Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Evenals in Norg was CH Opmeer ook één groot tuigpaardenfestijn met buitengewoon veel publiek dat kon genieten van prachtige tuigpaardensport. Er stonden diverse kampioenschappen op het programma en hoewel alle rubrieken prachtige winnaars kenden waren de kampioenen heel bijzonder. 
Landbouwshow Opmeer is de officiële benaming van dit concours. Het was de 110e editie van dit bijzonder grote evenement dat dit jaar is toegevoegd aan de lijst van Immaterieel Erfgoed in Nederland, iets waar voorzitter Wim Staal, die in het dagelijks leven melkveehouder is, uiteraard trots op is. Hij wil daar wel iets over kwijt wil. ”Met een groot en actief bestuur zijn wij het hele jaar druk met de voorbereidingen richting dit evenement. Als de dag, zoals vandaag ook weer het geval is, weer zo goed gelukt is zijn wij daar een heleboel mensen dankbaar voor. Dit willen wij ons publiek heel graag nog vele jaren kunnen bieden. Wij hebben zeer veel respect voor de tuigpaardrijders, zij maken deze dag. Zij zijn de acteurs op deze dag.  Zij komen echt van heinde en verre en de prijs die zij meenemen staat niet in verhouding tot de onkosten. Daar staat dan weer tegenover dat wij de gelegenheid bieden dat zij hun sport kunnen bedrijven, het is een wisselwerking. Ik ga altijd een rondje langs de rijders maken. Ik ben dan altijd blij hen hier in Opmeer te kunnen begroeten. Maar zij zijn ook blij mij te zien. Dat is zo mooi. Laten we er met elkaar voor zorgen dat we de tuigpaardensport behouden voor al dat publiek dat hier vandaag was. Met de discussie VTN/KNHS bemoei ik me niet, ik wil dat deze prachtige sport blijft behouden en dat die op een verantwoorde en veilige manier wordt bedreven. Wat misschien nog wel mooi is om even te vermelden is dat we hier vandaag afscheid nemen van de 20 jarige Sondral van Cees Klinkhamer. Als je ziet met hoeveel plezier dit paard zich nog presenteert en hoe blijmoedig hij nog showt, dan kan dat toch een mooi voorbeeld zijn hoe we met paarden in de tuigpaardensport in de loop der jaren zijn omgaan. Deze sport is uniek en Opmeer wil gewoon tuigpaarden op zijn 111econcours.”
KWPN-hengst Fantijn Nederlands Kampioen
Misschien wel het hoogtepunt van de dag was Nederlands Kampioenschap eenspannen tuigpaarden ereklasse waarin negen deelnemers. Titelverdediger was Brandy maar die wordt niet meer in de ereklasse uitgebracht. Vier paarden mochten naar de herkansing maar de KWPN hengst Fantijn (Patijn uit Uderose keur preferent van Manno, fokker Harmannus Boelens uit Bunne) van Lammert Tel met Linda Boelens was vanaf de eerste pas ‘helemaal in de wedstrijd’ en de hengst ‘staat altijd aan’. Aan het begin van het seizoen is hij éénmaal geklopt, deze atleet waaraan alles beweegt, altijd de blik naar voren heeft gericht en bij elke pas weer iets nieuws lijkt te ontdekken. Een pracht succes voor rijdster Linda Boelens die misschien wel de eerste vrouw is die een nationaal ereklasse kampioenschap weet te behalen en dan nog wel met een hengst die door haar opa is gefokt. Of ze zenuwachtig was geweest, was de vraag van de speaker. “Eerst nog niet zo maar toen ik voor de ring stond begon mijn hart wel te bonzen. Maar als ik eenmaal ben afgereden en Fantijn loopt zoals hij moet lopen is alles over.”
Veel inzet
Plaats twee werd voor de sportmerrie Gardenia HBC (v. Victory) van de HBC Stal met Harry van Middelaar. Zij streed er zeker met veel inzet voor, dat doet ze altijd. Maar ze sprong er weleens flitsender voor. Ze werd dus tweede maar dat plaatsje had zeker ook zomaar naar de KWPN hengst Dylano (v. Plain ’s Liberator) van M. de Groot uit Giessenburg en Black Horse B.V. uit Sliedrecht kunnen gaan. De zwarte hengst maakte zich in handen van Mark de Groot bijzonder deftig en was nog even scherper in het front maar ook scherper van beweging dan Gardenia. De jury lichtte toe dat het feit dat Dylano met opzet werd gereden en Gardenia zonder een positief effect had gehad richting Gardenia. Altijd bij de top is Equifirst Amadeus (v. Saffraan) met Leendert Veerman. De vos laat altijd een verrichting zien waarna je heel graag kijkt. Hij werd er vierde mee. 

Jara regionaal kampioen op geboortegrond
Voor de regionale rijdsters stond het kampioenschap eenspannen gereden door dames op het programma. Zes deelneemsters waren er, drie mochten er naar de herkansing en die bracht wijzigingen teweeg. Zelf vond Marie-José Calis haar overwinning bijzonder verrassend en bracht bij haar veel emotie teweeg. Ze kon haar paard natuurlijk zelf niet zien gaan maar het was heel duidelijk dat er een overwinning in kon zitten voor Jara (Cizandro uit Trijnie ster van Manno, fokker C.J.M. Boots uit Spanbroek) van Nico Calis. Jara is een volle zus van India van Anton Kogelman. Het gewicht van de dameskar lijkt een gunstig effect te hebben op de bewegingen van Jara die sterk bewoog en zich heel deftig en mooi maakte in het front. Hanneke van Wessel werd tweede met Briljant (v. Larix) van haar vader. De start was niet helemaal foutloos maar gedurende de wedstrijd kwam Briljant ook helemaal in de course en maakte er een mooie show van, goed dus voor plaats twee. Van een voorlopige eerste plaats ging Wild Rose F (v. Manno) van Wim Jansen met Pien Jansen naar plaats drie. Wild Rose kwam heel imponerend binnen maar tijdens de herkansing liep de vos, die wel front bleef behouden, wel wat van het achterbeen af en werd derde. 
Prachtige vijfjarigen
Heel  mooi was vervolgens ook de rubriek om het Nederlands Kampioenschap vijfjarigen met twaalf deelnemers. De helft mocht naar de finale maar de koppositie bleef in handen van Just Lucky (v. Wentworth Ebony) van Lambertus Huckriede. Eigenlijk gaf dat paard de regie geen moment uit handen. De zwarte maakte geen fout, ging geweldig van de vloer, keek er geweldig over en het totaalbeeld maakte heel veel indruk. Jack Daniels PSH (v. Manno) van de familie Pos begon in handen van Marcel Ritsma misschien niet foutloos maar groeide in de wedstrijd naar een pracht verrichting. Mooi in het front en fraai bewegend, zo liep deze vos naar plaats twee.
Goed begin
Heel sterk bewegend en met heel veel kijk erop showde  Judex (v. Eebert) van en met Cees Klinkhamer in de eerste omloop. Dat kon de vos niet helemaal volhouden maar wist wel zijn derde plaatsje te behouden. De er best overkijkende Jericho (v. Dylano ) van Egbert Kruiswijk wist gedurende de wedstrijd steeds overtuigender te presteren en steeg een plaatsje in handen van Mark de Groot en werd vierde. Die stijging ging ten koste van Joker (v. Delviro HBC) met Pien Jansen. Deze zwarte heeft een mooie takt in haar manier van bewegen en dat plaatsje. In dit kampioenschap behaalde de altijd super deftige Jack Sparrow (v. Cizandro) van Jan van Manen) in handen van Robbie van Dijk plaats zes. 
DB voor KWPN    Fantijn - foto agbrouwer

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 119,50

Lidmaatschap KWPN

  • Word nu lid van het KWPN en krijg de laatste maanden van dit jaar gratis, daarbij bent u ook heel 2021 lid voor het tarief van 2020: 119,50 euro (incl. BTW)
  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners