Rijpaard (springen en dressuur)














Tuigpaard





Gelders paard


Jong KWPN



Toepassen

KWPN regio Zeeland is opgericht in 1978 en sinds die tijd fokten de Zeeuwse fokkers maar liefst 48 GP dressuurpaarden, 25 GP springpaarden, 15 KWPN goedgekeurde dekhengsten, 9 goedgekeurde dekhengsten bij een ander stamboek en vele andere mooie sport- en fokkerijsuccessen passeerden de revue in de afgelopen vier decennia. Prestaties om heel erg trots op te zijn! Om die reden zijn we gestart met de artikelenreeks ‘De fokker aan het woord’ op de regiosite. Henk Maljaars gaf de pen door aan Luc Savat, leverancier van meerdere Grand Prix paarden en een AES goedgekeurde dekhengst. Maak kennis met Luc!

Henk Maljaars:  
Beste Luc, je bent als Zeeuwse fokker topleverancier in het rijtje van Grand Prix paarden die onlangs op de regiosite is gepubliceerd. Van harte gefeliciteerd met de prestaties van je fokproducten! We kennen elkaar van de wedstrijden vroeger en hebben elkaar al lang niet meer gezien. Hoe gaat het met je? Ik ben benieuwd of je nog fokt en met welke merries? Ook ben ik benieuwd naar je fokkerijfilosofie. Iemand die zulke fokproducten levert moet toch haast wel een doordacht fokkerijplan hebben.

Beste Henk,
Het is inderdaad een hele tijd geleden dat wij elkaar gezien hebben. Ik wist wel dat je een aantal goede paarden hebt gefokt, maar ik had geen weet van zulke toppers. Vooralsnog gefeliciteerd hiermee! Bedankt om de pen aan mij door te geven, het is voor mij als kleine fokker een hele eer om mijn verhaal te mogen doen.

Wie is Luc?
Ik ben Luc Savat, 56 jaar oud/jong en later dit jaar 35 jaar getrouwd met Ineke Kaas. We hebben samen vier kinderen; Marlon (31), Lorenz (29), Milton (27) en Lois (23). Ik ben altijd zelfstandig banketbakker geweest, maar een aantal jaar geleden hebben wij de keuze gemaakt om de zaak te verkopen en ben ik aan de slag gegaan bij Volvo Cars Gent. Dit was een moeilijke beslissing, zeker wanneer je weet dat ik een familiebedrijf van zes generaties runde, maar gezien mijn leeftijd en het gebrek aan opvolging is dit voor ons de meest verstandige keuze gebleken.

Wanneer ben je begonnen met fokken en wat was de aanleiding?
In 1984 ben ik getrouwd met mijn vrouw Ineke. We hebben elkaar leren kennen op manege de Brugse Vaart in Oostburg. Ineke reed met de pony’s, haar zus Jacqueline ook en haar broer Hans reed zelfs succesvol internationaal. Ikzelf heb echter nooit op een pony gereden. Mijn eerste kennismaking op de rug van een dier was bij mijn grootvader op de rug van een koe.

Kort na ons huwelijk zag ik dat de fokkerij van mijn schoonvader op een laag pitje stond en hebben Opa (Jacques Kaas) en ik de handen ineen geslagen.

Wat is je allermooiste fokkerijsucces?
We hebben in de loop der jaren heel wat succesvolle paarden gefokt, maar Hercules (Ahorn uit Waloniki ster pref prest v. Purioso) is voor mij persoonlijk het mooiste succes. Ik heb hem zelf zadelmak gemaakt en doorgereden tot het M springen en Z dressuur, hij was toen vijf jaar oud! Toen ik Hercules startte op Indoor Zeeland eind 1994, kwam ik aan de praat met wijlen Wim Ernes, die onder de indruk was van zijn kwaliteiten. Wim vertelde me dat Seth Boschman, toen ook aanwezig in Goes, wel zo’n paard kon gebruiken. Seth is Hercules een paar weken later komen uitproberen en er was gelijk een klik. De jaren erna timmerden ze samen flink aan de weg tot ze uiteindelijk de Grand Prix bereikten. Hercules werd ook door de pers als zeer talentvol omschreven, maar zijn koliekgevoeligheid stond het A-kader in de weg. Het was wel mooi om onze Hercules in de ring te zien strijden tegen toppers als Bonfire, Goliath en Ferro!

Heb je leermomenten gekend?
Ik leer nog elke dag bij, als het nu gaat om de paarden of om andere zaken. De dag dat je niets meer bijleert kun je er wat mij betreft beter mee stoppen.

Hoe selecteer je een fokmerrie?
Vanaf de geboorte bestuderen we de merries een drietal jaar. Hierbij kijken wij naar de bouw, de beweging, de gezondheid en het karakter. Dit laatste is bij de Nikis wel eens een probleem omdat ze zeer delicaat zijn. Ik laat de paarden zelden vrij springen, want dit geeft wel een indicatie qua kwaliteit, maar als het tegenvalt willen wij ze toch een kans geven als ze aan de andere criteria voldoen. Uiteindelijk is het toch onder het zadel dat het moet gebeuren. Wat betreft gezondheid wil ik toch nog iets zeggen; net zoals bij de meeste fokkers hebben wij ook al een aantal paarden gehad met een röntgenologische beperking die meestal voor veel te weinig geld zijn verkocht. Als je deze paarden dan een aantal jaar later internationaal ziet lopen doet het toch een beetje pijn. Anderzijds heb je er vrede mee en ben je blij dat ze het goed doen dankzij hun kwaliteit, hun karakter en de mensen die er in geloven. Een OCD-tje is echt het einde van de wereld niet, voor de handel wel uit den boze, maar je zou eens alle paarden die 1.60m lopen op de foto moeten zetten.

Wat is je fokdoel?
Rijk worden van de paarden. Grapje 😊. Ons fokdoel is een mooi, correct en functioneel paard fokken waar vraag naar is, dit ongeacht de afstamming. De betere merries willen we voor zover mogelijk graag behouden voor de eigen fokkerij. Het heeft voor ons wel de voorkeur dat de merries eerst zelf presteren vooraleer ze gaan reproduceren.

Fok je alleen met KWPN hengsten/merries of ook met paarden uit andere stamboeken?
Ik durf van mezelf gerust te zeggen dat ik een echte “KWPN-man” ben, hoewel het tegenwoordig steeds moeilijker wordt om binnen het stamboek de gewenste hengst te vinden. Voor zover mogelijk heb ik wel altijd KWPN-hengsten gebruikt, waarbij ik de voorkeur geef aan jonge hengsten uit een goede stam met veel sport. Sport is misschien wel het allerbelangrijkste in de keuze van de aanparing, want sport maakt sport!

Ik vind het ook belangrijk om te luisteren naar wat de hengstenhouder te zeggen heeft. Henk Nijhof Sr komt ieder jaar bij ons langs om te overleggen. Wij geven dan steeds 2-3 hengsten per merrie op en hij schrapt of doet een toevoeging. Wij willen een goed paard fokken, maar voor de hengstenhouder is dit minstens zo belangrijk, ook hij heeft er baat bij dat zijn (jonge) hengsten de betere merries aangeboden krijgen. Het is een win-win-situatie.

Mijn zoon Marlon is iets minder KWPN-minded als het gaat over de keuze van de hengsten en dat begrijp ik. Zo verwachten we in juni 2019 een veulen van Ducati van Schuttershof (Kashmir van Schuttershof x Tenor Manciais x Chin Chin) uit onze elite-merrie Feniki (Zirocco Blue VDL x Oraniki elite preferent prestatie sport spr). We waren vorig jaar samen met Yenca bij Marc Van Dijck om te lessen en zagen hem daar springen, wat een talent! De keuze was snel gemaakt, ook al is hij “slechts” AES gekeurd.

Bied je veulens aan voor veulenveilingen?
In het verleden heb ik eenmaal een veulen aangeboden voor een veiling, dat was Boticelli (Voltaire uit Fortuna ster preferent prestatie sport ISP v. Nimmerdor). Hubert Hamerlinck kwam bij ons langs om de jonge paarden te bekijken en zag dat veulen wel zitten voor de veiling in Evergem. Zodoende werd Boticelli verkocht op de BWFA aan Cees van den Oetelaar voor een mooi bedrag in die tijd. Later werd hij goedgekeurd bij het AES en liep hij op 1.50m niveau.

Op het moment dat Marlon meer bij de fokkerij betrokken is geworden zijn we vaker veulens gaan aanbieden voor de veulenveilingen en dit met wisselend succes, maar over de hele lijn staan wij zeker niet negatief tegenover de veulenveilingen. Het lukt ons om met relatief minder bekende namen en/of jonge hengsten als vader op de topveilingen te komen en deze voor een redelijk bedrag te verkopen. Zodus staan wij positief tegenover de veilingen, al is dit zeker niet ons doel wanneer wij een veulen fokken. Maar je kunt ze niet allemaal aanhouden en soms moet er ook iets binnenkomen om je hobby leuk te houden.

Het eerste veulen dat wij samen verkochten op een veiling was Heroniki. Heroniki (Tangelo van de Zuuthoeve uit Waloniki II elite sport v. Burggraaf x Leoniki keur prestatie v. Voltaire x Waloniki ster preferent prestatie v. Purioso) werd als veulen tweede op de CK Zeeland na Huwerna van Sam Moens. Heroniki werd verkocht op de Veulenveiling Prinsjesdag en werd als driejarige voorlopig keur met hele mooie punten: 85 EXT en 75 SPR. Een jaar later werd ze ook nog eens kampioen op de CK van Noord-Holland en vierde op de Nationale Merriekeuring in Ermelo.

De kopers van Heroniki waren er blij mee en wij evenzeer. Later kochten ze ook nog Laudaniki (Zambesi x Feniki elite v. Zirocco Blue VDL) en Maestro (Grandorado TN x Waloniki elite sport v. Burggraaf). Een tevreden klant komt altijd terug!

Welke merrie heeft voor jou het verschil gemaakt?
We hebben meerdere topmerries gehad, dus is dit een moeilijke vraag.

-Waloniki (v. Purioso) ster preferent prestatie
-Signorita (v. Joost) keur preferent prestatie
-Fortuna (v. Nimmerdor) ster preferent prestatie sport ISP
-Ushuaia van de Ruitershoeve (v. Gratianus) elite prestatie
-Leoniki (v. Voltaire) keur prestatie        
-Oraniki (v.Indoctro)  elite preferent prestatie sport

Als ik dit overzicht aanschouw is het voor mij zeer moeilijk om een keuze te maken welke merrie het verschil heeft gemaakt. Ze hebben allemaal jaren bij ons op stal gestaan, ik heb met allemaal een goede band (gehad). De meesten heb ik ook zelf gereden en ze hebben allen fantastische nakomelingen gegeven, dus op deze vraag kan ik helaas geen antwoord geven…

Ik wil hier ook nog graag aan toevoegen dat het niet enkel gaat om de kwaliteit van de paarden. Zonder de juiste entourage en de gepaste ruiter sta je als fokker ook nergens. Bij deze wil ik Ilyo de Loos, Bart Bomere, Stephanie de Frel, Cindy Perdaen, Marit Huige en Yenca Sips te bedanken voor hun inzet en toegewijdheid in de afgelopen jaren. Zonder jullie staan wij als fokker ook nergens!

Waarom doe je mee aan keuringen?
Om te winnen! Als we denken een goed veulen of paard te hebben geven we hem of haar op voor de keuring. Het is leuk om te kunnen vergelijken met de andere paarden uit de regio. Soms valt het mee, soms valt het tegen. Maar met meerdere kampioenen bij zowel de drie jaar en oudere merries, als bij de veulens kunnen we ons gelukkig prijzen.

Heb je tips voor startende fokkers?
“Bezint voor ge begint”. Paarden fokken is een werk van lange adem, soms duurt het jaren vooraleer je uit een bepaalde merrie een topper hebt, soms lukt het gelijk. Kennis van de fokkerij is 1 ding, maar er komen nog zoveel andere zaken bij kijken; gezondheid, management, de juiste ruiter of amazone etc. Zoals eerder gezegd is het belangrijk te starten met een merrie uit een topstam. Ikzelf heb ook het geluk gehad dat mijn schoonvader destijds zulke goede merries heeft aangeschaft, maar met een goede merrie is ook niet alles gezegd. Tegenvallers heb je altijd, ook als ze afstammen van topmerries of tophengsten. Het is belangrijk om uit je fouten te leren, tegenslagen te verwerken en veel geduld te hebben. Luister naar wat een ander te zeggen heeft, maar blijf zeker ook je eigen mening en gevoel volgen. Als het op de keuring eens iets tegenvalt moet je hieruit je conclusies trekken, maar schrijf je paard niet ten onrechte af. Voor de jury is het slechts een momentopname, jijzelf kent je paard veel beter. En bovenal: reken je fokmerrie niet af omdat jij als fokker een keer een verkeerde keuze hebt gemaakt!

Opmerking:
Het zou mooi zijn als er een fokkerspremie zou komen voor paarden die internationaal goed presteren. Dit zou een mooie compensatie zijn voor de prijs die de fokker krijgt bij verkoop op lagere leeftijd en zou een mooie stimulans kunnen geven om verder te blijven fokken!

Volg je alle KWPN-activiteiten?
De meeste activiteiten volg ik via de social media. De CK is voor mij een jaarlijks uitje en verder probeer ik een aantal concoursen in de buurt te bezoeken. Marlon is ook ontzettend druk bezig met de paarden van zijn werkgever en als je thuis een stal vol met paarden hebt staan en de boel fatsoenlijk wil onderhouden blijft er weinig tijd over. Ik stel me dikwijls de vraag hoe sommige mensen elk weekend weg kunnen terwijl ze thuis 10-20 paarden hebben?!

Is er in de toekomst opvolging voor de fokkerij?
Ik heb vier kinderen waarvan er slechts één interesse heeft voor de paarden. Gelukkig ook, zo is er nooit ruzie! Ik heb de fakkel eigenlijk al een aantal jaar geleden doorgegeven aan mijn zoon Marlon. Ik zie mijn rol tegenwoordig meer als die van adviseur. Marlon moet nog veel leren, maar ik wil hem al op relatief jonge leeftijd de kans geven om zijn ding te doen en als het nodig is grijp ik in.

Aan wie geef je de pen door?
Ik geef de pen door aan Henk van de Zande uit Tholen. Beste Henk, Ik zag in de lijst Zeeuwse toppers dat jouw naam met regelmaat voorkwam als fokker van meerdere Grand Prix dressuurpaarden. Wat een mooie prestatie! Ik ben benieuwd naar jouw fokkerijverhaal!


Boven: Laudaniki (Zambesi uit Feniki)

Marlon Savat met de veulens



Boven: Luc Savat met Waloniki v. Purioso x Joost)

Leoniki keur prest v. Voltaire) 

 

 

 

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners


Het KWPN maakt gebruik van cookies

Wij vragen uw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid.

Cookiebeleid