Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Op de Centrale Keuring van Friesland had ze zich al kandidaat gesteld, en vandaag liet de Grand Slam VDL-dochter Lannamieka VDL opnieuw zien een merrie van de buitencategorie te zijn. Zij verdiende de NMK-titel en liet daarmee 13 concurrenten achter zich.

“We hebben het gehele seizoen geselecteerd op merries met maat en formaat, een lichtvoetige galop en atletisch vermogen. Moderne paarden waar de hedendaagse topsport om vraagt”, lichtte inspecteur Henk Dirksen toe, die samen met Arnold Kootstra en Marcel Beukers de beoordeling op zich nam. Die selectie kwam vandaag tot een hoogtepunt middels een sterke kopgroep van maar liefst 14 merries. “Dat we hier zo’n mooie kopgroep hebben, geeft ook al wel aan dat we hier met een hele goede jaargang te maken hebben.”

Favorietenrol
De met 85/90 ster verklaarde Lannamieka VDL (Grand Slam VDL uit Fannamieka VDL ster van Indorado) van de VDL Stud verdiende op de stamboekkeuring al de hoogste punten van het seizoen en overtuigde elk optreden opnieuw. Zij is de kampioen van de Nationale Merrie Keuring 2019. “Lannamieka VDL is een hele complete, charmante merrie met veel uitstraling, bloed en een mooie voorhand. Ze heeft een sterk lichaam en laat zich zowel in beweging aan de hand als bij het vrij springen fantastisch zien. Ze blinkt uit met haar snelle reflexen, vlugheid, voorbeeldige springtechniek en atletische vermogen.” Haar grootste concurrent bleek haar stalgenoot Lananka VDL (Etoulon uit Mezina DB van Inshallah de Muze) van de VDL Stud, die qua springen dicht in de buurt kwam maar qua exterieur iets moest toegeven op de kampioen. “Dit is een goed ontwikkelde, bloedgemaakte merrie die goed in het rechthoeksmodel staat en heel atletisch gebouwd is. Dat atletische zagen we ook keer op keer terug op de sprong. Ze springt met veel overzicht, snelle reflexen, lichaamsgebruik en atletisch vermogen.” Als derde kon de Overijsselse kampioensmerrie La Selien W (Comme Il Faut uit Selien ster pref prest van Mermus R) van fokker Jan Greve opgesteld worden. “Dit is een sterk gebouwde, langgelijnde merrie met een goede voorhand en bovenlijn. Ze beweegt en springt met veel kracht, en heeft snelle reflexen en veel atletisch vermogen.” La Selien W is een halfzus van de dit voorjaar bij het KWPN goedgekeurde hengst Lifestyle (v.Cicero Z).

Sterke groep
De Limburgse kampioene, één van de genetisch zeer interessante merries uit dit gezelschap, volgde op de vierde plaats. De Cape Coral RBF Z-dochter Lilly HX (uit de Wereldbekerfinaliste Melisimo sport-spr van Libero H) van fokker Stal Hendrix heeft zich goed ontwikkeld deze zomer. “Ze komt uit de eerste jaargang van Cape Coral RBF Z, die een positieve indruk heeft achtergelaten op de merriekeuringen. Lilly HX is een goed ontwikkelde merrie met een sterke galop, die met veel afdruk en vermogen springt”, lichtte Dirksen toe. De VDL Stud volgde op plaats 5 en 6 met de zelfgefokte Lufrieda VDL (Carrera VDL uit Gufrieda ster van Zirocco Blue VDL) en Lanolivia VDL (Cardento uit Ganolivia keur IBOP-spr van Chin Chin). “De Carrera VDL-dochter is bloedgemaakt en heeft veel jeugduitstraling. Ze springt met zeer goede techniek en lichaamsgebruik. De Cardento-merrie is een kapitale merrie met een actieve galop, die met veel afdruk en vermogen springt.” De Grandorado TN-dochter Luna Linde (uit Gerlinde elite EPTM-spr PROK van Up To Date) van fokker C.E. van der Ziel uit Gieterveen nestelde zich op plaats 7. “Grandorado TN maakte een geweldige indruk met zes dochters op de NMK uit zijn eerste jaargang. Dit is een goed ontwikkelde merrie, die bij het springen veel vermogen en een goede sprongafloop liet zien.” De Golden Dream-dochter Lola-Jay ES (uit O-Jay stb pref prest van Jumbo-Jet) van fokker Egbert Schep voegde als Utrechtse CK-kampioen een achtste plaats in de NMK-finale aan haar palmares toe. “Dit is een sterk gemodelleerde merrie met hard fundament. Bij het springen valt ze op met haar afdruk, techniek en atletische vermogen.” De top-10 werd compleet gemaakt door de door Frank van Eijkelenburg gefokte For Pleasure-dochter Lefandria van de Eijkhof (uit Stefandria sport-spr prest van Cash) van de VDL Stud, die opviel met haar bloedgemaakte model, lichtvoetige galop en goede sprongafloop, en het eerste fokproduct van de internationale amazone Aniek Diks: de Emir R-dochter Limelight AD (uit Fiarabo elite IBOP-spr sport-spr PROK van Diarado), die langgelijnd is, en met veel sprongafloop en atletisch vermogen springt.

Eerste jaargangen
Ook geplaatst in de finale werden de sterk gemodelleerde Lebora (Gaspahr uit Fennamorka ster IBOP-spr van Diarado, fokkers P.P.E.C.P. en P.M.A. Leenders-Boer uit Helden) van Stal Hendrix, die uit de eerste jaargang van Gaspahr komt en met veel afdruk en vermogen springt, gevolgd op de twaalfde plek door de charmante, bloedgemaakte en lichtvoetige Vittorio-dochter Littoriane O (uit Toscane elite IBOP-spr pref prest PROK van Numero Uno) van fokker Adri van Oerle. Dertiende werd de langgelijnde, met veel afdruk en reflexen springende La Luna (Hotspot uit Heart of Flame ster PROK van Namelus R) van fokker G. van Esterik uit Ochten, uit de eerste jaargang van haar vader, die daarmee net voor de Gelderse CK-kampioene Lizelottie W (Comme Il Faut uit Vuklahoma W elite pref PROK van Guidam, fokker Peter van Wegen uit Raalte) van Stables Lisman International eindigde. Deze sterk gemodelleerde merrie verdiende haar ticket in de finale vanwege haar charmante voorkomen en goede springmanieren.

Foto: Dirk Caremans
JS voor KWPN

Bekijk hier de reactie van Wiepke van de Lageweg

 

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners