Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

De Gelderse hengst Kardieno gaf afgelopen zaterdag op de KWPN Stallion Show in Den Bosch zijn visitekaartje af. Zijn talent bleef niet onopgemerkt, na een opvallend optreden onder Bart Veeze is de hengst verkocht aan Andreas Helgstrand.  

Dante Weltino-zoon Kardieno (uit Vidieni elite pref prest PROK van Parcival, fokker Janneke Gnodde uit Terschelling) werd in het najaar van 2018 ingeschreven in het stamboek. De Gelderse hengst liet een zeer goede verrichting zien die met hoge cijfers werd beloond. Zijn moederlijn leverde al vele sportpaarden en de merrie Vidieni bracht eerder Grande Dieni (v.Eldorado van de Zeshoek), zij werd verkocht aan voetballer Zlatan Ibrahimovic.

'Een goed paard is een goed paard'
Niet alleen Zlatan Ibrahimovic maar ook Rom Vermunt zag talent in de nafok van Vidieni; hij kocht Kardieno als veulen. Na bijna vier jaar verkocht hij zijn ‘once-in-a-lifetime-paard’ dit weekend aan Helgstrand Dressage. “Dit is een extreem interessant paard”, licht Andreas Helgstrand toe. “Hij beweegt heel goed en ik denk dat hij veel potentie heeft voor de toekomst. Ik ben fan van Dante Weltino en Kardieno lijkt op hem. Dat hij een Gelderse moederlijn heeft maakt voor mij niet uit. Een goed paard is een goed paard.”

Verstand laten spreken
“Iemand zei heel mooi tegen mij: als je gevoel en verstand in conflict komen, dan moet je je verstand laten spreken”, aldus Rom Vermunt over de verkoop van Kardieno. “Ik moet er ook van leven en op een bepaald moment worden de risico’s te groot. Ik had hem liever zelf gehouden, maar denk dat hij op een plek terecht komt waar hij optimaal tot zijn recht kan komen. Ik denk dat je deze verkoop voor de Gelderse fokkerij als een compliment en een stimulans kunt zien. Kardieno is Gelders, maar een heel getalenteerd dressuurpaard. Hij heeft laten zien dat er een markt is voor een goed paard, of het nu een Gelderse of een rijpaard is.”

KWPN Stallion Show
“Kardieno’s optreden in Den Bosch was een heel bijzonder moment. Ik wist dat er veel belangstelling voor hem was en ik had het gevoel dat dit zomaar de laatste keer kon zijn dat hij van mij was. Ik ken Kardieno al langer en weet hoeveel talent hij heeft, ik wist dat hij dit kon. Voor een heleboel andere mensen was het een eyeopener. Het was echt een kippenvelmoment en voor ons een hele mooie afsluiter. In principe rijdt Bart hem aankomende vrijdag nog op de show van Andreas in Verden, daarna gaat hij met Andreas mee naar Denemarken", besluit Rom zijn verhaal.

Nederlandse fokkerij
Andreas Helgstrand bevestigt dat Kardieno beschikbaar zal blijven voor de Nederlandse fokkers. Hij investeerde naast Kardieno ook in de nummer drie van de kampioenskeuring Lance V.O.D. (Glamourdale uit Heliana V.O.D. elite PROK van Davino V.O.D., fokker A.J. van Os uit Sprang-Capelle) en in L.A.Zonik .L (Zonik uit Toscane keur pref van Goodtimes, fokker A.J. Lievaart uit Wijckel). “De Glamourdale is ook heel interessant, zijn vader is een fantastisch paard en zijn moederlijn is een van de beste van Nederland. Dat kan alleen maar goed zijn. De Zonik kocht ik al na de eerste bezichtiging. Deze hengst heeft een heel goed achterbeen, hij mag nog wat uitgroeien maar zijn bewegingen zijn super. Ik heb heel veel succes met de nakomelingen van Zonik”, aldus Andreas.

(MvE voor KWPN - Foto: Hippo Foto)

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners