Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

In Groningen wordt op 28 augustus het Groningens Onzet gevierd en ter ere daarvan wordt er elk jaar, inmiddels voor de 161ste keer, een  prachtig concours georganiseerd genaamd ’t Peerdenspul, een naam die misschien wel niet helemaal de lading dekt van dit geweldige en zeer druk bezochte paardensportevenement.

Een highlight op deze dag was zonder meer de strijd in de ereklasse om de Zilveren Martinitoren. Het aantal deelnemers was niet zo groot, vijf paarden namen het tegen elkaar op met voor een drietal een herkansing. En in die herkansing pakte ECW Business (v. Vlasco) van Gerrit Egberink in handen van Lambertus Huckriede zijn kans en deed er nog een schepje bovenop. De vos begon steeds meer bodem te nemen. Hij verruimde zijn passen, ging zich steeds meer dragen en bleef goed op tempo. Aan front ontbreekt het hem nooit en met name tijdens de herkansing haalde Business deze eervolle zege binnen. Hij kwam heel hoog van de vloer en showde op een manier zoals hij dit jaar nog niet zo heel vaak deed. Voor Lambertus was het de 14e keer dat hij de wisselprijs De Zilveren Martini Toren won. Business hield daarmee Brandy (v. Uromast) van het Brandy Consortium met Harry van Middelaar van het lijf. Brandy maakte zeker indruk met zijn rijke front maar in de herkansing wist hij, in tegenstelling tot de winnaar,  zeker niet te groeien in de wedstrijd. Hij werd tweede voor Topsportmerrie 2018 Dendrini (v. Manno) van de familie Kooyman die in handen van Henk Hammers ook zeker indruk maakte wat beweging betreft maar in het front toch in beide voorgangers haar meerderen moest erkennen.  

Charismatische bruine

De lage limietklasse had tien deelnemers waarvan er maar liefst zes een herkansing kregen. Maar in de top bleef het zoals het was. De eerste prijs was voor ECW Imondro (v. Cizandro) van Alfons Engbers met Lambertus Huckriede. De charismatische bruine ging zo vast als een huis met een zeer scherpe actie zowel voor als achter en heeft veel takt en regelmaat in zijn bewegingen. Zijn pronkende front maakt het plaatje af. Een goede wedstrijd liep ook de KWPN-hengst Icellie (v. Bocellie) van Rein Bosch. Harm Jan Veenstra liet de zeer sterk en groot bewegende hengst elke pas mooi afmaken en wist hem ook mooi in het front te houden. Veel applaus is er elke keer weer voor de merrie Disaronno (v. Victory ) van de familie De Leeuw. In handen van Lubbert van Oene showde de schimmel zich weer met veel inzet, een mooi front en veel actie. In de damesrubriek herhaalde Imondro in handen van Anneke Huckriede zijn prestatie nogmaals en won ook die rubriek. Renske van der Sluis met Danno (v. Manno) en Hanneke van Wessel met Briljant (v. Larix) van Joop van Wessel volgden. De hengst Icellie moet dit jaar vijf maal worden uitgebracht in een nationale limietklasse.   

Boeiende strijd

De hoge limietklasse had met zes deelnemers een zuinige bezetting maar er ontstond wel een boeiende strijd om de koppositie toen twee paarden werden uitgenodigd om over te rijden. Maar ook daar leverde de herkansing geen wijziging op. Op kop bleef Gardenia HBC (v. Victory) van de HBC-Stal met Harry van Middelaar. De schimmel presenteerde zich met veel machtsvertoon. En dat machtsvertoon genereert ze door haar zeer grote passen, haar ver onder tredende achterhand en haar front. Ze dwong respect af met haar gedragen optreden. Ze versloeg de KWPN-hengst Bommelsteyns Hubert (v. Cizandro) van Jaap van der Meulen met Lambertus Huckriede. Ook Hubert maakte heel veel front maar moest qua totaalbeeld toch zijn meerdere erkennen in de merrie Gardenia HBC.

Haarsma domineert bij tweespannen

Drie van de vijf limietklasse tweespannen mochten een herkansing aangaan. De koppositie was voor Gardenia HBC en Imposant (v. Eebert) een gelegenheidsspan van de combinatie Haarsma /HBC- Stal dat werd gepresenteerd door Uilke Haarsma, een Engels span dat wist te imponeren door evenwichtigheid, ruimte in de bewegingen en gelijkheid eigenlijk in alles behalve dan hun kleur. Henk Hammers presenteerde de KWPN-hengst Heliotroop (v. Colonist) en Funita (v. Manno) van Jaap van der Meulen. Een chique span maar halfbroer en halfzus trokken wel eens eensgezinder op in het front, ze leken elkaar nu een beetje af te tasten. Ze werden dan ook behoorlijk op de hielen gezeten door het harmonieuze span van Derk Jan Mekkes  de PrimeVals Bentley VDL (v. Larix) en zijn zoon Jaims H. die derde werden. In de ereklasse tweespannen was de winst ook voor Uilke Haarsma. Daar had hij mooie Manno’s Celebration en Zavanno aangespannen. Maar ook daar was Derk Jan Mekkes weer dikke concurrentie, nu met de PrimeVals Wizzkids Gonda (v. Larix) en Varanno (v. Manno)  mede omdat bij het winnende span bij één van de paarden de tong wat te voorschijn kwam. 

DB     foto ECW Business – fotoagbrouwer

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners