Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Het KWPN Magazine staat boordevol mooie verhalen over sport en fokkerij! Vandaag een van deze prachtige verhalen uitgelicht.

Net ten noorden van Leeuwarden, in het plaatsje Jelsum, vinden we het complex van Seldsum Stables. Hier runnen het nieuwe Algemeen Bestuurslid Minne Hovenga en dierenarts Esther de Melker een fokkerijstal waar niet alleen de sport, maar vooral ook moderne voortplantingstechnieken als embryotransplantaties en OPU’s aan de orde van de dag zijn.

Eenmaal het erf van Seldsum Stables opgekomen, vangen we aan de linkerkant van het erf nog een glimp op van de jonge paarden, die in half open loopstallen op hun gemak staan te eten. Als we de eerste de beste deur opentrekken op zoek naar beschutting tegen de harde wind, komen we in een stal vol merries. De eerste veulenkoppies kijken al nieuwsgierig over de boxen heen, dit moet de merriestal zijn. Esther vindt me al gauw en eenmaal aan de keukentafel zie je het direct: volop kindertekeningen aan de muur, maar ook foto’s van paarden in de springsport of op de keuring. En heel typerend: boven de familiekalender een poster met de verschillende ontwikkelingsstadia van embryo’s. Het is wel duidelijk: Hier huist een gezin waar de fokkerij, diergeneeskunde en een druk gezinsleven volledig door elkaar heen lopen. (...)

Eigen fokkerij
Bij Seldsum staan ongeveer vijftien eigen fokmerries. Minne: “Mijn fokkerij begon in 1976 met een merrieveulen uit de Oldenburgse Condria-lijn van Paul Wendeln. Die kocht ik op de Centrale Keuring in Leeuwarden op een fokkersveiling. Als tweejarige werd ze reservekampioene op de UTV en als driejarige vierde. Een mooie start als beginnend fokker. Deze Tifony was een Pericles x Magneet en werd later keur, preferent en prestatie. Ook fok ik met merries uit de Hannoveraanse Lady-stam. Recent bijvoorbeeld een merrie van Tygo die onder een ruiter uit het Midden-Oosten in het 1.45m loopt, als ook de Nationale Merriekeuring-merrie Gipsy (v.Arezzo), die na inzet in de fokkerij nu wordt opgeleid voor het hogere springwerk.
Maar mijn beste aankoop deed ik bij Henk Wolbers. Daar kocht ik de Nimmerdor-merrie Ibalia-W. Ik kwam eigenlijk voor haar veulen van Burggraaf, maar ik kocht de moeder, wederom drachtig van Burggraaf. Ibalia heeft veel betekend voor onze fokkerij. De Burggraaf die bij ons als eerste werd geboren was Ribalia HB. Zij werd elite, preferent, prestatie en bracht diverse interessante nakomelingen zoals de elitemerries Vribalia SMH (v.Odermus) die 1.40m sprong en Hanna Balia SMH (v.Numero Uno) die momenteel door Tessa Hoeksema in het 1.30m wordt uitgebracht. De NRPS-goedgekeurde hengst Gabriel SMH van Azteca VDL liep met Liza Tiebot internationaal bij de jonge paarden, won onder meer de GMB-competitie als vierjarige en is daarna verkocht naar Amerika als hunter.”
De Chin Chin-dochter Abalia SMH, elite, preferent, sport-springen en sport-dressuur, was in 2008 kampioen vrijspringen op de NMK. Maar de meest succesvolle nakomeling is wellicht de Cardento-dochter Bybalia SMH, die niet alleen een recordscore van 90 punten bij de IBOP liep, maar dat later ook helemaal waarmaakte door in de sport 1.50m te springen met de Amerikaanse ruiter Jeffrey Fields. “Zij is tevens de moeder van de door ons gefokte en goedgekeurde KWPN-hengst Impala SMH en haar Chin Chin-dochter Gin Gin Balia (elite sport) wordt op dit moment in het ZZ gereden door Kristian Houwen.”
Esther vult aan. “Net voor de verkoop van Bybalia SMH naar Amerika door Paul Hendrix hebben we Bybalia destijds hier twee maanden gehad om voor ET te spoelen. In die korte tijd hebben we drie embryo’s verkregen. Van Glasgow kreeg ze Ikusasa SMH, die springt momenteel 1.20m met Remko Been. Van Namelus R kreeg ze de merrie Ina Balia, die als veulen helaas een blessure heeft opgelopen en nu voor de fokkerij wordt ingezet en recent drachtig is gescand van Dominator. En de derde was de KWPN-hengst Impala SMH van Zambesi. Over een vruchtbare merrie gesproken!”

Het hele artikel lezen? U vindt deze in het vierde KWPN Magazine dat morgen op de mat valt. Vanaf dit jaar ontvangen alle KWPN-leden twaalf keer het KWPN Magazine – In de Strengen. Wilt u deze ook ontvangen? Sluit dan een KWPN-lidmaatschap af en profiteer direct van alle lidmaatschapsvoordelen of bestel een los exemplaar in de KWPN Webshop.

Tekst: Yvonne Buis-Franken
Beeld: Dirk Caremans

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners