Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Op vrijdag 16 en zaterdag 17 augustus trapte het keuringsseizoen voor tuigpaarden in Amerika af met een keuring in Narvon, Pennsylvania, om op 31 augustus en 1 september voort te zetten in Goshen, Indiana. Tijdens beide keuringen was de hoge kwaliteit van de paarden opvallend. 

Nafok Globetrotter valt op in Narvon
Tijdens de keuring bij de Rocky Ridge Stables in Narvon, waar inspecteur Viggon van Beest samen met Johan Holties het juryduo vormde, waren naast de kwaliteit ook de gastvrijheid en de perfecte omstandigheden opvallend. Uit elke rubriek werd het beste paard uitgenodigd voor het algemeen kampioenschap, waar uiteindelijk de driejarige Kiralonda (v.Globetrotter) aan het langste eind trok. De merrie bleef zichzelf heel overtuigend en met veel kracht presenteren: een echte kampioen.

Veulens
Dertien veulens, zes merries en zeven hengsten, dongen mee om het veulenkampioenschap. Vier werden er voor de finale uitgenodigd en de kwaliteit van de groep was goed te noemen. Het merrieveulen Nelline A.K.S. (Graaf Kelley uit Elline keur IBOP v.Makari Jetsetter, f/g Beacon Hollow Stables) werd tot kampioen gekroond. “Zij is luxe en hoogbenig en heeft een sterke bovenlijn. In draf wist ze zich zeer goed te presenteren met veel front en een goede balans, zweefmoment, houding en een heel goed voorbeengebruik”, aldus Van Beest. Op plaats twee kwam het merrieveulen Novel (Hermanus uit Fendrini vb v.Jonker) van J. Zook. “Een luxe, hoogbenig veulen met veel uitstraling. In draf laat ze zich goed zien met veel buiging in de gewrichten.” Zij werd gevolgd door het hengstveulen Navigator (Governor uit Genderose keur v.Aron HBC) van de Rocky Ridge Stables en Nockout PS (Waldemar uit Oletta A ster v.Fabricius) van de Pequea Stables.

Merries
Drie tweejarige merries kwamen in de baan, kampioen werd Globetrotter-dochter Lamone (uit Zesty Rose stb v.Larix) van A. Fisher. De beide driejarige merries die aangemeld waren voor de keuring werden ster verklaard. Ook hier werd een dochter van Globetrotter kampioen: Kiralonda uit Alonda ster v.Talos) van Treasure Hill Stables, die aan het eind van de dag het algemeen kampioenschap opeiste. “Een sterk gebouwde merrie met veel front en een hals die er bovenop staat. In draf heeft ze heel veel knieactie, zweefmoment, balans, houding en ook veel kracht vanuit de achterhand.” Ook bij de drie vier jaar en oudere veulenboekmerries gingen alle met het sterpredicaat naar huis. De Waldemar-dochter Jovialidee GFF (uit Tidee keur v.Jonker) van William Duffy III en de Grand Finale Farm heeft een indrukwekkend model met veel uitstraling en een fraaie hals en schouderpartij. Hiernaast werden nog twee vierjarige stamboekmerries, waaronder de jeugdige luxe merrie Jasmine (Whiskei uit Canadian Empress v.Canadance) van Round Top Stables, aangeboden voor graadverhoging en beide merries voldeden aan de eisen voor het sterpredicaat. In de rubriek ster- en keurmerries aan de hand kwamen drie kwaliteitsvolle merries in de baan, waarvan Jeldine (v.Cizandro), gefokt uit Tuigpaard van het Jaar Veldine keur pref (v.Manno) en dus de volle zus van KWPN-hengst Hubert VDM, van de Rocky Ridge Stables opviel. Zij is een rassige merrie met goede verbindingen en een goede actie van het voorbeen. Ook werd een ruin voorgesteld en ster verklaard. Deze Keltro (Globetrotter uit Welmoed keur v.Roy M) van de Rocky Ridge Stables laat in draf een goed front en een goede actie in het voorbeen zien.

Aangespannen rubrieken
Drie merries die de alternatieve IBOP liepen, elke keuringsdag liepen zij er één, slaagden. De beste hiervan was de op dezelfde keuring ster verklaarde Jasmine (v.Whiskei), die 77 en 75 punten kreeg en daarmee keur werd verklaard. Dat gold ook voor Jemarina (Ditisem uit Ballerina keur v.Vaandrager HBC) van de Rocky Ridge Stables. Karydientje (Globetrotter uit Bernadientje ster v.Saffraan) van de Rocky Ridge Stables slaagde eveneens voor de alternatieve IBOP. Hiernaast waren er aangespannen rubrieken voor merries en hengsten, waarbij de eerdergenoemde Jovialidee GFF bij de merries won. Bij de hengsten was het de KWPN-goedgekeurde Globetrotter (v.Cizandro) die de overwinning binnensleepte.

Indrukwekkende kwaliteit in Goshen
De tweede tuigpaardkeuring in Amerika, die bij de Elhart Co. Fairgrounds in Goshen, was eveneens een succes met tuigpaarden van zeer hoge kwaliteit in alle klassen. Ook de locatie, de gastvrijheid en het weer droegen bij een zeer geslaagd evenement. In de strijd om het dagkampioenschap namen de merries Kadillac Chic en Jay Rose het op tegen de in Nederland oude bekende inmiddels vijftienjarige Worita (v.Manno). Deze laatste werd dankzij haar zeer goede presentatie, goed bewaarde kwaliteit en sterke draf de trotse winnares. Viggon van Beest en Gert-Jan Hermanussen beoordeelden deze keuring. 

Veulens
Acht merrie- en acht hengstveulens gingen de strijd om het kampioenschap aan. Zij werden beoordeeld in twee groepen, een groep veulenboek/register A-veulens en een groep register B-veulens, die in Amerika ook aan de keuring mogen deelnemen. Vijf veulens werden uitgenodigd voor de finale, drie uit de eerste groep plus twee register B-veulens. Kampioen van de veulenboek/register A-groep werd Neva (Hermanus uit Emy Duca ster v.Reflex M) van Martin Schmucker. “Dit luxe merrieveulen heeft een aansprekend front met een sterke bovenlijn. In draf liet ze veel front en een goede balans en zweefmoment zien, met goede buiging in de gewrichten en kracht vanuit de achterhand. Ook de actie in het voorbeen was imponerend.” Kampioen van de groep register B-veulens werd het hengstveulen Notorious (Jeebert uit Gumaldine ster v.Atleet) van David en Lorene Beachy van de Farbig Farm. “Dit heel aansprekende veulen heeft een imponerend front, is opwaarts gebouwd. In draf heeft hij veel expressie en zelfhouding, balans en zweefmoment. Hij kan heel goed schakelen en heeft een voortreffelijk voorbeengebruik.”   

Merries
Twee driejarige merries werden gepresenteerd en beide werden ster verklaard. De winnares in deze rubriek werd Kadillac Chic (Atleet uit Extra Chic ster v.Vaandrager HBC) van Bartholomiej Gasienica Byreyn. “Een chique merrie met een goede ontwikkeling van de schoft/schouderpartij. In draf scoorde ze op alle onderdelen goed.” Vijf vier jaar en oudere merries waren opgegeven voor stamboekopname en werden ster verklaard. Jay Rose (Plain’s Liberator uit Wieke V keur v.Manno) van Wim Cazemier werd als eerste geplaatst en dankzij haar twee goede alternatieve IBOP’s direct keur. “Deze zeer chique merrie heeft heel veel uitstraling. In draf weet ze veel kracht te genereren en buigt ze haar achterbeen goed. Ze showt zich met een goede techniek en balans en veel actie in het voorbeen.”
Hiernaast werden in een aparte rubriek vijf keurmerries aan de jury en het publiek getoond en de winnares van deze rubriek was de latere algemeen dagkampioene Worita (Manno uit Florita keur pref sport v.Renovo) van Paul C. Miller. “Deze imponerende en goed bewaarde vijftienjarige merrie is chique, heeft een lange hals en een mooi front. In beweging laat ze veel kracht en veel houding zien, met daarbij een goed voorbeengebruik, een krachtig achterbeen gecombineerd met veel zweefmoment.”

Licensing hengsten
In Amerika kennen we het ‘licensing’ systeem voor hengsten. De hengstenkeuringscommissie beoordeelt de hengsten op afstamming. Is het advies positief, dan kan de hengst worden aangeboden op de keuring. Na een positieve beoordeling op de straat en aan de hand in beweging, legt de hengst tweemaal een IBOP af. Slaagt de hengst hiervoor én voldoet hij aan de eisen omtrent PROK, cornage en het spermarapport, dan is de hengst gelicensed. Twee hengsten werden dit jaar aangeboden voor licensing. De hengst Intign (Waterman uit Cuderose keur v.Patijn) van Amos R.S. Schwartz slaagde voor beide IBOP’s. “Intign is opwaarts gebouwd en hij heeft een zeer goed ontwikkelde schoft/schouderpartij. De hengst laat in beweging een goed front en actie in het voorbeen zien en ontwikkelt veel zweefmoment.” Als directe zoon van Waterman is zijn afstamming interessant voor de populatie. Dit gecombineerd met zijn solide prestaties, maakte dat de jury oordeelde dat hij zijn weg naar gelicensede hengst kan vervolgen. Hij moet nog voldoen aan het sperma-onderzoek om gelicensed te worden.

IBOP
Drie van de vier aangeboden merries voor de IBOP én de ruin die werd voorgesteld, slaagden voor de IBOP. Twee hiervan behaalden uitzonderlijk hoge scores. De eerdergenoemde Jay Rose (v.Plain’s Liberator) van Wim Cazemier kreeg maar liefst 85,5 en 86 punten. “Ze draaft met heel veel buiging in de gewrichten, genereert veel kracht vanuit het achterbeen en heeft zeer veel actie in het voorbeen. Daarnaast toont ze een goede balans en veel zweefmoment.” De ruin Jonker’s Prince (Jonker uit K. Danish Princess v.Halstead’s Viking) van George Ames van Liberty Fine Harness Horses scoorde zelfs nog hoger, met 86 en 89 punten. “Ook hij draaft met zeer veel buiging in zijn gewrichten en genereert enorm veel kracht in het achterbeen, wat resulteerde in een 9,5 voor dit onderdeel! Hij laat zich met heel veel gedragenheid zien en kan goed schakelen."   

Fine Harness Cup
Ook op deze keuring waren er aangespannen rubrieken voor merries en hengsten. De keurmerrie Jolanda (Whiskei uit Zia reg B v.Orlando) van Rocky Ridge Stables werd kampioen. Reservekampioen werd Worita en bij de hengsten was het wederom de KWPN-hengst Globetrotter die vooraan mocht opstellen. Hij werd gevolgd door de eveneens KWPN-goedgekeurde Hermanus (v.Patijn), van Jonas Lengacaer, Martin Schmucker en Stven Graber.

Foto: Veulenkampioen Nelline A.K.S. (v.Globetrotter).

€ 58,25 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Tarief 2019: € 119,40

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official partners


Het KWPN maakt gebruik van cookies

Wij vragen uw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid.

Cookiebeleid