Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Vrijdag 26 oktober jl. is op het KWPN-centrum in Ermelo bij één van de aanwezige hengsten uit het najaarsverrichtingsonderzoek het EHV-1 virus vastgesteld. Tevens was er sprake van een andere hengst met koorts en weer een andere hengst die een afwijkende bewegingsvorm in stap vertoonde, overigens testten deze beide hengsten negatief op het EHV-1 onderzoek door de Gezondheidsdienst in Deventer. De drie hengsten zijn op 6 november opnieuw getest en de uitslag van de EHV-1 test is nu van alle drie negatief. 

Vandaag is het laatste koortsgeval 14 dagen geleden. Er zijn behalve de bovengenoemde drie hengsten geen andere hengsten met verschijnselen (koorts, dikke benen of afwijkende beweging) meer bijgekomen. In overleg met prof.dr. Marianne Sloet, specialist Inwendige Ziekten van het Paard bij de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, is besloten om het verrichtingsonderzoek van de aanwezige hengsten te hervatten. Voor de drie eerder genoemde hengsten zal in overleg met de eigenaren door de Hengstenkeuringscommissie worden bekeken in hoeverre het gezien de opgelopen trainingsachterstand zinvol is om het verrichtingsonderzoek voort te zetten. Indien nodig kunnen deze drie hengsten instromen in het voorjaarsverrichtingsonderzoek van 2019. Als de betreffende hengsten door de eigenaren nu worden opgehaald is het advies om deze paarden voor alle zekerheid thuis nog 14 dagen in quarantaine te plaatsen. De andere hengsten blijven in principe nog tot 24 november in Ermelo en dan zijn de vier weken na het laatste koortsgeval ruim verstreken.

Vervolg onderzoek
Volgende week vindt het examen plaats voor de hengsten van het kortlopende onderzoek; op dinsdag 13 november voor de vijfjarige springhengst en woensdag 14 november voor de vier aanwezige oudere dressuurhengsten. Deze dagen vinden er tevens beoordelingen plaats van de driejarige respectievelijk springhengsten (dinsdag) en dressuurhengsten (woensdag). Beide beoordelingsdagen starten om 8.00 uur. Aansluitend aan deze beoordelingen vinden de eindpresentaties van de oudere hengsten plaats. De jonge hengsten zijn de afgelopen weken rustig doorgetraind, en kunnen deelnemen aan de eindpresentatie op 24 november. 

KWPN-centrum open, stallen gesloten
De afgelopen 14 dagen zijn er geen paarden met verschijnselen of koorts geweest en zijn de EHV-1 testen van de drie bovengenoemde paarden negatief. Het KWPN-centrum – en daarmee ook de beoordelingsdagen en de eindpresentatie - is daarom vanaf heden weer geopend voor de eigenaren en belangstellenden. Zij hebben toegang tot het KWPN-kantoor en de tribune van de Willem-Alexanderhal. Om de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht te nemen, blijven de stallen tot de eindpresentatie gesloten voor derden. Derhalve is het ook de eigenaren van de hengsten niet toegestaan om het stallencomplex te betreden,  of fysiek contact te maken met de eigen hengst in de Willem-Alexanderhal. Het stalpersoneel heeft geen toegang tot het KWPN-kantoor, medewerkers van het kantoor hebben geen toegang tot het stallencomplex. Alle stalmedewerkers en de ruiters blijven tot nader order werken volgens een strak hygiëneprotocol, waarbij onder meer gebruik wordt gemaakt van desinfecterende matten en kleding wordt gewisseld. De mestafvoer van het KWPN vindt plaats op het eigen terrein.

Eerste bezichtiging
De eerste bezichtiging voor de nieuwe jaargang hengsten – die op dinsdag 27 november van start gaat – vindt plaats op een geheel schoon gemaakt KWPN-centrum. Na afloop van de eindpresentatie van het najaarsverrichtingsonderzoek op 24 november en het ophalen van de hengsten wordt het gehele stallencomplex volgens strak protocol gereinigd en gedesinfecteerd. De bodembedekking wordt tot en met de grote schoonmaak van het KWPN stallencomplex gescheiden van de KNHS opgeslagen en afgevoerd en verwijderd.

Meer info over rhino (SRP)
Artikel 'De praktijk rondom rhino'
Bericht vrijdag 26 oktober: EHV-1 Virus vastgesteld op KWPN-centrum, Ermelo
Bericht maandag 29 oktober: Stand van zaken EHV-1-virus KWPN-centrum, Ermelo
Bericht maandag 5 november: Statusupdate EHV-1-virus KWPN-centrum

Bron: KWPN

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners