Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

De grote piek in de veulengeboortegolf is inmiddels voorbij en zo ook onze veulenfotowinactie op Facebook. Een van de laatste winnaars van deze actie is Nisma Saleh. Met haar 22 jaar is zij met recht een jonge fokker te noemen. Samen met haar vriend heeft zij dit jaar drie veulens mogen vewelkomen. “Wij proberen een goed springpaard te fokken mét een bonte huidskleur.”

De drie veulens die dit jaar zijn geboren in de stallen van de Aalsmeerderse fokkers zijn: Harley VDL-zoon Out of the Blue, O’Gemini (v.Freeman VDL) en het dressuurveulen Our Diamond (v.Daily Diamond). Met 22 jaar ben je een behoorlijk jonge fokker, hoe ben je in aanraking met de fokkerij gekomen? “Mijn vriend fokte al paarden voordat ik hem leerde kennen. Hij was vooral hobbymatig hiermee bezig en probeerde om goede bonte paarden te fokken, dat vindt hij namelijk echt prachtig. Die hobby is uitgelopen tot serieus fokken met een doel voor ogen. Nu doen we het samen en genieten we er allebei heel erg van om onze passie te delen, en om goede sportpaarden te fokken!”

Favoriete hengst
“Wij hebben de moeder van Out of the Blue kunnen kopen twee maanden voordat hij werd geboren. Twee jaar geleden kochten wij al een Bubalu VDL-veulen uit deze merrie en waren toen al weg van haar bloedlijn. Wij zeiden vervolgens tegen elkaar: ‘Als we deze merrie kunnen kopen doen we dat meteen!’ Vervolgens hebben wij altijd contact gehouden met de eigenaresse van deze merrie en begin april werd ik gebeld of we eventueel interesse hadden in de merrie en het veulen wat dus nog geboren moest worden. Dat was meteen een ja natuurlijk, en met een dikke bonus want Harley VDL is mijn favoriete hengst!”

Briolita-stam
De stamboekmerrie Briolita-H (PROK Indoctro uit Fiolita keur pref prest van Renville, fokker Adr van Hoelaken uit Hedel) komt uit de bekende Briolita-stam en is de moeder van Out of the Blue. “Briolita heeft inmiddels acht veulens gekregen. Een zevenjarige loopt nu in het Z-springen, een vijfjarige loopt nu heel goed mee in de Duitse sport onder Dirk Ahlmann en een driejarige merrie van Cohinoor VDL is op de keuring deze zomer voorlopig keur geworden. Nadat ze dit jaar dus een veulen van Harley VDL heeft gekregen hebben wij haar dit jaar opnieuw gedekt met Cohinoor VDL.” Als antwoord op de vraag wat haar plannen met Out of the Blue zijn antwoordt Nisma: “Out of the Blue blijft bij ons, met oog op eventueel de hengstenkeuring over drie jaar, en anders als fijn sportpaard voor onszelf.”

Gelukt
De bonte aanwinst van dit jaar is Freeman VDL-dochter O’Gemini. “Zij is vooral bijzonder door haar kleur! Zwartbont zie je niet zo heel veel, helemaal niet bij springpaarden. Het is zo’n ónwijs leuk en actief veulen. Wij hebben bij O’Gemini gekozen voor Freeman VDL omdat wij voor de merrie een wat elegantere hengst met veel souplesse nodig hadden, de merrie is namelijk nogal grootramig. Daarbij zochten wij een hengst die veel wit doorgeeft omdat we graag een bonte wilde fokken uit deze vosbonte merrie. Dat is gelukt!”

Dressuurpaarden zijn ook leuk
“In principe ligt onze interesse bij het springen, maar een aantal dressuurpaarden erbij is ook altijd leuk. Our Diamond is het tweede veulen uit deze merrie en is echt een mooi veulen! Ze beweegt erg goed, nog beter dan haar zus van vorig jaar van de Duitse hengst Destano.” Net zoals Out of the Blue wil Nisma ook O’Gemini aanhouden. “In de hoop dat we met haar ook weer kunnen fokken. Hetzelfde plan hebben we met Our Diamond. Maar aangezien we uit die merrie ook nog een jaarlingmerrie hebben gaan we kijken welke van de twee het beste bij ons past om uiteindelijk weer mee verder te fokken en welke we gaan verkopen. Maar alles op zijn tijd! Misschien houden we ze wel allebei.”

Verwacht u binnenkort uw eerste veulen? Of bent u van plan in de toekomst te gaan fokken? Wij hebben handige tips, de meest gestelde vragen en informatie over het fokken en registeren van uw veulen(s) op een rijtje gezet. Tevens bieden wij nu een korting aan op het aanvragen van het D-OC-predicaat bij uw veulen, daarover leest u hier meer. Voor alle winnende veulens gaat u naar de speciale ‘veulenverhalenpagina’.

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners