Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Op de eerste dag van de stamboekkeuring in Bronneger verscheen een groep goede springpaarden in de baan. Aan een paard kon de jury zelfs 90 punten toekennen voor het springen.

Van de 32 deelnemende springpaarden konden er in Bronneger 22 ster worden verklaard. “Dit was een goed verzorgde keuring waar veel belangstelling voor was”, reageert inspecteur Arnold Kootstra. “De paarden stonden er goed voor en we hebben veel goede paarden gezien. Daarnaast was het een gezellige keuring, alles was perfect voor elkaar.”

Ruin Leon d' Usance
De hoogste punten van de dag waren voor een driejarige ruin. Deze Leon d’Usance (Grandorado TN uit Usance ster prest EPTM PROK van Mermus R) van fokker A. Kok uit Bunne kreeg een bovenbalkscore van 75/90. Voor vermogen scoorde hij zelfs 95 punten. “Dit is een grote, aansprekende ruin. Hij heeft een hele goede galoppade met veel ruimte en kracht. Dit paard kan gemakkelijk schakelen op de sprong en sprong goed naar boven toe met heel veel macht. Hij liet elke sprong een goed voorbeen zien en opende de achterhand zeer goed.”

Twee merries 80/80
Twee merries werden gewaardeerd met 80/80. De eerste van hen is de driejarige La Vie on Rose (Emir R uit Pialotta IX van Acorado, fokker K. Kilbolling uit Drouwenerveen) van A. Braams uit Foxwolde. “Dit is een heel aansprekende merrie met een hele goede lengte in het lichaam. Ze heeft een actieve galop met veel ruimte. Op de sprong heeft ze een hele vlugge reflex naar boven toe. Ze sprong telkens met een mooi voorbeen en maakte iedere sprong achter goed af. Daarbij toonde ze veel atletisch vermogen, een fijne patente springer.” Voor de een jaar oudere Cornet’s Diamond-dochter Katosca Again (uit Beautosca Again ster van Indoctro) van fokker G.A. Folkerts uit Ter Aard was er dezelfde bovenbalkscore. “Deze merrie heeft een hele vlugge galoppade, ze heeft niet de meeste ruimte in de galop maar is wel heel actief. Op de sprong heeft ze hele vlugge reflexen naar boven toe, maar zou ze soms nog wat losser kunnen zijn. Deze merrie toonde veel vermogen.”

75/80
De Up to Date-dochter Lady to Date (uit Galant stb van Advance) van fokker Uildriks uit Papenvoort werd ster met 75 voor exterieur en 80 voor springen. “Dit is een merrie met een lichtvoetige galoppade en een goede ruimte en activiteit in de galop. Ze toonde een mooie techniek waarbij ze mooi van de paal af sprong en veel atletisch vermogen liet zien. Daarbij heeft deze merrie en goed lichaamsgebruik.” Dezelfde bovenbalkscore was er voor Laira G (Dakar VDL uit Vaira van Hors La Loi II, fokker VOF G.J. en J. Grobbe uit Coevorden) van G. Popken uit Borger. “Dit is een paard met een lichtvoetige galop die heel gemakkelijk changeerde. Ze heeft een goede reflex en sprong mooi naar boven. Daarbij toonde ze een goed lichaamsgebruik, een goed gebruik van het voorbeen en veel atletisch vermogen.” De laatste merire met een bovenbalkscore van 75/80 is Luna Linde (Grandorado TN uit Gerlinde elite EPTM PROK van Up to Date) van fokker C.E. van der Ziel uit Gieterveen. “Deze merrie galoppeerde met ruim voldoende ruimte en voldoende actief. Op de sprong heeft ze een mooie techniek en goed lichaamsgebruik. Ze opende de achterhand goed en was ruim voldoende vlug op de sprong.”

MvE voor KWPN

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners