Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Het KWPN Magazine staat boordevol mooie verhalen over sport en fokkerij! Vandaag een van deze prachtige verhalen uitgelicht.

Marijn van Dijk komt niet uit een paardengezin, maar dat heeft haar nooit weerhouden om haar droom na te jagen. Na haar opleiding in Deurne werkte ze enkele jaren bij Anky van Grunsven, tot het leven als ­zelfstandig ondernemer lonkte. Sinds augustus runt de 27-jarige dressuuramazone op eigen kracht haar stal in Mariahout. 

Een positieve fanatiekeling. Zo kunnen we Marijn van Dijk het beste omschrijven. Niet te stoppen ook, want tijdens haar sportopleiding op het NHB in Deurne ging ze in de weekenden gewoon door om, op stage of op school, voor de paarden te zorgen. “Mijn ouders hebben niets met paarden en ik had ook nog geen eigen paard toen ik aan de opleiding begon”, steekt de van oorsprong Amersfoortse van wal. “Ik heb hard moeten werken om toch te kunnen rijden. Bij wijze van uitzondering mocht ik mijn gehuurde schoolpaard ook meenemen op stage. Via Cor Loeffen en de stalmeesters kreeg ik contact met eigenaren die hun paard tegen vergoeding bij mij neerzetten. Zo had ik niet de kosten van een schoolpaard en toch de beschikking over een fijn paard.” 

Duwtje in de rug
Van Dijk liep onder meer stage bij Stal Van Silfhout, Rien van der Schaft en Bart Bax. “Floor Dröge begeleidde mij vanuit Deurne en zij heeft me altijd gemotiveerd om in mezelf te geloven. Na mijn opleiding gaf Marion Schreuder het duwtje, wat ik zo hard nodig had, in de rug. Ze had een baan bij Anky op de website zien staan. Ik dacht nog: wat moet ík daar? Het bleek juist dat Anky iemand zocht die ze nog kon vormen en ik heb daar heel veel geleerd. Niet alleen over het rijden, ook over het stalmanagement. Qua rijden is daar wel echt de basis gelegd. In Erp reed ik paarden vanaf zesjarige leeftijd tot en met Grand Prix-niveau. Ik heb vooral meegekregen hoe belangrijk het is om aan de basis te blijven werken. Dat blijft op ieder paard toepasbaar, juist met de jonge paarden die ik nu onder het zadel heb.”

Op eigen benen
Na een intensieve periode bij Anky en Sjef, evalueert Marijn haar loopbaan en besluit ze dat het tijd is om de volgende stap te zetten. “Ik heb me ingeschreven als ZZP’er en heb in die periode van alles en nog wat gedaan. Ik heb zelfs nog een blauwe maandag gestudeerd en om rond te komen draaide ik een periode nachtdiensten in een fabriek. De trainingspaarden stalde ik op een pensionstal, dat gaf me meer vrijheid om ook op andere plekken te rijden. Ik maakte veel zadelmak, gaf veel les en reed ook nog de veilingpaarden in de Excellent Dressage Sales.”
Inmiddels is Marijn neergestreken op ouderenlandgoed Grootenhout, van Doris van Vuuren en Noudje van Bussel, in het Brabantse Mariahout. Op een terrein van vier hectare staan acht prachtige stallen en heeft de amazone alle vrijheid om haar werk te doen. “De binnenbak is aan de kleine kant, dat is voor de jonge paarden ideaal. Buiten heb ik de beschikking over een 20x60m-baan. Het bos is om de hoek en er is weiland in overvloed. Alle paarden gaan elke dag in de wei. Het is voor jonge paarden heel belangrijk dat ze echt paard kunnen zijn en buiten staan. Zo blijven ze fris in hun hoofd en houden ze plezier in het werk.”

Een goed begin
Van Dijk krijgt haar paarden het liefste op stal als ze al zadelmak zijn. “In de training bekijk ik per paard wat nodig is. Het ene paard heeft wat meer longewerk nodig, de ander gaat een keer extra mee naar het bos. Ik zorg voor veel afwisseling, zodat de paarden met plezier aan de training beginnen. In de training vind ik het belangrijk dat mijn paarden vanaf het allereerste begin los door het lijf bewegen. Ik wil controle over het tempo hebben – vooral de voorwaartse drang is belangrijk – en daarbij een fijne nageeflijkheid houden. Het maakt het rijden zoveel makkelijker als je dat eerste stukje meteen goed aanpakt.”

Het hele artikel lezen? U vindt deze in het vijfde KWPN Magazine dat vrijdag 17 mei verschijnt. Vanaf dit jaar ontvangen alle KWPN-leden twaalf keer het KWPN Magazine – In de Strengen. Wilt u deze ook ontvangen? Sluit dan een KWPN-lidmaatschap af en profiteer direct van alle lidmaatschapsvoordelen of bestel een los exemplaar in de KWPN Webshop.

Tekst: Steef Roest
Beeld: Dirk Caremans

 

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners