Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

IDS staat boordevol mooie verhalen over sport en fokkerij! Vandaag een van deze verhalen uitgelicht. Deze maand stond in het teken van de KWPN Kampioenschappen, het erepodium voor de fokker en zijn of haar fokproducten. Vandaag één van deze fokkersverhalen uitgelicht.

Voor het tweede jaar achtereen ging de Equimax Veulenbokaal springen naar het Friese Surhuisterveen. Na het succes van Mijnsinaa vorig jaar was het nu de bijzonder atletische Nersinaa van familie van der Meer die het kampioenslint kreeg omgehangen en gehuldigd werd als kampioen van Nederland.

De jury onder aanvoering van Bart Henstra kon een uitstekende kopgroep samenstellen. Stuk voor stuk met een goed model en een atletische galoppade. En dat was precies waar de kampioene in uitblonk. Henstra: “Een ware atleet, met heel veel balans en lichaamsgebruik.” Daarmee bleef de dochter van Jenssen VDL (uit Idersinaa IBOP-spr keur van Bubalu VDL) haar sterke concurrentie die baas en zorgde zij ervoor dat voor het tweede jaar op rij de Equimax Veulenbokaal naar Surhuisterveen mocht worden meegenomen. “Een heel aansprekend veulen met veel ras en goede verhoudingen. Wellicht een fractie gebogen in het achterbeen, maar ze galoppeert met heel veel vermogen, heel veel souplesse en bijzonder veel lichaamsgebruik.” De grootmoeder van Nersinaa is een halfzus van de hengst Emmerton VDL. Sietse van der Meer complementeerde met deze overwinning zijn toch al zo succesvolle jaar dat vorig jaar begon met het kampioenschap van Mijnsinaa en in het voorjaar werd vervolgd met de goedkeuring van de eveneens nauw verwante hengst Kobalt VDL (v.Modesto).

Ook onderaan begonnen
“Super”, zegt Sietse van der Meer na de overwinning van zijn veulen Nersinaa. “We waren hier met vier veulens en een driejarige merrie. De driejarige sprong fantastisch en werd derde, en we hadden drie veulens in de finale waarvan de kampioen. De bokaal en het lint staan alweer op de schoorsteenmantel. Maar dat is echt niet vanzelf gegaan hoor. Ik ben op mijn vijftiende begonnen en in het begin stond ik net zo goed onderaan. Ook ik heb moeten leren. Ik fok op exterieur, ras en bloed, en ze moeten natuurlijk goed kunnen springen. Ondertussen heb ik al zes generaties keur of elite op rij. NA het veulen van vorig jaar en ook nog de goedkeuring van de hengst Kobalt VDL dit voorjaar kan dit jaar ons echt niet meer stuk.”
Van de vier veulens die allemaal teruggaan op de Sinaeda-merrie Beatrix, was de Jenssen VDL-dochter ook voor de fokker de favoriet. “Nadat ik het veulen had zien lopen en alle veulens had zien passeren, dacht ik al, ze kunnen er niet omheen. Zo geweldig galopperen, iedere keer weer. Maar ja, de jury beslist. En dat deden ze deze keer goed.” Een mooi resultaat na 60 jaar fokkerij. “Dit is precies zoals ik mijn fokkerij voor ogen heb, paarden met een goed exterieur, afdruk en heel veel gummi in het lopen.”

Ook succes driejarige springmerries
Ook bij de driejarige springmerries was er succes voor de Friese familie Van der Meer. De reservekampioen van de Centrale Keuring in Friesland liet zich opnieuw heel goed zien bij het vrijspringen. Deze op de Sinaa-stam ingeteelde Modesto-dochter Kirasinaa (uit Dersinaa ster PROK van Chin Chin) bezorgde fokker Sietse van der Meer het zoveelste fokkerssucces. Eerder die dag werd Nersinaa al verkozen tot nationaal veulenkampioen. “Wat een dag he?! Ik ben super tevreden. Op de stamboekkeuring sprong Kirasinaa al goed en dat deed ze hier zeker niet minder. Misschien liet ze hier nog wel meer overzicht op de sprong zien. Ze kan van nature heel goed taxeren. We maken alle paarden gewoon thuis in het buitenbakje klaar en het is genieten om met zulke paarden als deze te werken”, glundert Sietse van der Meer. “De keuze voor Modesto was vier jaar geleden geen moeilijke. We hebben de hengst zelf gefokt en hij is één van de meest succesvolle paarden uit onze fokkerij. Dus we hebben dat jaar twee merries mee gedekt. Naast Kirasinaa leverde dat de dit voorjaar goedgekeurde hengst Kobalt VDL op. Vanaf het begin heb ik gezegd dat ik Kirasinaa wil aanhouden voor de fokkerij, want met zulke merries kun je vooruit. Helaas hebben we haar dit jaar niet drachtig gekregen van Zirocco Blue. Maar we gaan volgend jaar in herkansing, want bij ons thuis zijn we wel gek van die hengst. Kirasinaa krijgt nu even rust en dan breng ik haar naar de stal van Eelke Bruinsma om haar klaar te maken voor de IBOP.”

Het hele artikel lezen? U vindt deze in IDS15 die alle KWPN-leden vorige week hebben ontvangen. Geen lid? Vraag dan een gratis proefnummer aan. Wilt u alle IDS'en ontvangen? Sluit dan nu een KWPN-lidmaatschap af tegen het halfjaarstarief.  

Tekst: Yvonne Buis-Franken / Jenneke Smit
Beeld: Dirk Caremans

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners