we konden ook aan deze fijne merrie 80 punten voor exterieur en 80 punten voor beweging kwijt.”

Meer bloedopdruk
Kardashian (Negro uit Saigon elite pref prest PROK van Jazz, fokker J. Vincourt uit Veeningen) werd met 80/85 punten beloond. “Een heel fijn paard dat heel goed over de benen gaat. In het model zou je misschien wat meer bloedopdruk willen zien, maar dat vergeef je snel zodra ze gaat bewegen.”

Rijke belijning
Karalita (Ferdinand uit Wolita elite IBOP-dres sport-dres PROK van Rousseau, fokker A. Klont-de Boer uit Hijken) is een merrie met veel massa en een rijke belijning. Ze is geregistreerd bij P.K. Klont uit Hijken en liet vooral in draf en galop veel kracht zien. Deze merrie ontving  85/80 punten.

Verrukt van Khealine
De bij J. Key uit Uffelte gefokt en geregistreerde Khealine is volgens Iwema een fijn paard. “Een ontzettend mooi paard die we met 80/80 waardeerden. We waren er verrukt van en zien deze merrie graag terug op de Centrale Keuring.”

Kyrie Eleison
Kyrie Eleison (Lord Leatherdale uit Viola elite sport-dres D-OC van Negro, f/g C. van der Meer uit Stieltjeskanaal staat goed in het rechthoeksmodel en heeft een mooie voorkant. “We zagen een mooie halsvorm, al zou ze wat meer verbinding in de bovenlijn kunnen hebben. In waardeerde deze royaal ontwikkelde merrie zich goed op.”

Ferdinand geeft visitekaartje af
Ferdinand gaf zijn visitekaartje af van Bronneger, want ook Kyanique M&F is volgens Iwema een opvallende merrie. “Haar exterieur leverde nu 75 punten op. Dat kan zo veranderen als zij iets meer in conditie komt. Deze merrie kan zo goed meedraaien in de kopgroep van de CK.” M. Veltrop en F.C. de Lange uit Emmer Compascuum fokten deze merrie, die voor 85 punten beweegt, uit de elite- EPTM-dres- en PROK-merrie Zyonique (v.Houston).

SR voor KWPN; overname zonder bronvermelding niet toegestaan.

Uitslag Bronneger

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners