Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Het KWPN heeft haar topposities in de stamboekrankings terugveroverd. De Nederlands gefokte paarden leiden niet alleen bij zowel het springen als de dressuur, maar de eerste plaats bij de eventers is voor ons stamboek ongekend. Wat een succes voor de Nederlandse fokkers!

Verdades (Florett AS uit Liwilarda ster prest v.Goya, fokker P. Crum uit Herveld) is het best presterende KWPN-dressuurpaard. De zilveren-medaillewinnaar van de WEG en de Wereldbekerfinale in Parijs sluit zijn seizoen af met de eerste plaats op de wereldranglijst met zijn amazone Laura Graves. De Gribaldi-zoon Unee BB (uit Ilarichta keur pref v.Dageraad, fokker J.J.H. Spronck uit Berg en Terblijt) deed goede zaken onder zijn amazone Jessica von Bredow-Werndl. Ondanks dat de ruin na mei niet meer in de ring verscheen, bezet hij de twaalfde plaats en telt daarmee mee als tweede KWPN’er. Een fractie minder punten en daarmee een plaats lager staat de KWPN-gefokte en erkende hengst Blue Hors Zack. De zoon van Rousseau (uit Orona ster pref prest IBOP-dr v.Jazz, fokker B. Wilschut uit Bosschenhoofd) liet zich goed zien dit jaar met een topscore van 82% in de kür van Aachen en deelname aan de WEG in Tryon tot gevolg. Ook het tweede paard van Jessica von Bredow-Werndl Zaïre-E (Son de Niro uit Tara elite pref prest PROK v.Jazz, fokker Stoeterij Empelaer uit Lage Mierde) leverde een belangrijke bijdrage. Met continu top 5 klasseringen en de overwinning in Frankfurt, levert ook zij een belangrijke bijdrage in het totaal (plaats 18). De KWPN-erkende hengst Cennin (Vivaldi uit Vitana V. elite sport-dr PROK v.Donnerhall, fokker J.E.J. Cuppen uit Someren) staat individueel op de 21e plaats. Met Madeleine Witte-Vrees maakte hij dit jaar veel progressie wat resulteerde in de zesde plaats op de Wereldbekerfinale in Parijs en deelname aan Aken en Tryon. Laatste KWPN’er die meetelt voor de rankings dressuur is de Buriël KH (Osmium uit Ronja K.H. ster pref prest van Krack C, fokker P. Bakker uit Oterleek). De bruine scoorde het hele seizoen zeer sterk met overwinningen in onder meer Cappeln en Compiègne en recent een fraaie achtste plaats in de Special op de Wereldruiterspelen.

Drie springpaarden in top-10
Bij de springpaarden steken de KWPN’ers met kop en schouders boven de rest uit. Maar liefst drie van de zes meetellende paarden staan in de top-10 waaronder de leider in het klassement Zinius. Onder Harrie Smolders spingt de zoon van Nabab de Rêve (uit Winia van ’t Vennehof van Kannan, fokker Mario Everse) de ene foutloze ronde na de andere, wat resulteerde in overwinningen in Mechelen, Bordeaux en Londen. Vijfde individueel staat Explosion W (Chacco Blue uit Uarina vb prest sport-spr v.Baloubet du Rouet, fokker W. Wijnen uit Berlicum). Ben Maher bleef met hem foutloos in de Grand Prix’ van Parijs, Chantilly, Londen en Rome, waarbij hij de laatste op zijn naam wist te zetten. De door Edward Bleekman uit het Engelse Devon gefokte Bintang II levert al jaren zijn bijdrage in het succes voor het KWPN. Onder Laura Renwick springt de zoon van Tangelo van de Zuuthoeve (uit Orlalyn v.Orlando) bijzonder overtuigend wat resulteert in topklasseringen in Arnhem, Ascona, Dinard, Lier en Vilamoura. Op plaats 12 eindigde Eddie Blue (v.Zirocco Blue VDL uit Silvana keur v.Marlon, fokker J. Honcoop uit Chaam). Mede dankzij zijn foutloze barragerit onder Devin Ryan won het Amerikaanse team goud op de Wereldruiterspelen in Tryon. Maar ook in onder meer Aken en Parijs wist het negenjarige springtalent te imponeren. Voormalig rankings-aanvoerster Admara (Padinus uit Somara ster van Murano, fokker A. van Nuland uit Nistelrode) is de 5de KWPN’er die het stamboek aan de toppositie heeft geholpen. Tegenwoordig onder het zadel van Carlos Enrique Lopez Lizararo won zij proeven in Leipzig en St. Tropez, en overtuigde zij in de finale van de WEG in Tryon waarmee zij vijfde werd in het afsluitende klassement. Het laatste paard wat punten voor het KWPN verdiende was de L’Esprit-dochter California (uit Olivia elite pref prest sport-spr PROK v.Libero H, fokkers J. Dunnewind uit Ommen en G. van Beesten uit Witharen), zij spong zowel in het winter- als zomerseizoen overtuigend en noteerde overwinningen in La Coruña en Miami.

Eventers op een!
De Nederlandse eventers verrasten dit jaar door de eerste plaats in de einduitslag van de rankings te pakken, voor het Irish Sport Horse stamboek dat traditioneel aan de leiding gaat. Steeds meer KWPN-paarden boeken succes in deze tak van sport, met als gevolg maar liefst drie KWPN-fokproducten in de top 5 van de WBFSH-ranking. Hoogst genoteerde KWPN’er met een tweede plaats in de individuele rankings is Boekelo-winnares Cekatinka (sport-sgw v.King Kolibri uit Katinka ster prest v.Julio Mariner xx, fokker W. Greve te Haaksbergen). Met top-5 klasseringen in Wiesbaden en Aken sloot zij het seizoen in Tryon af met de achtste positie individueel onder Tim Price. Op een prachtige vierde plaats vinden we Allstar B (Ephebe for ever uit Narenca B stb v.Ekstein), de troef van Rosalind Canter die recent op de Wereldruiterspelen individueel en teamgoud wonnen. Een artikel met haar en de fokker van Allstar, de heer F.A.J. van der Burg uit Berkel en Rodenrijs, vindt u in de komende IDS. Eerder dit jaar werd het duo al knap 3e in Badminton.

Op de vijfde plaats vinden we die andere topper van Rosalind Canter: de Guidam-zoon Zenshera (uit Telvera v.Matterhorn, fokker J.Morsink uit Wierden). Eerder werd hij tweede in Millstreet en derde in Luhmühlen. En ook in Pau, Belton en Chatsworth eindigde hij in de top 7. Leeftijdsgenoot Zagreb (Perion uit Renera stb van Nagano, fokker H.J. Leyser uit Someren) is eveneens in Engelse dienst. Met Alexander Bragg werd hij vijfde in de loodzware wedstrijd van Pau, tweede in Millstreet, derde in Blenheim en won hij de 3* van Jardy. Hij neemt de 15de positie in. De tienjarige Deniro Z, die werd gefokt door J. Zilverberg uit Hoogeveen (uit Zonne-Trend stb v.French Buffet xx), had eveneens een constant seizoen. Met de Amerikaanse Elisabeth Halliday-Sharp maakte hij dit jaar de overstap naar het 3* en 4* niveau wat resulteerde in top-10 klasseringen in Raeford, Tryon (testevent), Wiesbaden en Luhmühlen. Kitty King overtuigde ook dit jaar weer met Ceylor L.A.N. De zoon van Veron (uit Winanda L.A.N. ster sport-spr v.Ahorn, fokker R. Lycklama a Nijeholt uit Workum) kwam vorig jaar nauwelijks aan de start maar met twee vierde plaatsen in Chatworth en Luhmühlen en de zesde in Belton, levert hij dit jaar weer een belangrijke bijdrage aan het puntentotaal.  

Top 3 rankings

Dressuur
1. 13745 – Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN)
2. 13407 – Hannoveraner Verband e. V. (HANN)
3. 12749 – Westfälisches Pferdestammbuch e.V. (WESTF)
 

Springen
1. 8621 – Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN) 
2. 7390 – Belgisch Warmbloedpaard v.z.W. (BWP)
3. 7034 – Stud Book du cheval Selle Français (ANSF)

Eventing
1. 1470 – Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN)
2. 1373 – Irish Sport Horse Studbook (ISH)
3. 1235 – Stud Book du cheval Selle Français (ANSF)

Bekijk de rankings

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners