Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

De Hippische Monitor 2019 van HAS Hogeschool is uit. De 8e uitgave van het rapport is vrijdag gepresenteerd tijdens de FNRS Ondernemersdag op Horse Event. De Hippische Monitor is samengesteld uit verschillende onderzoeken die HAS Hogeschool jaarlijks in samenwerking met het Trendpanel Paard uitvoert en bijeenbrengt. De focus ligt dit jaar op een onderzoek naar de publieke opinie. Daaruit blijkt dat Nederland Paardenland kan leunen op een groot draagvlak onder Nederlanders. Maar ook is het adagium ‘onbekend maakt onbemind’ van toepassing.

Uit een representatieve enquête onder meer dan 2500 Nederlanders bleek dat er een groot draagvlak is voor het houden van paarden, het rijden van paarden en het sporten met paarden. 43.5% van de Nederlanders is positief betrokken bij de paardensport. De rest is te kenmerken als kritisch afzijdig. Deze groep heeft geen mening over het houden van paarden, het rijden van paarden en het sporten met paarden en heeft er ook weinig kennis van. Deze combinatie maakt dat ze gevoelig zijn voor de actiegroeperingen, organisaties en ook politieke partijen die een negatief sentiment uitdragen ten opzichte van de paardensector om zichzelf te profileren. Onbekend maakt dan snel onbemind. De oplossing hiervoor is dat de sector proactief naar buiten moet treden met onderwerpen die ertoe doen en mensen weten te raken.

Welzijn
Het publiekeopinie-onderzoek benadrukt ook het belang van welzijn. Nederland vindt het houden van paarden prima, zolang de paardensector het welzijn van paarden borgt. Zodra er incidenten naar buiten komen waarbij het welzijn van paarden in het gedrag komt, kan de publieke opinie makkelijk omslaan. Uit het Nationaal Ruiteronderzoek 2019 blijkt dat ruiters en ondernemers uit de paardensector goed op de hoogte zijn van de welzijnseisen en hier ook gehoor aan geven.

Onderzoeken
De volgende onderzoeken zijn in de Hippische Monitor bijeengebracht:

- Onderzoek Publieke Opinie 2019, Trendpanel
- Nationaal ruiteronderzoek 2019, HAS Hogeschool
- Sportfocus 2019, INretail
- Branchemonitor Paardenhouderij, ABAB Accountants en Adviseurs
- Onderzoek Duurzaamheid, Eisma Horsemedia

Rapport inzien
Je kunt de Hippische Monitor 2019 hier inzien

Bron: HAS Hogeschool

€121,30 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners