Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Het KWPN Magazine staat boordevol mooie verhalen over sport en fokkerij! Vandaag een van deze prachtige verhalen uitgelicht.

“Cizandro liet ons nog nooit in de steek”, zegt een trotse Piet den Otter. Met zijn broers Gijs, Gerrit en Wim fokt hij Cizandro, de hengst die al vier goedgekeurde zonen heeft, multi-kampioen én ereklassepaard is. Maar hij fokt ook kampioenen en op grond van zijn nakomelingen, waarvan de oudste vorig jaar zeven jaar werden, verdient Cizandro het predicaat keur. In 2013 wordt de hengst, waarvan gebroeders van Manen medegeregistreerden zijn, al Tuigpaard van het Jaar. (...)

“We hebben nog nooit een veulen gehad dat zo kon gaan als Cizandro. Het was niet normaal”, zegt Piet den Otter. “Je wist niet wat je zag toen hij voor het eerst buiten was. Zo luxe en zo gaan! Jan van Manen was hier en die heeft hem direct voor de helft gekocht. Als veulen moeten ze het direct hebben, dat is onze ervaring. Cizandro liep als jaarling in de koppel in Beusichem. Daar kom ik altijd langs. Je hoefde Cizandro nooit te zoeken, hij stond altijd vooraan en hij keek altijd overal overheen. Cizandro heeft ons nooit een moment in de steek gelaten, niet wat eigen presteren betreft, maar nu heeft hij zich ook waargemaakt in de fokkerij.” De Den Otters gebruiken graag jonge hengsten, vandaar de keuze voor Waldemar. Piet: “Bij Waldemar ging het ons ook om het Patijn-bloed. Ik denk dat Cizandro veel ‘Patijn-genen’ in zich heeft, maar ik denk ook dat Cizandro veel van zijn grootmoeder Izandra heeft geërfd. Zij is een Renovo, zij was zo’n beste merrie! Een mix van Patijn en Renovo-genen; mede daarin zit zijn fokkracht, zo zie ik dat.” De gebroeders willen in elke generatie verbetering zien. Maar kan het beter dan Cizandro? En wie geeft de doorslag bij de hengstenkeuze? Piet lacht. “Altijd moeilijk, dat beslissen we vaak pas op het laatste moment. Beter dan Cizandro: nou, dat zal moeilijk worden. Maar met Cizandro hebben we al wel ons fokdoel bereikt: we hebben een keurhengst gefokt!”  

Niet versierd
“Nee, zijn stal is niet versierd en hij krijgt ook geen voorkeursbehandeling, alle hengsten zijn ons even lief”, lacht Jan van Manen. “Maar we zijn wel ongelofelijk blij en trots, een keurhengst heb je niet zomaar, daar gaat heel wat aan vooraf. Maar Cizandro en z’n nakomelingen deden het.” De gebroeders Van Manen investeren altijd in het laten uitbrengen van hun hengsten. “Wij vinden het mooi om paarden van ons te laten uitbrengen of dat nu een merrie, een ruin of hengst is. Maar als je dan toch een hengst hebt staan, dan kun je die beter pakken. We vinden het ook belangrijk naar de fokkers toe om te laten zien wat een hengst kan. En ons KWPN-fokdoel is toch: presteren op het hoogste niveau! Nou, dat streven wij na. En dat is gelukt.” Zijn er specifieke kenmerken van een ‘echte’ Cizandro? “Jazeker, een Cizandro is makkelijk in de omgang, wil altijd voor je werken, beweegt natuurlijk en is fijn in de mond”, somt Jan op. “Mede daarom zijn ze ook zo gewild in de mensport, er gaan er nogal wat de grens over. Misschien zijn ze als veulen op de keuring nog niet zo prominent aanwezig, maar een 
Cizandro groeit ernaartoe, dat is onze ervaring.” 

Het hele artikel lezen? U vindt deze in het derde KWPN Magazine. Vanaf dit jaar ontvangen alle KWPN-leden twaalf keer het KWPN Magazine – In de Strengen. Wilt u deze ook ontvangen? Sluit dan een KWPN-lidmaatschap af en profiteer direct van alle lidmaatschapsvoordelen of bestel een los exemplaar in de KWPN Webshop.

Tekst: Dini Brouwer
Beeld: Arnd Bronkhorst

 

 

 

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners