Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Het moet natuurlijk allemaal nog maar gebeuren, maar vooraf had de KWPN-goedgekeurde Imposantos de beste papieren voor een topklassering in de Pavo Cup. Nog maar net terug van het WK voor Jonge Dressuurpaarden, waar de Wynton-zoon met Bart Veeze als beste Nederlander op de gedeelde vijfde plaats eindigde, stond Imposantos er weer. Met 91,4 punten was hij meer dan een maatje te groot voor de concurrentie.

“Gemiddeld genomen hebben we verschillende complete paarden met goede basisgangen gezien”, licht Frenk Jespers die de paarden beoordeelde met Veronique Roerink. “Meerdere paarden maakten goede wissels, dat is soms nog weleens een struikelblok op deze leeftijd. Een enkeling was nog niet zover en nam het risico niet, om een eenvoudige wissel te maken. Het terugkomen vanuit de galop naar de stap geeft net zo goed informatie, het is in deze proef de keuze aan de ruiter.”

Imposantos  naar 91,4 punten
De hoogste punten waren voor Imposantos (Wynton uit Zarina elite IBOP-dres PROK van Krack C, fokker Willy Wijnen uit Berlicum). “We vinden de draf echt zijn beste gang. In de galop zagen we controle, rust en gedragenheid en in het kader van Imposantos’ opleiding maakte Bart de keuze om eenvoudige wissels te rijden. Daarin liet Imposantos zien dat hij zich goed laat terugrijden en ook daarin zijn balans bewaart.”

Inferno scoort 88,4 punten
De opwaartse Inferno (Everdale uit Belize ster PROK van Trento B, fokker J. Gloudemans uit Nuland) is volgens Jespers ook een compleet paard. “Inferno zou een fractie meer op eigen benen kunnen lopen. Het totaalbeeld was mooi, er zijn nog punten te verdienen op de afwerking.” De ruin werd gepresenteerd door Quinty Vossers.

Nieuwkomer naar 87,8 punten
Nieuwkomer I’m Like Nobody Else (Charmeur uit Any-Else van Travolta’s Nieuwmoed, fokker W. Chr. Braat – Brummelkamp uit Wenum-Wiesel) werd volgens de jurywoordvoerder fantastisch voorgesteld door Wilma Salm. “Dit paard kwam als eerste starter de baan binnen en dan moet je als jurylid ook de punten durven te geven. Achteraf gezien zijn we blij met de punten die we gaven, want I’m Like Nobody Else hoort zeker in de top 3. We zagen veel kwaliteit in de basisgangen en een sympathiek totaalbeeld.”

87 punten voor Imagine
De vierde plek was weer voor WK-ganger Imagine. Deze Dream Boy-dochter (uit Olivia keur sport-dres van Jackson, fokker Ellis Stam – van Waveren uit Dalfsen) werd weer voorgesteld door Bart Veeze en kwam tot 87 punten. “Een paard met veel expressie in het draven. Imagine heeft een mooi voorbeengebruik een goed achterbeengebruik en beweegt los door het lijf. In de galoppade mocht ze meer opwaarts blijven.”

In Style vijfde
De KWPN-hengst In Style (Eye Catcher uit Sissy van Lorentin I, fokker Joop van Uytert uit Heerewaarden), ook net terug van het WK, liet 85,2 punten noteren. Renate van Uytert – van Vliet zat zelf weer in het zadel en had In Style goed aan de gang. “De stap was heel goed, in draf was In Style gedragen, aan elkaar en goed in de aanleuning. In de galoptour mislukte een wissel en dat ging ten koste van de harmonie.”

Finale
Vrijdag om 14:25 vervolgt het programma voor de zesjarige Pavo Cup-paarden met de finale. Joyce Heuitink, bondscoach van de paradressuur en Grand Prix-amazone, beoordeelt de finalisten samen met Gert van den Hoorn. De beste paarden worden overgereden door Philipp Hess.

Uitslag

SR voor KWPN; overname zonder bronvermelding niet toegestaan.

Foto: Jacob Melissen

€122,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners