Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Uit zijn eerste jaargang heeft de Toto Jr.-zoon Glock’s Taminiau gelijk een kampioen gebracht. Op de CK in Overijssel werd de jonge Olive Quina TF van Therese van Dijk-van der Scheer verkozen tot kampioen.

Het merrieveulen Olive Quina TF (Taminiau uit Haquina TF stb d-oc van Voice) van fokker Therese van Dijk uit Kamperveen is daarmee op kop gekomen van een goede jaargang dressuurveulens in Overijssel. Van de zeven veulens in de kampioenskeuring mogen de vier hoogst geplaatste naar de Nationale Veulenkeuring in Ermelo. “We hebben hier een fijne groep dressuurveulens gezien. Ondanks de warme temperaturen lieten de meeste veulens zich beide rondes goed zien, waaronder het jongste veulen van het stel: Olive Quina TF”, vertelt commissievoorzitter Marian Dorresteijn. “Dit merrieveulen is heel aansprekend en heeft veel ras en uitstraling. Ze zou nog wat meer in het rechthoeksmodel mogen staan maar overtuigt keer op keer met haar houding en balans in beweging. Ook in stap toont ze veel ruimte en activiteit.”

Totilas-bloed
Therese van Dijk-van der Scheer fokt zo’n drie veulens per jaar en probeert ieder jaar wel deel te nemen aan de veulenkeuring. “Uit deze moeder lopen ze allemaal heel goed en ze past heel goed bij Totilas-zonen. Ze is nu drachtig van de Totilas-zoon King Karim, en heeft al nakomelingen gebracht van Glock’s Toto Jr. en Trafalgar. De keuze voor Taminiau was dus niet zo moeilijk, zeker omdat ik zijn fokker Jan Holtland goed ken. Met de grootmoeder van Olive Quina TF rijd ik zelf in het Z2 en zij is nu drachtig gescand van Glock’s Toto Jr. dus ik denk dat je me wel als een echte Totilas-liefhebber kan zien”, lacht de fokker. “Met Olive Quina TF wil ik de lijn verder voortzetten en ik heb uit haar moeder nog twee dochters, waardoor ik de moeder nu zal gaan verkopen. Dit merrieveulen is pas ruim een maand oud, dus ik heb goede hoop dat ze zich richting Ermelo nog verder zal ontwikkelen.”

Twee Wedgwood-nakomelingen
Ook het als tweede geplaatste merrieveulen Olazirgina van de Watermolen (Wedgwood uit Lady Diamond ster van Daily Diamond) van kersverse Overijsselse fokker van het jaar Jan Greve komt uit de eerste jaargang van een jonge hengst. “Dit merrieveulen is hoogbenig en heeft een heel aansprekende voorhand. Op dit moment zou ze nog een fractie mooier aangesloten kunnen zijn in het middenstuk, maar bewegen doet ze heel indrukwekkend.” Jan Greve’s andere Wedgwood-nakomeling Oebbony van de Watermolen (uit Ebbony stb-ext van Scandic) eindigde als vierde en mag daarmee ook naar de Nationale Veulenkeuring. “Ook dit is een hoogbenig veulen. Ze zou wat mooier bespierd mogen zijn in de bovenlijn van de hals en heeft een wat hellende croupe maar waardeert zich enorm op in beweging. Ze draaft met veel techniek, souplesse en schakelvermogen.” Tussen beide Wedgwoods in eindigde de Daily Diamond-dochter Onijke (uit Do Nijke ster EPTM-dres van Scandic) van W.J. Weernink-Kleijne Snuverink uit Haaksbergen. “Dit als derde geplaatste merrieveulen is een mooi compleet veulen, met goede ontwikkeling en een goede bovenlijn. Ze galoppeert lichtvoetig, en draaft met souplesse. Ze zou in stap het achterbeen nog wat meer mogen buigen.”

Jenneke Smit voor KWPN / Foto Sandra Nieuwendijk 
 

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners