Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Het KWPN Magazine staat boordevol mooie verhalen over sport en fokkerij! Vandaag een van deze prachtige verhalen uitgelicht.

Kim Jacobi vindt paarden én paardenmensen hartstikke leuk, maar toch hoeft ze niet iedere dag over paarden te praten. Het lesgeven zit de Grand Prix-amazone in het bloed, dus rijdt de Friezin twee dagen per week van Katlijk naar Heerenveen om daar VMBO-klassen vol puberende tieners het vak maatschappijleer bij te brengen. De rest van de week houdt ze zich vol overgave bezig met het perfectioneren van haar eigen rijden en het doorgeven van haar kennis aan een reeks lesklanten.

“Het schoolleven is een welkome afwisseling”, steekt Kim Jacobi vol enthousiasme van wal. “Met mijn 40 collega’s en alle leerlingen heb ik toch weer andere praat dan op mijn eigen paardeneiland in Katlijk. Ik vind het heel fijn om met mijn hersens aan het werk te zijn en maatschappelijk gezien op een andere manier deel uit te maken van de samenleving. Ik kies er echt heel bewust voor om twee dagen per week mijn wereld te verbreden”, vertelt de amazone die naast haar drukke bestaan ook nog KNHS-jurylid tot en met de klasse ZZ-Licht is en deel uitmaakt van het bestuur van Paardenfokvereniging Friese Zuidzijde en Ooststellingwerf.

Pennymeisje
Zes dagen per week is Jacobi druk met haar bedrijf. “De dagen dat ik op school ben, neemt mijn man de verzorging van de paarden op zich. De overige dagen begin ik in de ochtend met uitmesten en soms geef ik voor de middag ook al wat lessen. Van de jonge paarden hebben we natuurlijk weinig werk, in de winter moeten ook zij er elke dag even uit. In de middag rijd ik mijn eigen paarden. Ik doe de complete verzorging zelf. Ik wil het liefste alles zelf doen, ik denk ook dat het de prestaties positief beïnvloedt. Op de poetsplaats krijg ik al veel informatie en bouw ik een band op met mijn paarden. Wat dat betreft ben ik een beetje een pennymeisje”, lacht de voormalig deelneemster van Mei Grand Prix Nei Grand Prix. “Ik heb op dit moment één paard samen met fokker Willem van der Vlugt en nog een paard van Janneke Gnodde in training, maar dat is, net als de handel en de fokkerij, niet de hoofdmoot van het bedrijf. Bedrijfsmatig gezien is het lesgeven mijn core business, daar ben ik vanaf het eind van de middag tot in de avond volop mee bezig. Ik krijg veel aanvragen voor trainingen en clinics, door de prestaties van mijn lesklanten worden anderen ook weer nieuwsgierig.” (…)

Je mannetje staan
Het talentenplan Mei Grand Prix Nei Grand Prix geeft een vlucht aan de carrière van Jacobi. Ze is de eerste deelnemer die de zwaarste dressuurklasse behaalt en de amazone besluit om zich meer op het lesgeven toe te leggen. Overeenkomsten genoeg, volgens de docente. “Vroeger, ver voor mijn tijd, kregen leerlingen een tik met de liniaal. Tegenwoordig moet je creatief met woorden zijn om je mannetje in het onderwijs te staan. Dat heb je of je hebt het niet. Voor de klas kan het een uitdaging zijn om alle leerlingen in de juiste richting te krijgen en met sommige ponymoeders is het af en toe ook even aftasten. Met paarden moet ik soms net zo goed creatief zijn om toch mijn doelen te bereiken.”

Het toverwoord: harmonie
Waar let Jacobi op in het lesgeven? “Harmonie tussen ruiter en paard is heel belangrijk. Dat begint met controle over jezelf en het ontwikkelen van een correcte houding en zit. Ik let erop dat mijn lesklanten leren om naar hun paarden te luisteren en geen stappen over willen slaan. Niet het resultaat, maar de ontwikkeling van ruiter en paard horen voorop te staan. Ik help veel kinderen en bij hen zie ik nogal eens frustratie als het even niet lukt. Ik ben allesbehalve een tovenaar, sommige onderdelen hebben gewoon tijd nodig. Paardrijden draait toch om het ontwikkelen van gevoel en daarom loop ik er regelmatig even naast als iemand aan het rijden is. Dat helpt om het gevoel te ontwikkelen waar ze thuis in de training mee verder kunnen. Alleen de rijtechniek uitleggen en oefeningen doornemen is geen paardrijden naar mijn idee. Samen met je paard ergens naar toe rijden, heeft alles met het ontwikkelen van gevoel te maken. Door mijn manier van vragen stellen probeer ik inzichtelijk te maken wat er beter kan aan een bepaalde oefening. Wat vond je zelf van deze oefening? Wat kan er beter? Wat ga je de volgende keer anders doen?”

Het hele artikel lezen? U vindt deze in het zevende KWPN Magazine dat vrijdag 26 juli is verschenen. Vanaf dit jaar ontvangen alle KWPN-leden twaalf keer het KWPN Magazine – In de Strengen. Wilt u deze ook ontvangen? Sluit dan een KWPN-lidmaatschap (vanaf 1 juli halfjaarslidmaatschap) af en profiteer direct van alle lidmaatschapsvoordelen of bestel een los exemplaar in de KWPN Webshop.

Tekst: Steef Roest 
Beeld: Jacob Melissen

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners