Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Wat we voor de dressuurpaarden kunnen, kunnen we uiteraard ook voor de springpaarden. Deze week hebben wij in kaart gebracht welke springmerries de beste prestaties leverden tijdens de IBOP het afgelopen jaar, welke hengst vertegenwoordigd de meeste merries en nog veel meer. Lees het in het Woensdag Weetje van deze week!

414 springmerries namen het afgelopen jaar deel aan één van de 23 spring-IBOP’s. Van deze 414 merries slaagden 296 merries. De gemiddelde score waarmee deze merries de IBOP volbrachten bedroeg 77,5 punten.

Numero Uno en Eldorado van de Zeshoek
Niet één maar twee hengsten mogen zich hoofdleverancier van de IBOP noemen. Zowel Numero Uno als Eldorado van de Zeshoek hadden beiden zeven nakomelingen aan de aanlegtesten meelopen. Gevolgd door Zirocco Blue VDL en Harley VDL met zes dochters en Quintender met vier merries. 31 merries scoorde 80 punten of hoger tijdens de IBOP, Emir R is van deze ranking topaanvoerder met drie nakomelingen die 80 punten of hoger scoorde. Eldorado van de Zeshoek volgt met twee nakomelingen.

Beste score in twaalf jaar
De beste springmerrie van afgelopen jaar die geslaagd is voor de IBOP is H-Lucky Retto (Bernini uit Very Lucky Retto PROK D-OC van Germus R) van fokker Pieter Dolfsma uit Kampen. Zij scoorde maar liefst 91,5 punten, de allerhoogste score van zowel de dressuur- als springmerries. Sinds twaalf jaar was er niet meer zo’n hoge score voor een spring-IBOP behaald. H-Lucky-Retto behaalde 9,5-en voor reflexen, techniek en vermogen en 9’s voor de instelling, rijdbaarheid en aanleg als springpaard. Inspecteur Bart Henstra: “Wát een geweldige merrie, dit heb ik nog nooit eerder mee gemaakt in de IBOP. Ze heeft een hele fijne galop met daarin veel kracht en balans. En wat haar zo uniek maakt is de combinatie van extreme voorzichtigheid, heel veel overzicht én vermogen. Als ze wat dicht bij de hindernis kwam, was ze zó onwaarschijnlijk vlug. En ze werd heel goed voorgesteld door Nathalie van der Mei. Ze liet een hele constante verrichting zien, elke sprong goed met de schoft naar boven en ze heeft bloed op precies de goede manier. We hebben vaker goede paarden in de IBOP maar dit was echt een klasse apart!” Als driejarige werd H-Lucky Retto uitgenodigd voor de Nationale Merriekeuring, nadat ze al 85 punten had verdiend voor het vrijspringen. Dankzij de IBOP kon ze direct elite worden verklaard.

Halfzus Carrera VDL
Met een totaal van 85 staat Levita PB Z (Levisto uit Vantiels Esprit elite sport-spr prest PROK van Baloubet du Rouet, fokker P. Bastiaansen uit Tilburg) van Ans Keppel uit Anna Paulowna op de tweede plaats. Deze halfzus van de KWPN-erkende Grand Prix-hengst Carrera VDL (v.Cardento) viel vorig jaar zomer al op tijdens de Centrale Keuring van Noord-Holland. “Deze merrie galoppeert heel lichtvoetig, springt telkens goed met de schoft omhoog en maakt de sprong achter goed af. Een echt bloedpaard met een goed lichaamsgebruik én een top instelling”, is Henk Dirksen enthousiast. Voor de reflexen ontving Levita PB Z een 9 en dankzij de IBOP is ze nu elite.

Elfjarige IBOP-topper
Op de derde plaats zien we ditmaal geen drie-, vier- of vijfjarige merrie maar een, inmiddels, twaalf jarige merrie. Op de IBOP in Asten werd bewezen dat het zeer lonend kan zijn om met een oudere merrie naar de IBOP te gaan. Zo sprong L’Esprit-dochter Charande (uit Nirande ster prest van Ircolando, fokker J.M. Koopman uit Oost West en Middelbeers) van Dhr. Timmermans uit Reusel, naar een topscore van 84,5 punten. “Deze goed ontwikkelde merrie liet zich zeer goed rijden. Ze heeft een hele goede, ruimte galop waarin ze goed kan verruimen en verkorten. Ze springt met een heel goed voorbeengebruik, veel afdruk en mooi door het lichaam. Elke sprong was bovendien hetzelfde, mooi met de schoft naar boven en een goede techniek”, vertelt Arnold Kootstra. Charande ontving negens voor de instelling en de rijdbaarheid/bewerkbaarheid, voor zowel de galop, techniek als aanleg ontving deze merrie een 8,5.

Gehele top 10
Naast deze drie uitzonderlijke merries is de rest van de top 10 ook het vermelden waard:

 • 84 punten: Idaho v/d Hagenhorst (v.Big Star)
 • 83 punten: Jefrieda (v.Arezzo VDL)
 • 82,5 punten: Cavalini Z (v.Cavalo Z)
 • 82 punten: Kandy (v.Tangelo van de Zuuthoeve) en Katophonie (v.Gullit HBC)
 • 81,5 punten: Jarmensina VDM (v.Hermes de Lux), Joliciapina (v.Carambole) en Hanorphee K.T. (v.Andiamo)
 • 81 punten: Izarado (v.Zavall VDL), Hersina VDM (v.Sheraton), Kendra (v.Chacco Boy) en Ice Gold (v.Astrello)
 • 80,5 punten: Judeska Molga van de Crumelhaeve (v.Emir R), Harmette E (v.Nabab de Reve) en Jeonita Paulowna (v.Eldorado van de Zeshoek)

Deelnemen aan de IBOP?
Dat kan! Via de agenda vind je alle IBOP’s die worden georganiseerd. Aanmelden kan direct via de agenda of via Mijn KWPN. Meer informatie over de IBOP? Klik dan hier.

Meer van dit soort berichten lezen? Ga dan naar de Woensdag Weetjes-pagina

In het komende KWPN Magazine, dat verschijnt op vrijdag 18 januari, vind je een leuke samenvatting van de Woensdag Weetjes over de IBOP en EPTM van 2018. Geen lid? Sluit dan nu een KWPN-lidmaatschap af en profiteer direct van alle lidmaatschapsvoordelen.

Foto H-Lucky Retto: Sandra Nieuwendijk

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

 • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
 • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
 • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

 • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
 • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
 • Deelname aan alle activiteiten
 • Registreer uw fokproduct
 • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners