Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Twaalf jaar geleden kreeg de Numero Uno-dochter Willemijn de recordscore van 91,5 punten in de IBOP en vandaag wist de fantastische H-Lucky Retto (v.Bernini) dit te evenaren op de IBOP in Sonnega.

Met 9,5-en voor reflexen, techniek en vermogen en 9’s voor de instelling, rijdbaarheid en aanleg als springpaard kwam de zesjarige H-Lucky Retto (Bernini uit Very Lucky Retto PROK d-oc van Germus R) van fokker Pieter Dolfsma uit Kampen uit op de extreem hoge score van 91,5 punten. “Toen we alles gingen optellen schrokken we ook wel een beetje, maar ze heeft het absoluut verdiend!”, is inspecteur Bart Henstra enthousiast. Hij keurde samen met Marcel Beukers. “Wát een geweldige merrie, dit heb ik nog nooit eerder mee gemaakt in de IBOP. Ze heeft een hele fijne galop met daarin veel kracht en balans. En wat haar zo uniek maakt is de combinatie van extreme voorzichtigheid, heel veel overzicht én vermogen. Als ze wat dicht bij de hindernis kwam, was ze zó onwaarschijnlijk vlug. En ze werd heel goed voorgesteld door Nathalie van der Mei. Ze liet een hele constante verrichting zien, elke sprong goed met de schoft naar boven en ze heeft bloed op precies de goede manier. We hebben vaker goede paarden in de IBOP maar dit was echt een klasse apart!” Als driejarige werd H-Lucky Retto uitgenodigd voor de NMK, nadat ze al 85 punten had verdiend voor het vrij springen. Dankzij de IBOP kon ze vandaag direct elite worden verklaard.

Mooie score
De vierjarige Hermes de Lux-dochter Jarmensina VDM (uit Carmensina VDM van Corland, fokker ’T Heechhiem uit Burgum) van L. van Trigt uit Appelscha slaagde met 81,5 punten. “Ook dit is een goed ontwikkelde merrie met veel galop. Ze springt met een fantastische techniek in het voorbeen, heeft een goed lichaamsgebruik op de sprong en lijkt er veel in te hebben. Daarbij maakte ze een hele ongecompliceerde indruk.” De kersverse keurmerrie Jarmensina VDM kreeg 8,5-en voor de reflexen en vermogen. Van de twaalf beoordeelde springmerries slaagden er acht.

Fijne dressuurmerries
De beste dressuurmerrie kwam ook op een totaal van 81,5 punten uit. Met vijfmaal een 8,5 liet de driejarige Kirsten van de Getswerder (Ferdeaux uit Genji ster PROK van Apache) van fokker A.K. Dijkstra uit Franeker een goede verrichting zien. “Deze merrie heeft een hele fijne, lichtvoetige draf met een zeer goede houding. Hetzelfde beeld zagen we in galop, en in stap zou het achterbeen nog iets resoluter gebruikt mogen worden. In beweging kan ze goed verruimen en verkorten, en ze valt op met haar atletische opdruk en souplesse”, licht Bart Henstra toe. Twee merries kwamen uit op 80 punten, de vierjarige Desperado-dochter Jodea P (uit Bodea N elite IBOP-dres d-oc van Florencio, fokker R. Prins uit Augsbuurt) van M. Holwerda uit Drachtster Compagnie, die met veel gedragenheid, schakelvermogen en buiging in het achterbeen beweegt, en de driejarige Kiki (Dark Pleasure uit Cheryl elite IBOP-dres PROK van Webster, fokker Anita Elema uit Marum) van Menke Hoekstra uit Bakkeveen. Deze merrie beweegt eveneens met een goede techniek in de benen, toonde veel rittigkeit en meewerkendheid in de proef en draaft heel lichtvoetig. Van de dertien dressuurmerries slaagden er tien.

JS voor KWPN / Archieffoto

€121,30 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners