Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Vanmorgen kwamen 29 veulens voor de jury tijdens de laatste Centrale Keuring voor tuigpaarden dit jaar, die van de regio Noord in Norg. Uit de 10 beste veulens in de kopgroep werd Nova Zembla (v.Fantijn) uitgeroepen tot kampioen.

Van de tien veulens in de kopgroep mogen er acht naar de Nationale Veulenkeuring op vrijdag 17 augustus. “Kwalitatief was dit in de breedt een groep heel aansprekende veulens met front en goede bewegingen”, aldus inspecteur Viggon van Beest. Dit geldt ook zeker voor Nova Zembla (Fantijn uit Irenolia stb v.Aron HBC, f/g J. Ruinemans uit Vlagtwedde), die tijdens de voorselectie in Tolbert vorige week ook op kop werd geplaatst. Ëen heel goed ontwikkeld, langgelijnd veulen met veel ras en front. Ook in beweging heeft hij veel front, buiging in de gewrichten en daarnaast veel takt en zweefmoment”, aldus Van Beest.

Op de tweede plaats het hengstveulen Naferno (Hertog Jan uit Ferna ster v.Saffraan, f/g H. Beijering uit Grolloo). “Een goed ontwikkeld veulen met veel front, een mooie kap en een goede bovenlijn. In beweging laat hij een goed gebruik van het voor- en achterbeen zien met veel techniek.” Idol-dochter Nora (uit Donnaroos ster v.Manno, f/g J. Witlox uit Wijnjewoude) mocht als derde opstellen. “Een voldoende ontwikkeld veulen met wederom een aansprekend front, die erg makkelijk beweegt met een goed achterbeengebruik en veel techniek en balans.” Van Icellie, die vijf veulens in de kampioenskeuring kreeg waarvan er drie naar de NVK mogen, zien we de hoogstgeplaatste als vierde. Nicellie (uit Gareda ster v.Larix) van f/g Jurjen van der Velde uit Siegerswoude heeft eveneens veel front. “Hij heeft veel kap en uitstraling. In beweging maakt hij zich heel deftig en ook daarin toont hij veel front.” Op plek vijf Novastar G.W. (Atleet uit Corina ster v.Tendens HBC) van f/g Gerrit Wilting uit Dalen. “Een veulen met veel allure die in beweging veel front en opvallend veel lichaamshouding laat zien en een mooi voorbeengebruik heeft.” Ook gaan we in Ermelo terugzien de als zesde geplaatste zoon van Icellie Never Mind (uit Crenola ster v.Vaandrager HBC), net als de kampioen gefokt door J. Ruinemans uit Vlagtwedde. “Goed ontwikkeld hoogbenig veulen met een sterke bovenlijn die met een goed voorbeengebruik en balans en zweefmoment beweegt.” Van de Hackney Maker’s Mark, en daardoor laagverwant aan de tuigpaardpopulatie, zien we een zoon als zevende geplaatst. Deze Neronimus werd door H. Wobbes uit Nuis gefokt uit Wendie W keur (v.Nando). “Een veulen met veel ras en een sterke bovenlijn, die technisch goed loopt met veel techniek en actie in het voorbeen.” Het achtste en laatste veulen dat vanuit Noord naar de Nationale Veulenkeuring is uitgezonden, is Noortje (Icellie uit Zodancy M ster v.Torino, fokker G. Jager uit Ees) van A. Jager-Joling uit Ees. “Een voldoende ontwikkeld veulen met veel ras en een lange hals. In beweging geeft ze een heel mooi beeld met voldoende actie in de benen, maar daarin mag ze wat meer schakelen.”

Vanwege de warmte is het programma van de Centrale Keuring in Norg gewijzigd. Vanmiddag om 16.30 uur wordt vervolgd met de Centrale Keuring en de aangespannen rubrieken.

KK voor KWPN, overname met bronvermelding toegestaan.

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners